Oshaug Metall i Molde er en av romsdalsbedriftene som nå får støtte til forskning og innovasjon fra Forskningsråde. Arkivfoto: Andreas Hustad

Milliondryss fra Forskningsrådet over lokale bedrifter

Fem romsdalsbedrifter får tilsammen nær 44 millioner kroner av Forskningsrådet til forskning og utvikling.

Det fremgår av en pressemelding Forskningsrådet sendte ut i dag.

Thruster-produsent Brunvoll i Molde får totalt 18,5 millioner kroner: 12 mill. til «Trygg og energioptimal autonom seilas (Safe and Energy Optimal Autonomous Operations of Ships)» og 6,5 mill. til «Greener maritime activities: implementing the use of water based Environmentally Acceptable Lubricants in the ship industry».

Oshaug Metall, også i Molde,  får 4 mill. kroner til «Automatisert måling og sliping av propellblad».

Wonderland på Åndalsnes får 13,055 mill. kroner til «WONDerful Circular REST».

Maritech Systems i Molde får 2,2 mill. kroner til «Automated and optimized planning for traders of farmed fish», mens CreateView i Molde – også oppdrettsrelatert – får 5,910 mill. kroner til «GreatView – Utsikt til mer enn du ser!».

Se lista over bedriftene som får totalt 1,25 milliarder kroner

– Forskning og innovasjon blir stadig viktigere når vi skal omstille oss. Vi ønsker at flere bedrifter skal satse og investere for å utvikle fremtidens næringsliv. Pengene skal bidra til at bedrifter tør å satse på prosjekter som gir store verdier til samfunnet, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i pressemeldingen knyttet til tildelingene fra Forskningsrådet.

Forskningsrådet mottok totalt 352 søknader fra bedrifter i alle fylker. I utlysningen var bærekraft et viktig element.

– Det er ikke bare bedriftene selv som tjener på at det forskes mer. Det er viktig for hele samfunnet. Forskning og utvikling skaper ny kunnskap og nye løsninger som etter hvert blir tilgjengelig for andre bedrifter, og som kan skape gode økonomiske ringvirkninger, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) i pressemeldingen.