Christina Five Berg (f.v.), Karita Bekkemellem, Kari Moen, Camilla Gjetvik og Maria Gjære Gundersen delte sine erfaringer og ga gode råd til kvinner som vil bli ledere på seminaret "Rekk opp hånda jenter!". Foto: Arild J. Waagbø

Fem kvinners karrieretips til kvinner som vil lede

Fem kvinner delte sist onsdag karrireråd med kvinner som vil bli ledere på arrangementet «Rekk opp hånda jenter!». Her tipsene!

Over 100 kvinner deltok på arrangementet på Molde campus sist onsdag, som ble arrangert av Lederforum for kvinner i molderegionen og Høgskolen i Molde.

– Du må kneble perfeksjonisten i deg!

Camilla Gjetvik – COO i chatbot-selskapet Boost.ai – har en bachelorgrad i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Molde. Foto: Arild J. Waagbø

Camilla Gjetvik, COO i chatbot-selskapet Boost.ai og bachelorkandidat fra HiMolde, ble i fjor hedret med Topp 50-plassering på lista over teknologikvinner – både i Norge og Norden.

Gjetvik fortalte at hun reiste fra Molde til Stavanger etter at hun ble nedbemannet fra jobben i National Oilwell Varco på tampen av 2015. Og det var på en fest (!) at hun ble rekruttert til å hjelpe oppstartsselskapet Boost.ai med kontraktarbeid, noe som raskt førte til at hun ble leder i et selskap som år for år vokser i det Gjetvik betegnet som «doblingstempo». I fjor startet selskapet kontor i Los Angeles i California, USA.

Samtidig har Gjetvik rukket å bli mor til en sønn på to år, og hun har blitt skilt.

Camilla Gjetvik tok for seg selvkrtitikk som et av temaene da hun holdt foredrag om kvinner og ledelse. Foto. Arild J. Waagbø

Under lysbildetittelen «Kampen mot seg selv» tok Gjetvik for seg problemstillinger hun har jobbet med etter at hun ble leder, og advarte kvinnene i salen mot å være for kritiske til seg selv.

Hun nevnte konkret utfordringer knyttet til det å gjøre noe man aldri har gjort før (starte et selskap), flink pike-fella (hva er godt nok?), bedragerisyndromet (når blir jeg avslørt?) og tidsklemma (er jeg en dårlig mor?).

– Du får muligheter fordi folk har troa på deg, sa Gjetvik, som oppmuntret kvinner med lederambisjoner om å opptre som CEO eller daglig leder i sitt eget liv.

Camilla Gjetvik i aksjon på «Rekk opp hånda jenter!» på Molde campus. Foto: Arild J. Waagbø

Gjetvik hadde veldig konkrete råd om ledelse til tilhørerne:

  1. Du må kneble perfeksjonisten i deg!
  2. Det gjelder å flytte press og fokus til nåtid.
  3. Gjør det verste – det du har minst lyst til – først.

Videre satte Gjetvik strek over uttrykket «lyst til å lykkes», og erklærte at man må arbeide for å lykkes.

– Vær en problemløser! Tør å si ja! Ha det gøy på jobb! oppfordret Gjetvik.

Avslutningsvis anbefalte hun kvinnene i salen til å ta vare på de gode hjelperne de har rundt seg – det være seg heiagjeng, døråpnere, veiledere og ærlige venner, og å lære av mentorer.

– Lær deg selv å kjenne – på nytt!

Marie Gjære Gundersen på Molde campus foran et lysbilde av sine kolleger i Maritech. Foto; Arild J. Waagbø

Marie Gjære Gundersen, markedssjef i sjømatprogramvareselskapet Maritech med siviløkonomtittel og SOL-master fra Himolde, fortalte at hun ble mobbet i oppveksten, og at det var først da hun fikk nye venner på videregående skole at hun fikk makten tilbake over eget selvbilde.

Hun rådet kvinner som vil lede til å lære seg selv å kjenne – på nytt! Konkret pekte hun på at dette gjelder sånt som hvilken tid på døgnet man arbeider best, hva slags struktur man har på arbeidet og hva slags informasjonsmengde man behøver for å ta beslutninger.

Videre understreket hun at det er viktig å tro på seg selv, at man velger å gjøre det. I den sammenhengen avslørte hun at hun har god nytte av å høre på podcasten Power Ladies.

