Antikvariat-sjef Jon Peder Vestad har spisset kvaliteten i nye lokaler noen skritt fra hjørnet Storgata og Myrabakken i Molde sentrum. Her viser han fram mindsunding og Dagblad-journalist Anton Beinsets krimklassiker "Døden går på bedehus" fra 1945, med handling lagt til Otrøya. Foto: Arild Waagbø

Antivariatet i Molde by spisser kvaliteten

Onsdag kveld var en håndfull kulturmennesker samlet for å feire at Molde antikvariat og ymseri har flyttet inn i nye lokaler. – Nå blir det mere antikvariat og mindre ymseri, sier Jon Peder Vestad.

Journalist, norskfilolog og forfatter Jon Peder Vestad har i snart fem år drevet antikvariat i Molde sentrum, til glede for fylkets lesehester og musikkelskere. I et oppusset lokale like bak skjønnhetssalongen Femina og ølbaren Tapp og kork, noen få skritt fra Storgata, tilbyr han nå litteratur i nær alle sjangere, samt vinyl i et dedikert musikkrom.

Lokalet er cirka halvparten så stort som kjellerlokalet Vestad tidligere hadde på bussholdeholdeplassen, så han har brukt anledningen til  å spisse kvaliteten.

– Vi har Søvpilen, men ikke Donald – det er ikke plass til dusinvare her, humrer Vestad.

I antikvariatet finner man blant annet boka Verdens herre av den glemte moldeforfatteren Kristofer Kristoffersen, som også var redaktør i Romsdals Budstikke på tampen av 1800-tallet. Foto: Arild Waagbø

– Det er helt umulig å svare på! erklærer Vestad, på spørsmål om hvor mange bøker han har i antikvariatet. Mellom 8000 og 20 000, sier han, for å være på den sikre siden.

Prisleiet ligger generelt fra 80 til 200 kroner, men det fins godbiter som er priset til over 2000 kroner.

– Vi er ganske rimelige i forhold til kvaliteten vi har. Prisnivået er tilpasset Molde. Det er få boksamlere her, men mange som liker å lese. Jeg driver heller ikke antikvariatet for å tjene penger, men med mål om at det skal gå i balanse, sier Vestad.

Han forteller at antikvariatet er det eneste mellom Trondheim og Volda, og at det har kunder fra både Nordmøre og Sunnmøre på besøk.

En reparert førsteutgave av Henrik Ibsens drama John Gabriel Borkman fra 1896 er priset til 525 kroner. Foto: Arild Wagbø

Vestad er selv forfatter, og har blant annet skrevet Moldeordboka fra 2008, som i dag er helt umulig i oppdrive, samt boka Mediespråk. Den siste er fortsatt pensum på journalistutdanninger.

– Jeg er veldig glad i å lese, og leser hver dag. Det går stort sett i eldre romaner og krim, særlig i årene 1870 til 1940. Ellers leser jeg mye faglitteratur og lokalhistorie, sier Vestad.

Lokalhistoriske verker har sin egen seksjon i antikvariatet. Ellers spenner det fra alternativ litteratur via fantasy til fagbøker som er i bruk på Høgskolen i Molde.

Vestad viser stolt fram en liten Ibsen-perle fra 1896, dramaet John Gabriel Borkman.

– Den er reparert, men den er pen. Jeg kan se for meg at noen leste denne boka i lyset fra parafinlamper i en fin salong. Det gir boka mye mere liv enn om den bare hadde stått urørt i ei hylle. Men jeg er usikker på om jeg par priset den riktig, 525 kroner er jo ikke så mye, sier Vestad.

Ei plate av den norsk folkrockgruppa Folque i musikkrommet på Molde antikvariat. Foto: Arild Waagbø

Antikvariatet kan nå pryde seg med en egen musikkavdeling med stereoanlegg for lytting, der Vestad selger vinylplater på vegne av to platesamlere. Han anslår at han nå har 3-4000 plater, samt noen CD-er og kassetter. Kassetter er den nye retrofarsotten, og senest i dag solgte Vestad en kassett til en fornøyd kunde.

– Kundene som kjøper musikk er menn over 45 og damer under 25, sier Vestad.

Sistnevnte kundegruppe har kanskje gått i god hjemmeskole hos representanter for de førstnevnte?

Vestad sier at han ikke hadde klart å drive antikvariatet alene. Han skryter av å ha en fast gjeng med gode hjelpere og frivillige, det han kaller venner av antikvariatet. Han peker særlig på pensjonist Bodhild Gyldenskog, men trekker også fram Ole Tobias Gjersøe som i vår gikk bort i alt for ung alder.