Jonas Lie Norem (f.v.), Jørgen Wegerstedt og Vernoica Rolland gjør seg ferdig med skolearbeid før påskeferie. Foto: Rebecca Pettersson

Slik påvirker pandemien studentenes påske

Studenter drar vanligvis hjem i større ferier som påsken, men i år velger mange å bli i Molde på grunn av pandemien.

Fredag ettermiddag satt Jonas Lie Norem (24), Jørgen Wegerstedt (23) og Veronica Rolland (23) med siste innspurt før påskeferien. De tre vennene tar alle en master i logistikk, og humøret er på topp selv om de enda har igjen litt arbeid før ferien.

Jonas forteller at han opprinnelig hadde tenkt å dra hjem til Haugesund, hvor han er fra, men ombestemte seg da de nye restriksjonene ble lagt frem.

– Jeg tenkte å bli igjen her i Molde og har lagt planer med en kompis. Vi skal blant annet klatre i Moldeveggen og gå på litt forskjellige turer i nærområdet. I tillegg til det skal jeg sikkert jobbe med skole, sier han.

De nye nasjonale tiltakene inneholder sterke anbefalinger om at studenter ikke bør reise hjem i påskeferien. Det er derfor flere studenter enn vanlig som velger å bli igjen her i Molde.

Jørgen forteller at det ikke er ofte han ser familien sin på grunn av koronapandemien, og tok derfor valget om å reise hjem til Fosnavåg til tross for strengere tiltak. Han planlegger å tilbringe tiden med familie og nære venner, og gleder seg til det.

– I hjembyen min Fosnavåg er ikke smittetallet stort, og det har vært ytterst få tilfeller. Jeg synes selv ikke det er en stor risiko å reise  herfra for å dra hjem. Hadde smitten vært større her i Molde, hadde jeg mest sannsynlig blitt igjen her i stedet for å reise, sier han.

Veronica har i likhet med Jørgen planer om å reise hjem. Hun kommer fra Bergen, som har vært en av de mer utsatte byene i Norge. Hun har derfor kun planer om å være med familien sin.

-Jeg gleder meg til å se familien min igjen. Jeg har et rom jeg bor på hos mamma, så det blir kun oss i familien som møtes, og det synes jeg er greit, sier hun.

Ane Elisa Hagset (f.h.), Emil Neiland og Vilde Lindseth i biblioteket på toppen av Molde campus. Foto: Rebecca Pettersson

– Det er kjipt med strengere tiltak, men vi er alle i samme båt. 

Vilde Lindseth (21)  fra Fræna studerer sykepleie, og er på det siste året sitt. Hun har planlagt å dra hjem i påskeferien, men har hovedfokus på bacheloroppgaven og vil bruke mesteparten av ferien på denne.

Ane Elisa Hagset (22) som også er fra Fræna,  tar forskjellige emner ved høgskolen, og skal kun jobbe i ferien.

De to venninnene synes det er kjipt med strenge restriksjoner, spesielt i studenttiden. I Molde er ikke smitten like høy som andre steder, men de har forståelse for at alle rammes av tiltakene for å hindre at smitten sprer seg. 

Emil Neiland (21), som kommer fra Bærum, studerer idrett ved høgskolen. 

 –  Jeg tror jeg kommer til å bli her i Molde. Jeg har ikke bestilt billett hjem på grunn av anbefalingen om å ikke reise, men om det ikke var så høye smittetall som det er nå så hadde jeg reist hjem. I stedet blir jeg værendre her for å jobbe med eksamen, sier han.

Vi har fått litt tips av studentene til hva man kan finne på i påsken i Molde. Det er gode muligheter for uteaktiviteter i nærområdet, og man kan også klatre i Moldeveggen. I tillegg til dette har skolen flere ulike utvalg som gjør forskjellige aktiviteter som å gå turer og løpe sammen, i tillegg til digitale spill.

Studentene anbefaler å ta kontakt med studentutvalg som iSpring, iFri og iDigital om man føler seg ensom i ferien.