Fire studenter gleder seg til å starte. Her ser vi Inger Haugen Øyen (f.v.), Mathias Dragset Stenberg, Gard Larsen, Helen Louise Magerøy Emblem. Foto: Anders Tøsse

Spente studenter på studiestart i Kristiansund ser frem til det sosiale

KRISTIANSUND (Panorama): Ferske studenter fikk sitt første møte med studielivet da de møtte til åpningsfest i Kristiansund onsdag og ble tatt godt imot av faddere. Mange er spent på hva som venter, men de gleder seg til å komme i gang. At det er lagt opp til mye sosialt i starten blir satt pris på.

Av ANDER TØSSE (tekst & foto)

Høgskolen i Molde studiested Kristiansund inviterte til åpning av studieåret på Kulturfabrikken. 270 ferske studenter ser frem til spennende måneder sammen med de mange som fortsetter på sine studier.

— Jeg har fartet rundt med både buss og tatt Sundbåten i to dager for å bli litt mer kjent i byen hvor jeg bare har vært i to ganger, sier Helen Louise Magerøy Emblem.

Spent er både ansatte og studenter som nå er i gang med et nytt år som markerte åpningen av studentåret i Kulturfabrikken. Foto: Anders Tøsse

Hun kommer fra Harøy og skal studere bærekraft og logistikk.

— Jeg har samboer hjemme på Harøy, og vil nok dra hjem en del helger. At det ikke er alt for langt, gjør det enklere. Samtidig er det viktig å være med på det sosiale her også, sier Helen Louise.

Hun er spent på studiehverdagen og hvordan klassen er.

— Fadderuka med mye sosialt er viktig for å bli kjent og få trivsel, sier hun.

Erfaring fra Røde Kors

Mathias Dragset Stenberg kommer fra Kristiansund og skal studere til sykepleier. At studiet er i byen han bor fra før synes han er ekstra kjekt, men han vil være med på en del sosiale ting med andre studentene.

— Jeg har vært med i Røde Kors og jobbet i flere år i kommunens bo- og rehabiliteringstjeneste. Det har gitt meg lysten til å bli sykepleier. Det blir spennende å gå skole igjen, sier Mathias.

Selv om han har kjøpt hus på Dahle med samboeren, regner han med å være med på en del sosialt de kommende tre årene av studiet.

— Jeg skal jobbe noen dager i starten, men håper å få med en del av det som skjer i fadderuka likevel. Det er viktig å bli kjent med de andre, sier Mathias.

Ser frem til Campus

Han skal gå i klasse med Inger Haugen Øyen fra Surnadal. Hun liker folk og trives med å være omsorgsfull. Siden hun gikk videregående skole i Kristiansund, kjenner hun byen godt.

— Jeg har jobbet som assistent i fire år på sykehjem i Heim kommune og har fått et godt innblikk i sykepleier-yrket. At vi får Campus neste år gjør det ekstra attraktivt å studere i byen, sier Inger.

For Gard Larsen fra Aure er det fint at Kristiansund er en forholdsvis liten by, og han er spent på hvordan det neste året blir.

— Jeg er en bygdegutt som ikke er så glad i for store byer. Da passer denne byen fint. Nå blir det et årsstudium i juss og økonomi, og så ser jeg hva jeg velger videre, sier Gard.

Han vil jobbe ved siden av, men håper å være med på en del sosialt i byen også.

Rektor Elin Mordal er fersk toppleder ved høgskolen og kom med noen råd til studentene. Foto: Anders Tøsse

— Heldige studenter

Under åpningen ble alle møtt av faddere som tok vel imot de ferske studentene. Dette blir viktig de første dagene for at alle blir kjent med hverandre og trives.

Rektor Elin Mordal begynte i jobben 1. august og er også spent på hvordan tiden blir fremover. Hun hadde flere råd til studentene.

— Dere som studenter er ufattelig heldige. Ikke velg minste motstands vei, og ikke vær redd for å utfordre det etablerte, sa hun.

— Dere skal ha store forventninger til skolen, faget og til dere selv, sa HiMolde-rektoren, og pekte på hvor mye de ser frem til at Campus åpner om ett år.

Fadderne er viktig for å gi trivsel i studietiden. Her ser vi fire av dem som tok imot nye studenter, Drage Simonsen (f.v.), Julian Gjelberg, Wårinn Nilsen og Nora Christophersen. Foto: Anders Tøsse

Volleyball og Hawai-fest

Åpningen i Kristiansund kom for første gang dagen før Høgskolen åpnes i Molde. Mye av de første dagene går med til det sosiale.

Nå blir det fadderuke med oppdeling av faddergrupper, utdeling av t-skjorter og bånd, før det blir såkalt trafikkfest. Frem mot helga er det også volleyball og grilling i Skjerva og Hawaii-fest.

Også utover neste uke fortsetter studentene med mange aktiviteter som skal bidra til trivsel og at de blir kjent med hverandre og byen for studiene starter for alvor.

Flere aktører hadde sine forhåpninger til studentene under åpningen, og ordfører Kjell Neergaard pekte på alle de store tilbudene som finnes i byen som studentene kan bruke.