Studenter på Molde campus i dag: Anette Mogård (t.v.) og Reidar B. Frisenberg forberedte seg til første forelesning i ex. phil. Foto: Arild J. Waagbø

Studentene er i gang på Molde campus

Sykepleiestudentene Anette Mogård (31) og Reidar B. Frisenberg (45) kom i dag til Molde campus for å foreberede seg på forelesning i morgen.

– Det er unormalt rolig her nå, sier Anette Mogård.

Mogård, som er fra Selbu, har tatt vakter som ambulansearbeider i Molde, Eidsvåg og Sunndal i juleferien, men mandag satt hun på et grupperom sammen med studiekamerat Reidar B. Frisenberg. De to dannet en kollokviegruppe da de startet på sykepleiestudiet i høst. I dag forberedte de seg til første forelesning i ex. phil., som de skal følge via Zoom i morgen.

De to første ukene av vårsemesteret vil all undervisning ved norske universiteter og høgskoler være digital som en følge av regjeringens siste tiltak mot spredning av koronaviruset.

– Hva syns dere om Zoom-forelesninger?

– Det er tungt, sier Anette Mogård.

– Toveiskommunikasjon er vanskelig med Zoom-forelesninger, og vi har mistet noe av den praktiske undervisningen, sier Reidar B. Frisenberg.

I morgen skal de to igjen møte på campus for å følge Zoom-forelesningen sammen.

Ønsket en annen start på 2021

Høgskoledirektør Gerd Marit Langøy ved Høgskolen i Molde. Foto: Arild J. Waagbø

– Jeg ønsket meg en annen start på 2021, det skal jeg ikke legge skjul på, sier høgskoledirektør Gerd Marit Langøy.

Selv om alle undervisning i to uker ved studiestart blir digital, oppfordrer Langøy studentene i Molde og Kristiansund til å komme til campusene for å arbeide med studiene sine, noe hun mener kan være en god avveksling fra livet på en liten hybel.

–  Det skal være trygt for studentene å jobbe på campus, så alle må være nøye med smittevern, sier Langøy.

Hun opplyser at de første internasjonale studentene – som går rett i karantene – har ankommet landet. Det er totalt snakk om rundt 40 studenter, halvparten er mastergradsstudenter og halvparten er Erasmus-studenter på innveksling. Studentene vil tilbringe karantenetiden på hoteller i Molde, Ålesund og på Gardermoen.

– Jeg håper vaksinen hjelper, slik at det ikke blir en slik start på vårsemesteret neste år, sier Langøy.

Rektor håper studentene kommer

Professor Steinar Kristoffersen er rektor ved Høgskolen i Molde. Foto: Kristoffer Furberg

– Jeg håper og tror at det er studenter på campus, sier rektor Steinar Kristoffersen.

Klokken 11 i dag deltok han sammen med andre rektorer i UH-sektoren på et digitalt møte statsråd Henrik Asheim (H).

– Det var et oppklarende videomøte hvor det blant annet ble klart at institusjonene har betydelig autonomi, f. eks. når det gjelder bruk av hjemmekontor, sier Kristoffersen.

Kristoffersen sier at for å holde campusene i Molde og Kristiansund åpne for studenter, må også en del ansatte være til stede på campusene.

– Noen ansatte må være på campus, men ikke alle, sier Kristoffersen.

NRK publiserte i dag en samlesak som fint oppsummerer de gjeldende koronareglene etter regjeringens siste smittevernbestemmelser.