Mustafa Can (t.v.) og Asli Erdogan på Teatret Vårt i går kveld. Foto: Thomas Skauvik

Ville ta sitt liv

– Om hun skriver om kjærlighet eller mørket i oss, er de uansett magiske, uttalte den svenske forfatteren Mustafa Can om Asli Erdogans bøker på Teatret Vårt i går kveld.

Den prisbelønte forfatteren Asli Erdogan fra Tyrkia, fortalte i går kveld om sine bøker og om å leve i eksil. Hun påpeker at hun hadde få fordeler som kvinne. I Østerrike hadde hun ingen jobb, ingen familie; hun sto alene. På et tidspunkt ønsket hun å ta sitt eget liv.

– Jeg hoppet ikke. Bruen var for lav, sa hun ærlig.

På spørsmål om det å skrive var en overlevelsesstrategi eller om hun hadde en indre stemme som måtte frem, svarte hun bestemt at det var en form for strategi for å overleve.

– Jeg hadde aldri en drøm om å skrive, jeg var beskjeden, sa Erdogan.

Som 25-åring skrev hun sin første bok som senere skulle bli publisert: Den mirakuløse mandarin.

– Jeg pleide å danse klassisk ballett, og balletten hadde den tittelen, forklarte hun.

Boken handler i hovedsak om tap og fikk gode anmeldelser.

Erdogan er utdannet fysiker, men da hun skulle fullføre sin doktorgrad stoppet det opp:

– En dag våknet jeg og hadde eksamen, men jeg dro aldri og fullførte.

Til tross for at hun liker fysikk vil hun ikke gå tilbake. Hun begynte derimot å se på verden som en forfatter og analyserte tingene hun så rundt seg.

Mange av handlingene i bøkene hennes er selvopplevd, noe som gir de et personlig preg. De er poetiske og hun tar seg god tid for å finne de rette ordene. Bøkene kan kanskje virke litt dystre og med brutale skildringer, men livet til Erdogan har også vært preget av negative hendelser.

– Jeg ble født under feil stjerner, sa hun.