Søndag avla Judith Ann Molka-Danielsen (t.v.) troskapsløfte i en statsborgerseremoni i Bjørnsonsalen i Molde. Datteren Gry Amelia (bildet) og sønnen Eirik Martin var Molka-Danielsens gjester på den høytidelige seremonien. Foto: Arild Waagbø

Ble norsk statsborger etter 27 år i Molde

Søndag tok HiMolde- professor Judith Molka-Danielsen på seg bolsøybunaden og avla troskapsløfte til Norge på en statsborgerseremoni på Bjørnsonhuset i Molde.

Judith Molka-Danielsen, som er fra New Jersey i USA, traff en nordmann da hun studerte ved University of Pittsbiurgh, og i 1995 fikk de begge jobb ved Høgskolen i Molde.

– Jeg var høygravid da jeg flyttet til Molde. Min datter Gry ble født to måneder senere, forteller Molka-Danielsen.

Statsforvalteren i Møre og Romsdal, Else-May Norderhus, talte til de nye statsborgerne som var samlet i Bjørnsonsalen. Foto: Arild Waagbø

Fra og med 2020 tillot Norge dobbelt statsborgerskap, og  Molka-Danielsen var snar om å søke norsk statsborgerskap i tillegg til sitt amerikanske. I januar i år ble hun norsk statsborger.

– Jeg har barn som er født her, så jeg har alltid hatt lyst til å bli norsk statsborger. Barna mine har også amerikanske statsborgerskap i tillegg til sine norske, sier Molka-Danielsen.

Hele 360 av 1547 nye statsborgere i fylket deltok søndag på en høytidelig statsborgerseremoni i Molde. Foto: Arild Waagbø

Etter seremonien søndag, feiret Molka-Danielsen dagen sammen med familie og venner.

Molka-Danielsen forteller at hun ble forbløffet over lyset, fargene og fjellerekka da hun kom til Molde for 27 år siden.

– Jeg syns fortsatt fjellene er veldig vakre, sier hun, og legger til at hun nyter utsikten både når hun går Stikk Ut-turer eller er på golfbanen i Molde.

Molka-Danielsen, som er viserektor for forskning ved høgskolen, har det siste tiåret forsket mest på VR (virtual reality) og AR (augmented reality). De siste årene har hun også steppet inn midlertidig som både logistikkdekan og prorektor.

Her er moldenserne som ble hedret på søndagens statsborgerseremoni i Bjørnsonsalen. Ordfører Torgeir Dahl (H) ses med ordførerkjede til høyre i bildet. Foto: Arild Waagbø