– Det var veldig sterkt at kong Olav kom og åpnet Sametinget, sa urfolksleder og språkprofessor Ole Henrik Magga (75) da han fredag holdt foredrag på Krona i Molde.
Magga, som var Sametingets første president da det åpnet i 1989, sa at kongeinstitusjonen alltid har vært viktig for norske samer. Han pekte også på at kritikken mot det samiske flagget stilnet etter at kong Olav kom til Karasjok og talte da det norske sameparlamentet ble åpnet.
Magga, som foredro med lun humor, sa at da han senere møtte kong Olav, ba kongen ham om å hilse hjem til sin mor. Det gjorde Magga.
– Da jeg overbrakte hilsningen fra kongen, kunne jeg se en tåre på kinnet hennes, sa Magga.
Det er cirka 80 000-100 000 samer i verden i dag, ifølge Magga.
– Det er som med en reinsflokk, det er vanskelig å telle, tilføyde Magga med et smil.
Han dementerte også på sitt vis at samer kan utøve trolldomskunst, såkalt ganding eller ganning. Magga sa at samer ikke er annerledes enn folk flest, verken snillere eller slemmere.
– Mange samer har sikkert latt som de kan kan ganne for å skremme i vanskelige og konfliktfylte situasjoner, sa Magga.
Magga pekte ellers på Samrettsutvalget (1980-84) med Carsten Smith og lovfestet rett til språkopplæring som viktige milepæler for samene. Magga er også medlem av Finnmarkskommisjonen, som har som oppgave å kartlegge eksisterende bruks- og eierrettigheter som folk i Finnmark har ervervet på grunnlag av langvarig bruk.
– Aktivister, javisst er vi aktivister. Vi er blitt utskjelte i Finnmark, sa Magga om reaksjonene på samenes kamp for å få innflytelse.
Han karakteriserte Fosen-saken – på sitt karakteristiske vis – som «litt trist». Reindriftsamer i Trøndelag krever at 150 vindturbiner skal rives.
– Staten prøver å omgå dommen i Høyesterett, sa Magga.
Magga sa på tampen av sitt foredrag at han alltid hatt stått for en ikke-voldelig linje i kampen for urfolksrettigheter.
– Om noen nevnte dynamitt, så sa jeg at det ikke skal brukes, og det skal ikke trues med det en gang – for det er ødeleggende for så mange, sa Magga.
Tro, derimot, har vært et viktig virkemiddel i Maggas kamp som samepolitiker.
– Tro er en makt som kan flytte fjell! sa Magga.
Gjesteforelesningen med Ole Henrik Magga var et samarbeid mellom Foreningen Norden, HiMolde og Romsdalsmuseet.