Moldestudentene kunne lørdag kveld feire sølvmedalje i student-NM i fotball i Sogndal. Foto: Niri Thani

MSI tok sølv i student-NM

SOGNDAL (Panorama): Lørdag gikk Moldestudentenes Idrettslags (MSI) fotballag til finalen i student-NM etter en dramatisk straffesparkkonkurranse. I finalen ble laget fra Norges Handeløhøyskole (NHH) i Bergen for tøff motstand for MSI, som tapte 2-1.

Av NIRUSHNAHARAN THANIKASALAM

 Veien til sølvmedalje i student-NM i fotball startet grytidlig fredag morgen. 27 studenter møtte ferdigpakket utenfor Høgskolen i Mold og satte kursen mot Sogndal i leid buss. NM-turneringen er også kvalifisering for student-EM i fotball. Vinneren representerer norske studenter i EM.

 Saravin Sadasaralingam, MSIs hovedtrener, tok en mannsterk tropp til mesterskapet. Hovedsakelig spillere fra MSI, men også studenter fra «erkerivalen» Molde 3. Trenerteamet bestod ellers av Phillip Refsland og Ola Sola.

– Jeg kan ikke legge skjul på at det var en utfordring for meg å ta ut en tropp som inkluderte Molde 3 spillere, men jeg ville vi toppe laget med de beste spillerne fra skolen. Under turneringen behandlet jeg alle spillere helt likt, uavhengig hvilket lag de spilte på til vanlig, sier Sadasaralingam.

MSI-trener Saravin Sadasaralingam motiverer spillerne i bussen. Foto: Niri Thani

Av forskjellige årsaker kunne ingen av HiMolde-studentene som spiller på Træffs topplag delta i student-NM, mens f.eks. finalemotstander NHH stilte med tre tidligere eliteseriespillere.

Etter en seks timer lang busstur kom laget til Sogndal, bare én time før første kamp i gruppespillet mot laget fra NHH på Kvåle stadion. MSI var i gruppe med NHH, Studentspretten 2 fra Høgskulen på Vestlandet og Krigsskolen i Oslo. De to beste lagene fra gruppen ville bli klare for semifinale og finale. Før NHH møtte moldestudentene, hadde de vunnet sin første gruppespillkamp mot Krigsskolen.

Kanonstart, men tap

I et typisk vestlandsvær med sur vind fikk MSI en kanonstart på turneringen og kampen ved å gå opp i 0-1 ledelse tidlig i første omgang. Målet kom etter nydelig spill langs venstre kant. Det endte i et innlegg langs bakken som perfekt nådde frem til høyrekant Benjamin Paulsen. Han satte ballen i venstre hjørne.

MSI-spillerne feirer Bejamin Paulsens scoring. Foto: Niri Thani

MSI spilte med stor selvtillit tidlig i kampen, men NHH svarte og utlignet til 1-1. Dette ble pauseresultatet. Det var lenge stillingskrig, men så får MSI-målvakt Andreas Lund et skudd mot seg rett inn i krysset – utagbart. NHH spilte god fotball og fikk et spillemessig overtak på MSI ut kampen. Den endte 4-1.

Da Krigsskolen og Studentspretten 2 spilte uavgjort seg imellom, trengte MSI én seier og ingen tap i de to neste gruppespillkampene for å avansere til semifinale.

MSI-seier over vertene

Moldestudentenes motstandere i andre kamp var Studentspretten 2. MSI ga full trøkk fra første sekund og sikret seg en tidlig 2-0 ledelse etter mål av Peder Kaasen og Benjamin Paulsen. Kampen endte med en komfortabel 3-0 seier til MSI etter scoring av Martin Kjenaas.

God lagånd på MSI i kampen mot Studentspretten 2, som MSI vant. Foto: Niri Thani

Mens NHH klarte å vinne alle sine tre gruppekamper og endte som suveren gruppevinner, hadde Krigsskolen fortsatt noe å spille for da de gikk inn i siste kamp i gruppen mot MSI. Dette bar kampen preg av, og gikk til pause på stillingen 0-0.

Etter spillerbytter klarte MSI å gå opp til 1-0 ledelse tidlig i andre omgang. Målscorer var innbytter og kraftspiss Abraham Johnny. Krigsskolen utlignet til 1-1 og skapte spenning i sluttminuttene av kampen. Like før slutt skapte MSI å skape flere gode muligheter og til slutt klarte Peder Kaasen å banke inn 2-1, som ble sluttresultatet.

– Har mer å gå på

Etter mange timer på Kvåle stadion kunne endelig MSI spillerne ta seg tilbake til hotellet og felles lagmiddag fredag kveld.

– Vi har mer å gå på. Gutta er ikke i toppslag etter lang reise. Flere vet selv at de kan prestere bedre, men vi må likevel ta med oss det positive fra kampene inn mot semifinalen. Vi viser til tider gode tendenser og har bra energi i starten av kampene, sa assistenttrener Ola Sola.

