I morgen reiser de tre bachelorkandidatene i vernepleie — Joachim Gjelsvik (f.v.), Susanne Davanger og Frida Sponås — til Oslo for å delta i NM Studentbedrift 2024. Foto: Arild Waagbø

Høgskolens første studentbedrift er klar for NM i Forskningsparken

Det lille studenteventyret startet med praksis i Molde kommune i oktober. Torsdag stiller tre bachelorkandidater i vernepleie fra HiMolde opp på NM Studentbedrift i Forskningsparken i Oslo.

Med studentbedriften Actio SB har Joachim Gjelsvik (29) fra Malmefjorden, Susanne Davanger (28) fra Bergen og Frida Sponås (25) fra Steinkjer skrevet historie på Molde campus: Actio er høgskolens aller første studentbedrift.

Også Julian Buckholm Taknæs og Ane Emilie Julbø var i starten med i studentbedriften, men de har trukket seg ut før NM på grunn av andre gjøremål.

Gjelsvik, Davanger og Sponås forteller at det hele startet da de under praksisstudier i oktober skulle lage aktivitetskalender som en del av en bærekraftig støttekontaktordning for enheten Bo- og habiliteringstjenester i Molde kommune. Like etter gjennomførte studentene kurset Innovasjon i praksis i regi av høgskolen og Ungt Entreprenørskap, riktignok med en annen forretningsidé.

Men så startet de studentbedrift knyttet til aktivitetskalenderen og dro til fylkesfinalen i Ålesund tirsdag 23. april. De fikk de førstepris for samarbeid med næringslivet, og sikret seg også en plass i den nasjonale finalen i Oslo.

Joachim Gjelsvik (f.v.), Susanne Davanger og Frida Sponås på Actio-kontoret i Protomore Kunnskapspark på Molde campus. Foto: Arild Waagbø

Actio-gjengen forklarer idéen deres slik: De vil lage en digital tjeneste som kobler sammen alle som vil delta på lavterskel og tilrettelagte aktiviteter med alle som tilbyr slike aktiviteter.

— Inkludering og bedre helse er noe kommunene sparer penger på på lengre sikt, sier Joachim Gjelsvik.

Frida Sponås peker på at 32 000 personer i Norge har støttekontakt. Studentene mener bedre informasjon om aktiviteter og bevisstgjøring om tilrettelegging av aktiviteter er et godt tiltak i et folkehelseperspektiv.

INSTAGRAM: Her er lenke til Actios Instragram-profil.

LES MER: Actio SB på Ungt Entreprenørskaps hjemmeside.

Planen til studentbedriften er at inntektene skal komme ved at kommunene som deltar betaler for oppstart og abonnement på tjenesten, og ved salg av kurs, foredrag og rådgiving til de som tilbyr aktiviteter. Studentene sier de drømmer om å starte med et pilotprosjekt i Molde, for så å rulle ut tjenesten nasjonalt.

Men da må de først skaffe finansiering.

Onsdag reiser de tre studentene til Oslo, for å være klare til torsdagens finale i regi av Ungt Entreprenørskap. Med seg på reisen har de førsteamanuensis Anne Botslangen ved HiMolde, som har bistått studentene underveis i praksis og prosjektutvikling.

Studentene ramser opp Molde kommune, Protomore Kunnskapspark, Høgskolen i Molde og Romsdal tindegruppe/Molde klatresenter som sine viktigste samarbeidspartnere så langt.

Studentene sier videre at de har fått mye god hjelp til forretningsutvikling av Maria Krabbe Ranvik og Birnir Egilsson ved Protomore Kunnskapspark, og at Rolf Magus Orø ved høgskolen har hjulpet dem med presentasjoner de tar med seg til Oslo.

Beste studentbedrift i NM går videre til EM-finalen på Sicilia i Italia i begynnelsen av juli.