Nils Ove Erstad, James C. Wen, Are Pilskog, Kristin Erika Solli, Vebjørn Heggdal, Kristin Rotevatn, John Arild Johansen, Geir Hågen Karlsen og Anders Granskogen Bjørstad. Foto: Samuel Pettersson

Dykket ned i kunstig intelligens på INIT 2024

Onsdag sto kunstig intelligens på agendaen da den årlige teknologikonferansen INIT i regi av Molde Næringsforum gikk av stabelen i Bjørnsonhuset.
180 deltakere på årets INIT konferanse på Bjørnsonhuset i Molde, onsdag 14. februar. Foto: Samuel Pettersson

Blant de 180 deltakerne var både forelesere og IT-studenter ved HiMolde representert. KI, eller kunstig intelligens om du vil, var den røde tråden gjennom hele konferansen.

Morten Goodwin. Sliden viser forskjellen på antall «hjerneceller» i ChatGPT 3 og ChatGPT 4. Foto: Samuel Pettersson

Morten Goodwin er professor ved Universitetet i Agder. I hans foredrag «Hemmeligheten med å skille teknologiske fremskritt fra fiksjon» fortalte han om kunstig intelligens sin utvikling, etiske problemstillinger innenfor feltet, og delte sine tanker om kunstig intelligens og IT-bransjens fremtid.

— Det er ikke slik at utvikleryrket vil slutte å eksistere på grunn av teknologien vi nå har tilgang på, men vi kommer nok til å få andre typer utvikleryrker, siden kunstig intelligens behersker dette feltet så godt, fortalte Morten Goodwin til et lydhørt publikum.

Førsteamanuensis for IT og digitalisering ved HiMolde, James Charles Wen. Foto: Samuel Pettersson

James Charles Wen, førsteamanuensis for informatikk og digitalisering ved Høgskolen i Molde, var en av foredragsholderne. Tidligere har han jobbet i IBM og Amazon. I hans foredrag «Når kunstig intelligens og menneskelig intelligens blander seg» fortalte han om problemstillinger som oppstår og en overordnet strategi for å håndtere dem.

James hadde et svært spennende eksempel som bygget på at mennesker er kreative, og maskiner dypest sett er uintelligente og kun følger instrukser: Om man ber om oppskriften på den brennbare væsken napalm, vil ChatGPT nekte å gi deg informasjon om dette, helt til du overbeviser den om at det kun er til fiktivt bruk, til en tegnefilm for eksempel.

James er fra USA, og da han hørte at konferansen stort sett ville foregå på norsk, forsøkte han å finne en app som var i stand til å øyeblikkelig oversette fra norsk til engelsk  — men han tok fort saken i egne hender:

— I wanted to find an app that could translate the audio from the conference in realtime in a continuously streaming way. Like what diplomats use at the United Nations for real time speeches, but I wasn’t satisfied with the ones I found. I ended up making one myself. It works pretty well, especially when there’s not too much noise. Maybe I’ll roll it out, as a little side-project of mine, fortalte Wen.

Debatt om å stole på AI og strategiske beslutninger. Fra venstre: Nils Ove Erstad, Kristin Rotevatn, Morten Goodwin og Anders Granskogen Bjørstad. Foto: Samuel Pettersson

— Det er litt av et verktøy – men begynn heller med problemet og jobb baklengs. Hvilken data er tilgjengelig, hvilke algoritmer har du, hvordan er kompetansen?  sa Nils Ove Erstad fra Glamox.

I panelet var det konsensus om at KI er kommet for å bli og bør tas i bruk – men det trenger det ikke å være løsningen på alle problemer.

Nils Ove Erstad, James C. Wen, Are Pilskog, Kristin Erika Solli, Vebjørn Heggdal, Kristin Rotevatn, John Arild Johansen, Geir Hågen Karlsen og Anders Granskogen Bjørstad. Foto: Samuel Pettersson