– Jeg synes vi spiller bra i de to siste kampene. Laget begynner å bli mer samspilt, og vi blir bare bedre og bedre. Nå blir det deilig med middag, sa lagkaptein Marcus Johansen, som virket motivert for finaledagen.

Straffedrama

Lørdag formiddag – etter en god natts søvn – sto MSI-spillerne uthvilte på Fosshaugane campus, klare til strid i seminfinalen mot Studentspretten 1. Samtlige 22 spillere på banen virket fokusert før dommeren blåste kampen i gang.

MSI-spillere Joakim Kvernes Forstrønen (f.v.), Sindrde Fossheim Waage og Daniel Hop i garderoben før semifinalen lørdag. Fotro: Niri Than
Lagkaptein Marcus Johnsen (i midten) leder en teamtalk før avspark i semifinalen. Foto: Niri Thani

MSI starter kampen med to store sjanser og spilte igjen med stor selvtillit. De holdt fint på ballen, var generelt mer ballsikre, noe som tilsynelatende psyket ut vertenes førstelag. For vertslaget hjalp det heller ikke MSIs forsvarsfirer, og særlig midtstopperne Vidusan Yoganathan og Alexander Viland, vant alt av dueller og andreballer. Like før pause blir Peder Kaasen felt i en kjempekontring for MSI. Da får en Studentspretten 1-spillere sitt andre gule kort og må ta en tidlig dusj.

Tross utvisningen klarte Studentspretten å skape flere gode muligheter. Usikkerheten spredde seg i MSI, men med 0-0 ved kampslutt gikk det til ekstraomgang. Denne endte også uten mål, og det var duket for straffekonkurranse. Mer spennende kunne det ikke bli.

Studentspretten scoret, mens MSI bommet på første straffe. Det sto 3-2 før Studentspretten skulle skyte sitt fjerde straffespark. Da sto keeper Andreas Lund fram og reddet!

MSI satte sitt fjerde straffespark, og det sto helt likt før de avgjørende straffene. Med et tigersprang reddet Lund også den Studentsprettens siste straffe, og da kunne Jonas Aas sende MSI til finalen med scoring. Og han scorer! 4-3 til MSI, som er finaleklare.

MSIs Jonas Aas setter straffen, moldestudentene er videre! Foto: Niri Thani

Høyt tempo i finalen

Finalen sto mot NHH, som MSI tapte mot i gruppespillet. Kampen startet i høyt tempo, og det ble lagt ned mange meter løp på begge lag. Et kjemperaid på høyresiden til NHH endte i en avslutning der Lund ble nødt til å gi retur. Den endte dessverre i mål, 1-0 til NHH.

MSI ga likevel ikke opp og skapte flere fine halvsjanser. Midtveis uti omgangen snublet en spillerne til NHH i ballen og gikk i bakken med et smell. Han ble liggende, det ble ropt etter helsepersonell og det gikk en god halvtime før kampen var i gang igjen.

MSIs midtbanedirigent Martin Kjenaas med ballen i finalen mot NHH. Foto: Niri Thani

I andre omgang spilte MSI fin ballbesittende fotball, men slet med å skape sjanser. Litt imot spillets gang klarte NHH å gå opp i en 2-0 ledelse. Det ble ropt om at ballen hadde vært utenfor linjen og at det egentlig skulle ha vært utspark fra keeper – og ikke scoring.

Til dommerens forsvar må det nevnes at kampen ble spilt uten linjedommere. MSI ristet av seg frustrasjonen, og skapte nå flere store sjanser. Endelig kom reduseringen ved Jonas Aas, men det var for sent. Kampen ble blåst av like etter, og finalen endte 2-1 til NHH.

Kritisk til dommer-mangel

– Vi spiller mot en tøff og god motstander som vinner fortjent til slutt, men vi gir dem likevel kamp helt til sluttsignalet. Alt i alt er jeg kjempefornøyd med lagets innsats gjennom hele turneringen. Vi er et nykomponert lag bestående av spillere som nettopp har begynt å spille sammen og vi kan se at vi har utviklet oss sammen gjennom turneringen. Det sier veldig mye om kvaliteten som bor i dette laget. En god sammensveiset og trivelig gjeng, sa Saravin Sadasaralingam etter kampslutt.

Sadasaralingam er kritisk til at turneringen spilles uten kvalifiserte dommere og linjedommere. Det var deltakende lag som tok av seg dømmingen.

– Jeg liker ikke å skylde på dommeren, men syntes det blir litt for dumt at det ikke var noen linjedommere i en finale. Det er veldig bittert at det blir mål ut av en ball som klart og tydelig er over linjen. Dette er så klart ikke dommeren som sin feil. Jeg retter heller pekefingeren mot arrangøren. Arrangøren burde ha klart å hente inn et dommerteam til turneringen, da dette er et norgesmesterskap, sa Sadalingam før han gikk til middag og bankett for alle deltakende lag.