Hennes tredje hovedpoeng var å anbefale tilhørerne å gjøre mer av det som gjør dem godt, det være seg kos i form av fine naturopplevelser eller gode matpakker. Eller hva med sjokolade? Gundersen brukte som eksempel at hun kan kjøpe en sjokolaede på fredag, for å straks glemme den i en skuff ogtil sin store glede finne den igjen mandag.

Karita Bekkemellem (stående til høyre) – hun er adm. dir. i Legemiddelindustrien – før hun holdt foredrag om å være kvinne og leder på Molde campus. Foto: Arild J. Waagbø

– Ikke bruk hersketeknikker!

Karita Bekkemellem, administrerende direktør i Legemiddelindustrien, fortalte at det å være toppleder er en veldig utsatt posisjon.

– Jeg fikk sparken foran hele det norske folk, sa hun, og viste til nyhetsoppslag fra den gangen i 2007 da hun som Ap-politiker måtte forlate posten som statsråd Barne- og likestillingsdepartementet til fordel for Manuela Ramin-Osmundsen.

Karita Bekkemellem advarte i sitt foredrag mot å bruke hersketeknikker. Foto: Arild J. Waagbø

Bekkemellem forteller at det var vanskelig for henne å gi slipp på sakene (som hun også omtalte som bayene sine) hun hadde arbeidet med som statsråd, men at hun raskt fikk erfare at livet består av mer enn Arbeiderpartiet. Hun har nå i snart elleve år ledet Legemiddelindustrien, som er bransjeforening for nevnte industri.

Hun kom med en rekke maksimer for (kvinnelige) ledere:

  • Ha framtidsvisjoner for eget lederskap.
  • Man kan flytte fjell.
  • Endringsledelse krever også endring av seg selv.
  • Du må bygge på de ansattes kapasitet.
  • Ikke bruk hersketeknikker!
  • Vær ærlig om hva du er dårlig på.

– Se signaler fra barnet ditt!

Christina Five Berg savnet sin mor – Høyre-toppen Kaci Kullmann Five – i oppveksten, og skrev om dette i boka «Kaci – min mamma» som kom ut i 2015. Foto: Arild J. Waagbø

Christina Five Berg, jurist i Barne- og familiedepartementet, debuterte i 2015 som forfatter med boka «Kaci – min mamma». Kaci Kullmann Five var Høyre-topp, stortingsrepresentant, statsråd, leder av Den norske Nobelkomité og mye mer i løpet av sin karriere. Hun gikk bort i 2017,

– Jeg savnet henne mye, sa Berg under sitt foredrag om kvinner og ledelse på Molde campus.

Berg advarte langt på vei mot å bli toppleder: Hun sa at toppledere ikke får i både pose og sekk, at topplederjobb har en pris som familien må betale. Videre sa hun at det å være toppleder innebærer å gjøre prioriteringer og ta valg som kan være vonde, og at dette fører med seg konsekvenser.

Berg avsluttet sitt foredrag med fire konkrete karriereråd til kvinner:

  • Du vest best!
  • Velg med hjertet!
  • Se signaler fra barnet ditt!
  • Forsørg deg selv og barnet ditt!

– Ta utfordringene du blir gitt!

Kari Moen er geolog og arbeider med miljøledelse i Omya Hustadmarmor. Foto: Arild J. Waagbø

Kari Moen, enviromental affairs manager i Omya Hustadmarmor og innehaver av en doktorgrad i geologi, fortalte om sin karriere i Norge og internasjonalt.

Hun sa at hun trolig hadde hoppet av lasset på den krevende internasjonale jobben om hun hadde hatt familie. I dag jobber hun i en lokal bedrift, og sa at livet hadde blitt noe mer A4 – inkludert både kontortid og kjæreste.

Moens råd til kvinner som vil bli ledere: Ta utfordringene du blir gitt!

Christina Five Berg (f.v.), Karita Bekkemellem, Kari Moen, Camilla Gjetvik og Maria Gjære Gundersen etter at de holdt foredraget «Rekk opp hånda jenter!» på Molde campus. Til høyre i bildet ses Britt Blichfeldt, prosjektleder i Molde Næringsforum. Foto: Arild J. Waagbø