Høgskoledirektør Gerd Marit Langøy gjorde et poeng av at interansjonale studenter fra hele 63 land nå studerer ved HiMolde. Foto: Arild J. Waagbø

– Lær av hverandre

– Bli venner og lær av hverandre! oppfordret høgskoledirektør Gerd Marit Langøy i sin tale til studentene ved åpningen av studieåret 2014/2015 i Bjørnsonhuset i Molde i formiddag.

Høgskoledirektørens tale:

«Ordfører, gjester, kollegaer, men allikevel  – aller, aller mest:
Kjære nye studenter. Velkommen til oss! Velkommen til Høgskolen i Molde, vitenskapelig høgskole i logistikk, og til denne åpningsseremonien som åpner et nytt og spennende studieår, og kanskje et helt nytt kapittel i manges liv.

Vi på høgskolen har virkelig gledet oss til denne dagen! Det er en festdag når vi kan ta starte et nytt studieår med over 1000 nye studenter. Og vi har studenter på alle nivå, de går på årsstudier, bachelor, videreutdanninger, master og doktorgradsstudier her på Høgskolen i Molde. Vi er så glade for kunne å ta imot hver eneste en av dere!

Mitt navn er Gerd Marit Langøy, og jeg er direktør på høgskolen.
I dag er min rolle å lose oss gjennom denne åpningsseremonien.
Vi skal ha taler fra rektor og fra gjestetaler Bente Sollid Storhaug, og vi skal ha hilsener fra byens ordfører og fra studentrepresentantene ved skolen. Og så har vi med oss gode samarbeidspartnere som bidrar med pengegaver i forbindelse med to priser vi skal dele ut. Men alt dette kommer jeg tilbake til etter hvert.

Vi har allerede hørt Maria Holand Tøsse synge «Gabriallas song» i åpningen. Det blir mer fra henne etter hvert. Maria har deltatt i flere nasjonale sangkonkurranser, Idol, X-faktor og Det store korslaget, og hun har jobbet som journalist i NRK. I fjor gjorde hun drømmen sin til virkelighet, startet for seg selv og leverer underholdning, konferansejobber og sang, helst slik at det skaper frysninger for publikum, som hun selv sier. Og det greier hun. Ikke sant?

Men jeg må også nevne det, og merk dere det, i bagasjen har altså Maria en solid utdannelse som journalist fra Universitetet i Nordland.

Jeg regner med at dere studenter feirer deres egen 20-årsdag med en skikkelig fest, men Høgskolen i Molde snek seg litt stille og ubemerket forbi sin egen 20-årsdag 1.august i år. Høgskolen oppsto ved at distriktshøyskolen i Molde (med røtter tilbake til 1969) gikk sammen med sykepleierhøgskolen. Den var etablert allerede i 1958.
Men dagens høgskole er altså jevngammel med mange av dere som starter her i dag. Og i likhet med dere så har vi vokst betydelig disse to tiårene, fra ca. 1300 studenter og utdanninger på max tre år ved «fødselen», til dagens 2400 studenter, status som vitenskapelig høgskole og med utdanninger helt opp til doktorgradsnivå.

Og som 20-åringer flest så begynner vi å føle oss skikkelig voksen, og synes vi står godt og støtt på egne bein.

Men mange her i salen, og særlig vi ansatte, er jo både to og tre ganger 20 år. Og vi som er godt voksne (for dere må bare ikke kalle oss gamle), vi synes gjerne alt var så mye bedre før. Men etter hvert har vi jo oppdaget at det er jo ikke slik. For ungdommene i dag er ansvarsbevisste, de røyker mindre, de drikker visst også mindre, og er snillere på alle måter. Og når sant skal sies så vil jo ingen av oss «godt voksne» egentlig tilbake til den tiden da vi ikke hadde internett, og heller ikke alle tekniske duppeditter som vi omgir oss med i dag. Men vi har jo alltid hatt dette ENE gode kortet på hånda, da.

For sommerne var i hvert fall bedre før. Særlig da vi var barn. Men neida!

Nå er vi samlet for å ta fatt, og det er etter tidenes beste sommer. Det er vitenskapelig dokumentert! Selv om sommeren nå er på hell, og været ikke lenger byr på samme sommervarmen, så ønsker vi å gi dere en varm velkomst her på høgskolen i Molde. Du har allerede gjort flere gode valg. Du har valgt høyere utdanning, du har valgt HVA du skal studere, og du har valgt å gjøre det hos oss. Enten du har Molde eller Kristiansund som studiested, så er det gode valg. Våre studenter er etterspurt arbeidskraft. Noen har til og med jobben klar allerede når de går ut, og innen får måneder har de aller fleste gode, relevante jobber der de får brukt sin utdannelse. Som student på Høgskolen i Molde vil du bli møtt av mange dyktige ansatte som vil gjøre sitt til at dine studier skal gå så godt som mulig. Du vil også få mange muligheter for å knytte spennende kontakter. Jeg skal snart fortelle deg litt mer om det.

To those of you who don’t understand norwegian;  A special welcome to you! We are so proud that you have chosen to study at Molde University college, specialized university in logistics. We will do our best to make your time studying in Molde as good as possible.

But now, I have something to show you. It’s for all of you! Take a look at this map. I‘ve put a star on Norway, or actually on Molde. As you would expect, most of our students are Norwegian. Almost 50 percent of the students come from Møre og Romsdal county. A bit over 40 percent come from the rest of Norway. But what about the last 10 percent? Which countries do they come from? I will show you, one by one. Please note the stars! From all the countries marked with new stars, we expect to have students this year.
Pay attention to the west side first. Then we go east and finally north.

På dette kartet er alle landene som er representert med studenter på HiMolde markert med stjerner.
På dette kartet er alle landene som er representert med studenter på HiMolde markert med stjerner.

Each star represents one country. Behind some of the stars there is one single person, but it could also be more than twenty. 23 students from Germany, but also 20 from Russia and 18 from Brazil. In total there are 250 students from 63 different countries. Thank you for coming to Molde! We need your skills and we need your diversity of perspectives.

I have an important message to all of you! Og kanskje SÆRLIG til dere som forstår norsk! Get to know each other, learn from each other, discuss with each other, make friends and contacts around the world.

This opportunity is given to you, while studying at Molde University College! »