Ole Henrik Magga (t.v.) med Dalai Lama i 1989. Magga var da første president for Sametinget, som nylig hadde åpnet i Karasjok, og fikk besøk der av Dalai Lama i forbindelse med at Dalai Lama mottok Nobels fredspris. Foto: Harry Johansen

Fredag kan du oppleve urfolkslederen Ole Henrik Magga på Krona

Fredag holder samepolitiker og språkforsker Ole Henrik Magga (75) foredraget «Viktige hendelser i samisk historie i Norge» på Romsdalsmuseet.

Magga, som nå er professor emeritus ved Samisk høgskole, er en av verdens ledende urfolkspolitikere. Han var blant annet Sametingets første president fra 1989, samt første leder for FNs permanente forum for urfolk fra 2002.

Maggas foredrag, klokka 13 til 13.45 på fredag, er en gjesteforelesning i regi av Foreningen Norden Molde og omegn lokallag, HiMolde og Romsdalsmuseet.

Og det var ingen ringere enn HiMoldes egen Beinta í Jákupsstovu, professor emerita i statsvitenskap, som fikk lokket urfolkslederen til Molde. Det gjorde hun i sin rolle som kasserer i Foreningen Nordens lokallag i molderegionen.

Beinta í Jákupsstovu er professor emerita i statsvitenskap ved Høgskolen i Molde. Foto: Arild Waagbø

– Hvert år setter vi søkelys på ett nordisk land, og denne gangen hadde turen kommet til Sameland. Vi ville plukke folk fra øverste hylle, så da ringte jeg til Ole Henrik Magga, sier Beinta í Jákupsstovu.

Hun forteller at hun og Magga har felles bekjente på Grønland, og mener det kan ha bidratt til positivt svar på henvendelsen. Men hun legger også til at hun traff Magga på en urfolkskonferanse i København allerede i 1973.

Maggas åpne foredrag er en del av Samisk dag på Romsdalsmuseet, der også Møre og Romsdal sameforening er medarrangør.

Beinta í Jákupsstovu sier Sameforeningen stiller med lavvo og samisk eventyrstund for skoleelever, og klokka 12 fredag åpnes det en utstilling på krona med samiske kofter og kunsthåndverk fra private samlinger.

Klokka 14.15 holder arkeolog Kristoffer Dahle i Møre og Romsdal fylkeskommune et åpent foredrag om samiske bosettinger ved Aursjøen og spor samer har satt i Romsdal.

Samforeningen fyller 25 år i år, og det blir markert med kake i et lukket selskap klokka 16 på Krona.

Sist, men ikke minst, er det konsert forankret i sørsamisk joik på Romsdalsmuseet klokka 20.00 med Marja Mortensson, (moldemannen) Daniel Herskedal og Jakob Janssønn i et konserttelt.

Biletter til konserten kan kjøpes her.