Ukesjef Tina Veitsle Skarpsno (t.v.) og studentrådgiver Eva-Merete Otterlei Børstad - her foran studentkroa Valhall på campus - vil at Åpningsuka skal være en inkluderende og positiv opplevelse for nye studenter i Molde. Foto: Arild J. Waagbø

500 nye studenter slippes løs på Molde

Om en uke braker Åpningsuka 2014 løs og rundt 500 nye studenter slippes løs på Molde by.

– Målet med Åpningsuka er at de nye studentene skal få en inkluderende og positiv start på studieåret, sier Ukesjef Tina Veitsle Skarpsno.

Hun opplyser at 270 «fadderbarn» har meldt seg og at det er opprettet 24 faddergrupper med inntil fem faddere som skal ta seg av «barna».

– Nye studenter, altså, forklarer studentrådgiver Eva-Merete Otterlei Børstad.

– Barn er et mye koseligere ord, smiler Skarpsno moderlig.

Høydepunktene

Her kan du lese hele programmet for Åpningsuka i Molde og her finner du programmet for HiMolde-studentene i Kristiansund.

På spørsmål om hva hun gleder seg mest til i Åpningsuka, så trekker Ukesjefen fram Kick-off Party på studentkroa Valhall, stand-up med komikeren Terje Sporsem på nattklubben Kompagniet,  temafesten Sensation Molde på Valhall med DJ Dale og konsert med Postgirobygget på Bar A.

– Faddergruppene starter gjerne med vorspiel hjemme hos noen, for å bli kjent. Og noen av dem drikker gjerne litt alkohol, sier Skarpsno.

– Har fått mye skryt

Skarpsno sier at det er viktig at studentene bruker byen og er synlige uten at det handler om drikking.

– Folk ser jo at studentene er tilbake i Molde by. I forbindelse med rebusløpet i sentrum og fotballkampen – i år mellom MFK og AaFK – så er vi en veldig synlig gruppe. Og det har vi tidligere fått mye skryt for, at vi skaper liv i byen på en positiv måte, sier Skarpsno.

Men hun understreker:

– Man må respektere at andre studenter ikke drikker. Noen liker ikke fulle folk eller har negative opplevelser knyttet til alkohol som gjør at de ikke vil drikke.

– Særlig når det kommer et stykke ut på kvelden er det viktig at man ikke driver og kryssforhører studenter som ikke drikker, skyter studentrågiver Børstad inn.

Kulturkollisjon

Begge sier at det er faddergruppens oppgave å være et sikkerhetsnett, å si i fra at noen bør ta seg et glass eller eventuelt sørge for at folk kommer seg trygt hjem fra fest.

– Studentene må se hverandre, sier Børstad.

I år ankommer mange nye internasjonale studenter Molde.

– Utenlandske studenter sier at de ofte opplever en kulturkrasj i forhold til norsk drikkekultur. Tyske studenter, f.eks., har gitt uttrykk for at mens de drikker for å kose seg, så drikker norske studenter for å bli fulle, sier Skarpsno.

Mandag skal Skarpsno og Børstad ha møte med fadderne der de blant annet vil informere om prosjektet Lykkepromille som Studentsamskipnaden i Bergen står bak.

Politiet: – Gode erfaringer

Politibetjent Arne Sæter, som jobber med kriminalitetforebygging med Molde politistasjon, sier at politiet har gode erfaringer med det store studentinnrykket og festlighetene i Åpningsuka.

– Det er fint at studentene er her. Det er et positivt innslag og skaper liv i byen – og det ser folk. Vårt inntrykk er at studentene er en reflektert og fornuftig gruppe unge voksne. Det er lov å ha det artig  i Molde også, sier Sæter.

Men han minner om at drikking på offentlig sted er forbudt:

– Om studentene driver og drikker rundt i byen i forbindelse med rebusløpet, f.eks., så vil politiet ta tak i det.

Han gir studentene følgende råd:

– Start studieåret på en fornuftig måte. Det å være ufornuftig er et eget valg man tar. Starten på studieåret kan også bli starten på en straffesak. Og så vil jeg oppfordre studentene til å ta vare på hverandre.

Rockebandet Rumble in Rhodos spiller også under Åpningsuka. Sjekk dem ut i musikkvideoene under: