Miss Karim flyttet fra Ålesund til Molde og ble en produktiv rapper. Foto: Arild Waagbø

Miss Karim fant flyten i Molde

Miss Karim (22) flyttet til Molde for å komme vekk fra rusmiljøet i Ålesund og lage norsk hiphop. Nå er hun i flytsonen.

– Jeg har et inntrykk av at det finnes hardere stoffer i Molde enn i Ålesund. Kanskje fordi byen er nærmere Kristiansund, sier Miss Karim, som nylig flyttet fra Ålesund til Molde

Den 22 år gamle rapperen, som egentlig bærer navnet Sara Katarina Karim Aasen, lager norsk hiphop. Vi setter oss ned sammen med henne i en teak-møblert stue i Molde sentrum, hun takker nei til både kaffe og vann.

Hun har skrevet tekster i et par år, men det var først i vår at hun begynte å slippe musikk. Miss Karim har vært travel, og så langt har hun gitt ut seks singler – tre av dem har tilhørende musikkvideoer.

Problemer med politiet

– Jeg ville vekk fra rusmiljøet i Ålesund. Jeg hadde en del problemer med politiet, men ville ha det roligere rundt meg, og få rom til å fokusere på musikken. Det blir jo ofte en del av imaget innenfor min sjanger.

– Hvordan har ting endret seg siden du kom til Molde?

– Jeg er mindre involvert i det miljøet nå, og trives bra i Molde. En ting jeg har lagt merke til her er at ungdommer har en tendens til å ruse seg ute i byen, men i Ålesund er det mer skjult fordi folk holder seg innendørs. Det virker som om det er mer politi i gatene i Molde enn i Ålesund, det er en stor forskjell.

Tøff, provoserende og old school

– Jeg er veldig old school. Jeg hører mye på Lil Kim og Foxy Brown og sånne ting. Samtidig prøver jeg å gjøre det litt nytt, med blant annet trap-elementer for å samtidig gjøre det mer moderne. Musikken kan beskrives som tøff, provoserende og old school.

– Dersom muligheten byr seg, er det noen artister du kunne tenke deg å samarbeide med?

– Jeg har ikke tenkt så mye på det, egentlig. Jeg hører lite på norsk hip-hop, det går mer i engelske og svenske artister. OnklP er jo veldig kul da, men det er jo langt frem i tid, eventuelt. Blant de svenske liker jeg veldig godt Yasin, Jaffar Byn, Dree Low  – og Einár, rest in peace.

Miss Karim syns rapsjangeren er veldig mannsdominert. Hun vil snu på det, gjøre det mer feministisk. Foto: Arild Waagbø

– Hvilke tanker gjør du deg om artisten Einár som ble nylig ble drept i et gjengopprør i Sverige?

– Det er utrolig trist, men dessverre er det veldig mange som ikke kommer seg ut av kriminelle miljøer selv om de slår gjennom som artister, det er jo ikke nytt. Han var veldig ung, og det er trist da.

– Inspirasjon, tekst og beats – hvor kommer idéene dine fra?

– Jeg får mange idéer av å bare lytte til beats. Det er ofte at teksten passer til flere beats, og jeg må utforske ulike muligheter, men når jeg finner noe som funker så kjenner jeg det. Det hender ofte at jeg skriver til west-coast beats, men ender opp med å bruke tekstene på trap-beats senere. Det blir litt mer «mood» i låtene.

– Hvor får du beats fra?

– Jeg har et par produsenter jeg ofte samarbeider med, og de har kataloger med mye forskjellig. Jeg bruker også BeatStars. Der hender det at jeg finner norske eller svenske produsenter som jeg liker, og da er det lett å sende de en DM å spørre om å få bruke dem.

Miss Karim har nettopp signert med managementet Sandell Agency i Oslo. Når vi kan forvente et album eller en EP, er ikke sikkert ennå.

– Frem til nå har jeg gjort alt det administrative arbeidet og kreative helt alene, det har vært veldig slitsomt. Jeg har gjort mer ting som ikke har så mye med musikken å gjøre, føler jeg. Det blir digg å ta det et steg videre, å få hjelp fra noen som er kjent i bransjen.

– Et eventuelt album er foreløpig uavklart, men det er nok i vente så fort jeg blir en mer etablert artist. Da blir det nok bare nye låter, men jeg er veldig fornøyd med låta «Gir En F». Den hadde kanskje fortjent en plass på et album, som en slags throwback.

– Og hva med konserter?

– Jeg har bare hatt et par konserter, blant annet på Kick Nattklubb sammen med NaTy, som er en god venninne av meg. Vi ga ut låta «Dickpics» sammen tidligere i år.

Gutta ser ut som klovner

– Sjangeren er veldig mannsdominert. Når det kommer til musikkvideoer er det typisk at det alltid er jentene som stripper mens gutta sitter der og ser ut som klovner. Jentene er jo sexobjekt i guttene sine musikkvideoer. Jeg synes det er artig å snu på det, og gjøre det mer feministisk. Jeg tror det kanskje blir greia mi fremover, og at det kan jo bidra til at jeg blir lagt merke til.

– Vil du si at musikk har hjulpet deg å komme deg ut av dårlige miljøer?

– Absolutt. Jeg studerer ikke, og har ingen fast jobb. All tiden min går til musikk. Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort uten, jeg hadde følt meg tom.

– Er det stor forskjell på Sara Katarina og Miss Karim?

– Det er litt blandet, mye av det er jo mine erfaringer. Den største forskjellen på meg og Miss Karim er nok det med festing og drikking. Miss Karim karakteren er veldig glad i fest og fyll, men jeg er en skikkelig stoner. Jeg drikker egentlig ikke så mye til vanlig, og er nok litt introvert. Jeg liker godt å jobbe alene, men når jeg skal gjøre noe som helst musikkrelatert blir jeg veldig gira.

Torsdag 28. oktober kan vi se frem til en ny låt fra Miss Karim, og ryktene sier at vi har enda en musikkvideo i vente. Med syv utgivelser på relativt kort tid, er det ikke tvil om at det blir spennende å følge med på Miss Karim i tiden som kommer.

Miss Karim slipper denne uka sin sjuende låt i år. Foto: Arild Waagbø