Haugen twitrer. Foto av tv-skjermen: Haugen

Å vinne på dårlige dager

Man sier gjerne at et fotballag som vinner på dårlige dager vinner trofeer. Implisitt i en slik påstand ligger det åpenbart en forutsetning om at man da også vinner på gode dager.

Professor Kjetil Kåre Haugen er prorektor ved HiMolde.
Professor Kjetil Kåre Haugen er prorektor ved HiMolde.

Da er det kanskje ikke så rart at man kan innkassere liga- eller cupseire. Vinner man på de fleste dager, vinner man gjerne de fleste kampene og slikt gir jo både ligapoeng og turneringsavansement.

Hjemmelaget har gledet oss på toppen av Haugen med svært få dårlige dager denne sesongen. Etter pinsehelgas Brann-kamp har vi scoret flest mål (27) og sluppet inn færrest (10). Vi har ikke tapt på de ti siste kampene (to uavgjorte og åtte seire), og står oppført med 29 poeng, fem mer enn Strømsgodset på andreplass. Avstanden ned til historiske konkurrenter som RBK og Brann er på henholdsvis ni og smått utrolige 21 poeng til Bergens stolthet. Hvordan skal dette ende? Jo, det kan vel (teoretisk sett) fortsatt ende hvor som helst på tabellen, skjønt fra toppen av Haugen er vi nok tross alt mer optimistiske.

Det som kanskje har kjennetegnet hjemmelaget denne sesongen er fraværet av de dårlige dagene.

Joda, MFK har hatt dårlige perioder i kampene, men de helsvarte forestillingene har, kanskje noe overraskende, uteblitt.

Helga ga allikevel er klassisk eksempel på gevinst på en dårlig dag. Riktignok ikke fra fotballens verden, men fra Stavanger og «Norway Chess». I kampen mellom verdens-ener Carlsen og den nest høyest rankede, armeneren Aronian, greide Magnus å snu en ganske så vanskelig stilling gjennom et dronningbytte, og etter det så han seg slett ikke tilbake. Avslutningen – i beste Carlsen – stil framstod elegant, nådeløs og uhyre gjennomtenkt. En kan ikke annet enn å bli imponert. Slik spiller en sann mester, han vinner også på en dårlig dag. Den stedlige representanten ble så imponert at han gjorde noe han ellers aldri har for vane, han twitret offentlig. TV 2 har nemlig et system der de følger #2sjakk og legger ut noen av seernes kommentarer. Hele toppen på Haugen bevet når Fin Gnatt i studio (morsomt navn for øvrig) plutselig tok inn min tweet. (Se bildet over.) Undertegnede har for øvrig et litt spesielt forhold til sjakkens wonderboy. Jeg studerte sammen med og publiserte min første artikkel sammen med onkel Fredrik (Carlsen, professor i økonomi ved NTNU) og føler vel sånn sett at jeg har et slags forhold til verdensmesteren. Sjakk er selvsagt et latterlig enkelt spill sammenlignet med fotball, men det har tross alt sine sider.

Spørsmålet er vel om hjemmelaget har de egenskaper som Magnus så tydelig demonstrerte i «Norway Chess». Hva skjer når den dårlige dagen og kampen kommer, greier MFK å vinne, eller i alle fall spille uavgjort på slike dager? For slike dager kommer i løpet av et 30-kampers ligaspill. Vi kan jo håpe at finspillet fortsetter, men realismen tilsier nok at slike dager vil ramme hjemmefavorittene i blått og hvitt. Vi får bare håpe at et nokså ungt hjemmelag greier å håndtere også slike situasjoner. Fra toppen av Haugen er vi selvsagt realistiske optimister. (Hva nå enn det måtte bety?) Uansett om vi har godt utsyn fra toppen av Haugen, er vi som de fleste andre ikke utstyrt med synske evner. Så, vi som har lever får se, som vi «nesten-avholdsfolk» ofte liker å utrykke oss. Spennende blir det i alle fall.

For de mer sjakkinteresserte kan vi denne uka tilby et utdrag fra vår faste sjakkspalte. Her burde den grenseløse kompleksitetsforskjellen mellom alle spills mor – fotball – og sjakk med all mulig tydelighet framkomme.

http://www.forskning.no/artikler/2013/november/372551