Svitlana Dobryn fra Ukraina viste bilder av ødeleggelsene i bydelen hun og familien flyktet fra, Saltivka i Kharkiv, da hun foreleste for HiMolde-studenter. Foto: Arild Waagbø

Flyktet fra krigen — vil jobbe som lærer

Svitlana Dobryn (42) flyktet med familen fra krigen i Ukraina til Norge. Nå har hun arbeidspraksis ved Høgskolen i Molde, og håper hun snart jobber som lærer igjen.

Nylig foreleste Dobryn om sin flukt fra krigenpå Molde campus for studenter som tar faget ADM530 Globalisering, på oppfordring fra førsteamanuensis Dag Erik Berg.

Fagansvarlig Dag Erik Berg (midt i bildet) og Svitlana Dobryn da sistnevnte foreleste om flukt og migrasjon med utgangspunkt i egne erfaringer. Foto: Arild Waagbø

Dobryn gjorde seg fortjent til en doktorgrad i økonomi fra 2009, og underviste etter det som førsteamaunensis i fag som finans, investeringer og selskapsgjennomgang ved Simon Kuznets Kharkiv National University of Ecomonics.

Men natt til 24. februar 2022 startet det russiske angrepet på hjembyen hennes.

— Jeg hørte lydene av eksplosjoner og skjønte at det var krig, og ikke fyrverkeri på den tiden av natta. Det er et veldig spesielt minne, at jeg klokka fem om morgenen vekker barna mine og må fortelle dem at det er krig, sier Svitlana Dobryn.

Hun forteller at det to første ukene av krigen gikk mye tid med til å skaffe til veie mat til et lydspor av raketter, eksplosjoner og den øredøvende lyden av jagerfly som fløy av dem. Hun og ektemannen besluttet seg for å flykte og få familien i sikkerhet. Å komme seg fra Kharkiv til Lviv, en kjøretur på cirka 90 mil, tok familien på fire hele tre dager — de hadde lite mat og var utslitte.

— Datteren min var 11 år da vi flyktet, og jeg var bekymret for hennes psykiske helse. Hun mistet mye hår. Jeg tror situasjonen var lettere for yngre barn, som ikke forsto like mye av det som skjedde, sier Dobryn.

I Lviv tok familien den første og beste bussen som sto klar til å ta flyktninger ut av Ukraina, og tilfeldighetene ville ha det til at den gikk til Norge.

— Jeg visste lite om Norge da, utover at det er et økonomisk stabilt og trygt land, sier Dobryn.

Økonomen Svitlana Dobryn fra Ukarina har arbeidspraksis ved Høgskolen i Molde. Foto: Arild Waagbø

Familien ble bosatt i Vestnes i september i fjor. I januar i år tok Dobryn kontakt med høgskolens tidligere rektor, professor Steinar Kristoffersen, og ba om å få språkpraksis ved HiMolde. Til hennes store overraskelse svarte han henne straks, og han satte ØS-dekan Oskar Solenes på saken. Etter det har Svitlabna Dobryn hatt språk- og arbeidspraksis på Avdeling ØS, noe hun skal ha ut februar neste år.

Hun forteller at hun har følger undervisning og forelesninger på en rekke fag, og at hun har lært mye nytt om pedagogikk og arbeidskultur i den norske UH-sektoren gjennom dette.

— Det hadde vært helt fantastisk å få anledning til å jobbe her ved høgskolen, men det viktigste for meg er at jeg får undervise igjen og tjene mine egne penger, sier Dobryn.

Dobryn sier at hun og familien nå innretter seg på å leve i Norge fremover. Hun fullroser Norge og nordmenn for måten familien hennes har blitt tatt i mot på, og sier de trives godt på Vestnes.

Hun har ikke lyst til å returnere til hjemlandet:

— Situasjonen der er ustabil og farlig.