Onsdag skal leder Anders Kvernmo Langset i Norsk studentorganisasjon (NSO) snakke om Studiebarometeret og studentmedvirkning på Molde Campus.
Det skjer på et allmøte for de ansatte ved HiMolde på rom 139/140 i B-bygningen kl. 12.00. Først ute på møtet er tidligere dekan Ottar Ohren som tar for seg tallene for HiMolde i Studiebarometeret. Deretter skal Anders Kvernmo Langset – som er vokst opp i Tomrefjord i Romsdal – snakke om hvordan studentene kan få bedre oppfølging og i større grad påvirke studiehverdagen sin. Studenter og studenttillitsvalgte er velkommen på møtet.
Andre levering av Studiebarometeret kom i februar og viser at studentene er minst fornøyd med den individuelle oppfølgingen og veiledningen. På en skala fra 1 til 5 – 1 er dårligst – evaluerer studentene individuell oppfølging til et snitt på 2,9. Bare 29 prosent av studentene er fornøyde med oppfølgingen de får.
– Det er åpenbart at det satses for lite på individuell oppfølging og at studentene forventer mer. Tallene er et godt grunnlag for diskusjon om hvordan UH-institusjonene skal bli bedre på dette området, sier Langset.
Han sier NSO vil at institusjonene skal bli bedre på dette området, blant annet ved å innføre en mentorordning hvor hver student blir tildelt en faglig ansatt.
Heltidsstudenten er en annen NSO-kjepphest. I det siste Studiebarometeret går det fram at snittstudenten studerer cirka 35 timer per uke og jobber 11,5 timer (8 timer betalt og 3,5 timer frivillig).
– Snittuka er altså på godt over 40 timer. Men NSO ønsker at studentene skal studere mer og jobbe mindre. Da får samfunnet mer igjen for utdanningen som gis og studentene får høyere kompetanse. De skal iallfall mulighet til å være heltidsstudenter, så kan hver enkelt velge om de vil jobbe ved siden av studiene, sier Langset.
LES MER: Mest fornøyd med juss og administrasjon
For NSO er nøkkelen her bedre studiefinansiering. Organisasjonens krav er 129 000 kroner i lån og stipend per år.
– At studentene i snitt bruker 34,7 timer per uke på studiene viser at det er rom for å stille større faglige krav til oss. Vi burde bruke mer tid, sier Langset.
På landsmøtet i NSO som går av stabelen på Lillestrøm 17. til 19. april stiller Langset ikke til gjenvalg som leder. Dette orienterte han om på en ledersamling i NSO før helga.
– Jeg har tatt en god vurdering på det og kommet til at jeg nå ønsker å fullføre en master i undervisningsvitenskap ved Høgskolen i Bergen, sier Langset, som har en allmennlærerutdanning fra før.
Han sier at vervet som NSO-leder har vært vesentlig mer variert enn hva han hadde trodd. Strukturprosessen i UH-sektoren har tatt mye tid, men også kampen mot skolepenger for internasjonale studenter og satsing på studentboliger er blant de mange sakene som har stått på NSO-lederens dagsorden.
– Er det travelt å være NSO-leder?
– Mobiltelefonen er aldri slått av. Det er en måte å leve på, sier Langset.
Han sier han er fornøyd med at det i år er rekordmange kandidater til vervene i NSO:
– Det er bra med konkurranse, det bør det være i så viktige verv.