Fotomontasje: Kjetil Haugen

Historien gjentar seg for tabelltipping-kongen

Figuren over angir resultatene av den årlige HiMolde/NTNU-konkurransen i tabelltipping.

Av HAUGEN samt medforfattere HARRY A. SOLBERG, IRENE L. SÆTRE, MORTEN KRINGSTAD, HALLGEIR GAMMELSÆTER, ERLEND VIK, KNUT PEDER HEEN, MORTEN LOKTU, LISE L. HALSE, JAN OLA STRANDHAGEN, ARILD WAAGBØ, BJØRN GUVÅG, GAUTE EINEVOLL, OLAV HAUGE, LISA HANSSON, SØLVE MIKAL KREKVIK NERLAND, ASMUND OLSTAD og BRYNJULF OWREN

Kjetil Kåre Haugen er professor ved HiMolde.

Som i fjor gikk seieren til prof. Harry A. Solberg (NTNU) med Irene L. Sætre (HiMolde) på sølvplass. Bronsen ble denne gangen delt mellom prof. Hallgeir Gammelsæter (HiMolde) og førsteaman. Morten Kringstad (NTNU). Sånn sett ble vel kampen knepet vunnet av NTNU i år, selv om pallplassene fordelte seg helt jevnt mellom institusjonene.

Sånn sett ble vel kampen knepet vunnet av NTNU i år, selv om pallplassene fordelte seg helt jevnt mellom institusjonene.

Tabellen nedenfor beskriver Solbergs vinnertabell sammenholdt med endelig eliteserietabell. Han traff perfekt med MFK, Bodø/Glimt, Tromsø og Jerv, og bommet ikke veldig stygt på øvrige lag heller.

Dette ga samlet MAD (summert absoluttavvik mellom tippet og endelig tabellposisjon) på 2,25. Et utmerket resultat. For sammenlikningens skyld fikk feks. sportsredaksjonen i VG en MAD på 2,69 – hele 0,44 MAD (omlag 20%) dårligere enn Solberg.

SLUTT-TABELL HARRYS TABELL
Plassering Lag Lag
1. Molde Molde
2. Bodø/Glimt Bodø/Glimt
3. RBK VIF
4. LSK Viking
5. Odd RBK
6. VIF LSK
7. Tromsø Tromsø
8. Sarpsborg 08 KBK
9. AaFK Sarpsborg 08
10. Haugesund Odd
11. Viking Strømsgodset
12. Strømsgodset Haugesund
13. Ham/Kam AaFK
14. Sandefjord Ham/Kam
15. KBK Sandefjord
16. Jerv Jerv

Årets resultat fra Solberg (2,25 MAD) står seg godt i forhold til hans eget vinnerresultat fra i fjor (2,75 MAD). Sett i et videre perspektiv framstår årets resultat kanskje enda mer imponerende.

Eliteserien i år inneholdt nemlig endel overraskelser. KBKs fall overrasket de fleste, noe som også gjaldt Vikings totalkollaps i andre halvdel av sesongen. Også VIFs triste 6. plass framstår som overraskende. Med dette i mente, og det faktum at årets resultat på 2,25 MAD er det neste beste i tabelltippingskonkurransens 6-årige historie, snakker vi om en tipper i verdensformat.

Som den eneste av to (Knut P. Heen er den andre) dobbeltvinnere, er det enkelt å utrope Harry-Arne som kongen av tabelltipping, ettersom hans samlede MAD over to seire er lavere – og dermed bedre – enn Knut Ps vinnerresultater fra 2017 og 2018.

Kanskje enda mer interessant er Solbergs metamorfose de siste tre åra. Hans prestasjoner i de tre første sesongene var nemlig av motsatt kvalitet (6 av 8 (2017), 8 av 9 (2018), 13 av 13 (2019)). En tredjeplass i 2020 og seire i de to siste sesongene vitner om signifikant kvalitetsforbedret tipping.

Vi er litt nysgjerrige på en mulig forklaring, og ringer opp vinneren i sin residens i stiftsstaden for et aldri så lite seiersintervju.

Fra toppen av Haugen: «Hei Harry-Arne, hvordan står det til i Trondheim? Her i Molde er været som alltid fint.»

Solberg: «Alt i orden her oppe i nord, selv om været kanskje kunne ha vært bedre».

Fra toppen av Haugen: «Du er vel klar over prestisjeseieren i årets tabelltippingskonkurranse? Hva føler du nå?»

Solberg: «Joda, jeg er klar over at jeg vant, men det finnes vel viktigere ting i verden enn en skarve uhøytidelig tippekonkurranse?»

Fra toppen av Haugen: «Det kan vi helt sikkert være enige om. Men vi har analysert din tippe-historie og observert et skille mellom 2019- og 2020-sesongen. Kan dette ha noe med Ranheims nedrykk i 2019 å gjøre?»

Solberg: «Det er slett ikke umulig. Som sentral aktør i denne lille snille trondheimsklubben tippet jeg antagelig mer med hjertet i den perioden Ranheim var i toppdivisjonen. En kan kanskje si at Ranheims nedrykk gjorde det mulig for meg å ta ut mitt fulle tippepotensial.»

Vi har fått vite det vi ønsket og avslutter samtalen. Tenkte vi det ikke. Professor Solberg har lurt oss i tre samfulle år og tippet med hjertet i stedet for hjernen. Slikt blir det som kjent hverken gull eller granbar av. Vi husker å gratulere kongen av tabelltipping en gang til og legger på.

Enkelte lesere lurer kanskje på hvordan årets fulle resultatliste ser ut. Jeg kan vel ikke nekte for at jeg ganske så bevisst har valgt å vente med denne informasjonen til slutten av artikkelen. Årsaken kommer nok utvetydig fram i tabellen nedenfor.

Heia Molde!

Resultat tabelltipping for Eliteserien i 2022.