Molde-ordfører Torgeir Dahl (H). Foto: Arild J. Waagbø

Hovmod står for fall

Mine venner i Oslo spør meg om ordfører Torgeir Dahl (H) er dum eller bare selvhøytidelig.

Arild Hervik er professor emeritus i samfunnsøkonomi ved HiMolde.

Jeg svarer dem at dum er han iallfall ikke, men han har alltid har vært litt arrogant overfor meningsmotstandere. Og etter 11 år i ordførerstolen er han nok blitt litt høy på seg selv.

Det ordføreren har gjort er ikke ulovlig, men mange vil mene at han har latt seg bruke av statsministerens kontor i et partipolitisk spill for å svekke byrådsleder Raymond Johansen fra Ap politisk.

Det hele begynte med en artikkel i VG forrige søndag der ordfører Torgeir Dahl uttalte seg. Her argumenterte han for at han ikke syntes det var riktig at man skulle skjevfordele vaksinene slik at Oslo og andre kommuner på Østlandet med høy smitte skulle få flere vaksiner på bekostning av vaksiner i distriktene. Han brukte også argumentet om at dette kunne gi et omvendt belønningssystem som premierte dem som hadde mislyktes i kampen mot pandemien med flere vaksiner.

Ordfører Torgeir Dahl hadde støtte fra andre ordførere i regionen for dette utpillet. Det er heller ikke mer enn rett og rimelig at en ordfører kjemper for sine egne innbyggere i en fordelingskamp om vaksiner.

Men artikkelen til ordfører Torgeir Dahl ble også partipolitikk. Han gikk til et frontalangrep mot byrådsleder Raymond Johansen, som han mente hadde mislyktes med å bekjempe pandemien. Han viste også til at det meste av smitten i distriktene kom fra Oslo. I artikkelen angrep han også innbyggerne i Oslo ved å retorisk spørre om de ikke har fulgt smittevernsreglene.

Morgenen etter ble Dahl intervjuet om saken på «Politisk kvarter» i NRK Radio. Han var i duell med smittelegen i Oslo. Ordføreren i Molde holdt fast på kritikken av byrådsleder Raymond Johansen. Han opprettholdt derved det som ble oppfattet som partipolitikk. Han sa også at utspillet ikke var ment som noen kritikk av innbyggerne i Oslo. På spørsmålet om han hadde vært i kontakt med noen i regjeringen i Høyre svarte han at han hadde vært i kontakt med departementet, men ingen i regjeringsforvaltingen.

Samme dag hadde ordfører Dahl igjen et intervju med VG , der han holdt fast på kritikken av byrådsleder Raymond Johansen, og også gjentok at han ikke hadde ment i kritisere innbyggerne i Oslo. I dette intervjuet trakk også VG frem at blant alle større byer i Europa hvor deler av innbyggerne bor veldig tett, er Oslo en av byene i Europa som har greid seg aller best i bekjempelsen av pandemien.

Både på søndag og mandag var statsminister Erna Solberg (H) ute og kommenterte saken. Begge gangene tok hun avstand fra utspillet fra ordføreren i Molde, fremhevet hvor viktig kommunene er i kampen mot pandemien og manet til samhold. Tirsdag morgen avslørte NRK at ordfører Torgeir Dahl hadde vært i kontakt med statssekretær Peder Egseth (H) fire ganger i løpet av søndag og mandag. Han er regnet som Solbergs nærmeste medarbeider ved statsministerens kontor. Tirsdag kveld innkalte statsministeren til en ekstraordinær pressekonferanse. Her bedyret hun at hun ikke kjente noe til den kontakten statssekretær Peder Egseth hadde hatt med ordføreren i Molde. Hun valgte  – noe uvanlig til henne å være – å refse sin egen statssekretær  og nære medarbeider.

Statsminister Erna Solberg ble drevet fra skanse til skanse etter Dahls uttalelser i VG, og beklaget utspillet overfor byrådsleder Raymond Johansen. Vi vet ikke om dette var et soloutspill av statssekretæren eller om flere på statsministerens kontor var involvert. Media vil fortsatt forfølge saken, og de vil først og fremst grave videre i hvordan statsministerens kontor har vært involvert.

Hvordan kan dette tragiske utspillet fra ordfører Torgeir Dahl svekke renomméet til Molde kommune? Her blir konsekvensene bare kortsiktige.

De gode renomméene til Moldejazz, Bjørnsonfestivalen og Molde Fotballklubb vil bli opprettholdt. Heller ikke det gode renomméet til Høgskolen i Molde vil bli berørt. Molde som konferanse- og turistby vil heller ikke bli svekket. Personer som Jo Nesbø, Edvard Hoem og Ane Brun har betydd og betyr mye for Moldes renommékapital – mye mer enn hva ordføreren kan ødelegge i en politisk orkan som går over tre dager.

Når Molde Fotballklubb torsdag kveld spiller åttendedelsfinale i Europa Ligaen, vil hele det fotballinteresserte Norge følge denne kampen med stor interesse og heie på Molde.

–> Arild Hervik, Lise Lillebrygfjeld Halse, Arve Hjelseth og Helge Hegerberg er faste spaltister i Panorama.