Førsteamanuensis Kjell Marius Herskedal (t.v.) og Åge Hareide. Foto: Jens Petter Straumsheim

Hareide med spennende blikk på fotballverden

På årets første frokostmøte på Molde campuas fikk studenter og ansatte på Sport Management et eksklusivt møte med fotballgeniet Åge Hareide (69).
Av ANDRINE HATLEN JUVIK og REBEKKA MOE KLOKK

Hareide delte onsdag morgen sine erfaringer som trener og leder til studentene, blant annet fra livet som profesjonell fotballspiller og trener for klubber som Molde, Malmö, som spiller i Manchester City, og også erfaringene han skaffet seg da han i 2018 ledet Danmark til VM i Russland.  

Deretter rådet Hareid de 30-40 studentene om å følge drømmen, for den gir energi, og om å kommunisere med menneskene rundt, både spillerne og kollegaene.
Åge Hareide snakker til publikum i kantina på Molde campus. Foto: Jens Petter Straumsheim
Unike trenermetoder
Førsteamenuensis Kjell Marius Herskedal og Åge Hareide satt i sofaen da Hareide fortalte om betydningen med å ha en indre flamme for det man holder på med, og hvordan denne er essensielt for vinnerinstinktet man trenger i fotballverden.
Videre snakket Hareide at jobbene han har hatt utenfor fotballen har vært med på å gjøre han til den treneren han er. Noe som hørtes unikt ut med metodene til Hareide som trener, var når han nevnte at før han signerte en ny spiller til klubben, ringte han tidligere lærere og andre som har vert tett på personen for å høre hvordan vedkommende er som person.
Hareide var tydelig på at man måtte tenke på både følelser og fotballferdigheter hos spillerne, for eksempel snakket han om hvor viktig kommunikasjon var dersom noe ikke fungerte. Og om han en spiller tenke negativt gjennom en dårlig periode, fikk han vist alt det positive spilleren har gjort av analytikerne.
Åge Hareide med Sport Management studenter. Foto: Jens Petter Straumsheim.

Fortvilet over fotballens utvikling 

Mot slutten av frokostmøtet fikk studentene lov til å stille Hareide spørsmål. Da kom bekymringene ovenfor utviklingen av toppfotballen frem. Fortvilelsen for den fysiske belastningen gjennom klubbkamper, cupkamper og landslagskamper som han mener vil føre til manglende restitusjon i internasjonal fotball.
Hareide ga spesielt utrykk for bekymringen han hadde rundt FIFA og korrupsjon i fotballverden, og han snakket om pengemakten, etablering av en superliga og oppkjøpspolitikken i toppklubbene.