Lisa Hansson, professor ved HiMolde, er årets suverene mester i tabelltipping. Foto: Arild J. Waagbø

Svensk norgesmester i verdensklasse

Årets fotballsesong er ferdig. Det er også Fra toppen av Haugens leder, men det er en sak vi kommer tilbake til.

Av HAUGEN og JAN OLA STRANDHAGEN, HARRY ARNE SOLBERG, MORTEN KRINGSTAD, BRYNJULF OWREN, LISA HANSSON, LISE LILLEBRYGFJELD HALSE, IRENE LANGE SÆTRE, KNUT PEDER HEEN, HALLGEIR GAMMELSÆTER, BJØRN GUVÅG, OLAV HAUGE, ERLEND VIK, LARS MAGNUS HVATTUM og SØLVE MIKAL KREKVIK NERLAND

Kjetil Kåre Haugen er professor ved HiMolde.

Hjemmelaget har som vanlig prestert utmerket, og seriesølv og avansement til Europaligaens utslagsrunder ble fasiten. Jeg vet at enkelte medlemmer av teamet i de høyere luftlag har ergret seg litt over Bodø/Glimts høyst uvanlige prestasjoner. Jeg har imidlertid stadig forsøkt å argumentere med MFKs glimrende prestasjoner[1], og tror etter hvert at tilfredsheten har nådd de fleste i god tid før julefeiringen setter inn. Ålesunds nedrykk var selvsagt skuffende. Til gjengjeld har KBK fortsatt å forbedre prestasjonen ­– til undertegnedes store tilfredshet.

Avslutningen av eliteserien markerer som vanlig også avslutningen av det uoffisielle norgesmesterskapet i tabelltipping. Denne gangen vant en svensk kvinne, nemlig HiMoldes Lisa Hansson, noe som var både overraskende og ikke minst gledelig. Covid-19 har som kjent fart ille med broderfolket, og de kan saktens trenge en gledelig nyhet midt i all «elendet». Det faktum at flere kvinner (se resultatene nedenfor) markerte seg høyt på resultatlista indikerer kanskje at den nye tid er kommet for å bli: Fotball er ikke bare allemannseie, men også allekvinnerseie.

Ikke bare vant Lisa suverent den interne kampen mellom NTNU og HiMolde, hun vant med et formidabelt resultat! 1,75 i MAD (mean absolute deviation) er nemlig svært nær, om ikke bedre enn, verdensrekorden. Mange mener at den tidligere Arsenal-backen og nåværende Sky Sports-reporteren Paul Merson satte denne rekorden da han tippet Premier League-tabellen foran 2016/17-sesongen. Mersons tips resulterte i en MAD på 2,8, signifikant høyere enn poengsummen Lisa endte på i år.

Nå er ikke tabelltipping i Norge og England direkte sammenlignbare, PL inneholder som kjent flere lag enn Eliteserien og er teoretisk sett vanskeligere å tippe. På den annen side er «Uncertainty of Outcome[2]» gjennomgående mye lavere i PL enn i Eliteserien. Noe som trekker i motsatt retning.

En ytterligere bekreftelse på Lisas prestasjon framkommer ved å se på vinnerresultatene i denne konkurransen i tidligere år:Som tabellen over antyder, oppnådde Lisa 0,625 MAD bedre (2,375-1,750=0,5) enn historiens tidligere rekord ­– Knut Peder Heen fra 2017. Det faktum at Lisa oppnådde nesten en hel MAD (2,625-1,75=0,875) bedre enn årets beste norske eksperter, Dagbladet og Eurosport, bekrefter Lisa prestasjon som verdensklasse. Vi kan ikke annet enn å bøye oss i støvet og gratulere Lisa med prestasjonen. Den vil neppe gjenskapes med det første.

Som antydet i starten av innlegget er ikke bare Eliteserien ferdig, det er også jeg. Dette ble mitt siste innlegg som fast spaltist i Panorama. Jeg føler meg 100% sikker på at mange ikke tar dette særlig tungt, men personlig er det jo alltid et visst vemod knyttet til avslutninger og avskjeder.

Jeg har (med god hjelp av en lang rekke medforfattere) skrevet og publisert 151 innlegg, 152 med dette[3]. Jeg burde selvsagt lagt opp mye tidligere, i alle fall etter 150 – et fint rundt tall – men, det ble et par til for å gjennomføre siste sesong med en viss stil. Jeg håper noen har hatt glede av disse bidragene, selv om jeg vet med sikkerhet at jeg har irritert mange. Men, slik er det og slik blir det.

Da gjenstår bare avslutningen: Heia Molde, og god jul!

[1] Vi endte tross alt på 62 poeng og 77 scorede mål (MFK-rekord). En prestasjon som i nærmest hvilken som helst annen sesong ville holdt til gull.

[2] For de lesere som ennå ikke er helt familiære med begrepet kan kanskje artikkelen The competitive evolution of European top football – signs of danger være nyttig.

[3] For de som har gått glipp av noen innlegg, er alle samlet HER.

–> Kjetil Kåre Haugen, Lise Lillebrygfjeld Halse, Arve Hjelseth og Helge Hegerberg er faste spaltister i Panorama.