Juryen kåret sykepleistudenten i Gruppe 19 til vinnere av innovasjonskonkurrransen. De vant med ideen til applikasjonen Check-it, som gjør det lettere å utføre dobbeltkontroll av medisinering i kommunale hjemmetjenester. Foto: Arild Waagbø

132 sykepleiestudenter og to IT-studenter imponerte som helseinnovatører

Som de første sykepleiestudentene i landet har studenter i Molde i høst fått praksis i helselogistikk, teknologi og innovasjon. Fredag presenterte de gode innovasjonsideer på løpende bånd.

Med faget SKH300 – Prosjektpraksis: Helselogistikk, teknologi og innovasjon går HiMolde nye veier i sykepleieutdanning. Fredag ble avsluttningen på kurset markert på Molde campus med en formidabel finale i form av Helselogistikkdagen.

Førsteamanuensis Thea Beate Brevik (t.v.) ledet Helselogistikkdagen, mens anestesilege og professor II Petter Aadahl holdt dagens hovedforedrag om utfordringer i helsevesenet. Foto: Arild Waagbø
Sykepleiestudenter på tredjeåret fylte godt opp i Haavelmo auditorium på Molde campus. Nærmest ses høgskolelektor Isabelle Lindseth Lorentzen, som er emneansvarlig for innovasjonspraksisen. Foto: Arild Waagbø
Rektor Steinar Kristoffersen (t.v.) er fornøyd med at logistikkfaget mer og mer gjennomsyrer utdanninger ved HiMolde. Førsteamanuensis Berit Iren Helgheim, som selv har jobbet som sykepleier, bidro med undervisning i logistikkteori fra Avdeling for logistikk. Foto: Arild Waagbø

Førsteamanuensene Berit Iren Helgheim og Birgithe Eckermann Sandbæk på Avdeling for logistikk – førsnevnte er utdannet sykepleier og sistenevnte lege – hadde ansvaret for den logistikkfaglige delen av innovasjonspraksisen.

– For fire år siden begynte vi sammen med folk på Avdeling HS å identifisere logistiske prinsipper knyttet til praktisk yrkesutøvelse for helsepersonell, opplyser Helgheim.

Sykepleiestudentene har blant annet lært om Lean, flaskehalsteori og variasjon, og de har gjort triage-øvelse (priortitering av pasienter) og vært med på flaskehals-spill.

Emnet er unikt på landsbasis, og er et samarbeid mellom Ungt Entreprenørskap Møre og Romsdal, Helseinnovasjonssenteret i Kristiansund og Helse Møre og Romsdal. Etter å ha jobbet i fire uker med reelle utfordringer de har har opplevd i praksis, kunne studentene fredag presentere sine innovative løsninger på plakater og som videopitch.

Denne gruppa med sykepleiestudenter kom med forslag for å få bedre og mer pasientsikker informasjon i forbindelse med previsitt. Fra venstre ses Kaja Moksnes Brovold (22) fra Trondheim, Thea Emilie Halsan (20) fra Kyrksæterøra, Mathilde Bakken (21) fra Rindalen, Ingunn Paulsrud (21) fra Kongsvinger og Emilie Markhus Petersen (21) fra Stavanger. Student Tobias Heiberg var ikke tilstede da bildet ble tatt. Foto: Arild Waagbø
Studentgruppa bak appen Check-it vil gjøre det lettere å foreta dobbeltkontroll i hjemmetjenesten, og de ble senere på dagen kåret til vinnere av innovasjonskonkurransen. Fra venstre ses Marte Dahle (23) fra Molde, Nora Skjevik (22) fra Skjevika, Nini Smedsberg (20) fra Lillestrøm og Mari Hatløy (21) fra Ulsteinvik. Foto: Arild Waagbø

Alle studentgruppene hadde laget videopitcher på tre minutters lengde for å selge inn sin innovasjon. Problemene studentene søkte å løse var knyttet til medsinkontroll, feilmedisinering, pasientsikkerhet, informasjonsflyt, overtidsarbeid, personvern og effektivt smittevern, for å nevne noe.

Og da videoene begynte å rulle foran studentene i Haavelmo auditorium, ble det veldig god stemning i salen. Studentene bød på seg selv og mange brukte humor i videoene sine — dette er uten tvil en generasjon som har lært seg et og annet fortellergrep på TikTok.

En smartklokke som måler livsviktige funksjoner hos syke personer var en av mange gode innovasjoner som ble presentert da videopitchene ble vist for studenter og interesserte i Haavelmo auditorium. Foto: Arild Waagbø