Liv Pedersen (f.v.), Tull Høgseth, Torbjørn Kosberg, Bjørg Stokke, Kjell Gravdehaug og Jorunn Gravdehaug på Bydelskafe Vest i Molde. Foto: Arild J. Waagbø

Forsker på kaffekos

Det er wienerbrød og kaffe som står på menyen, men Kjell Gravdehaug tøyser og later som han skal bite på ei lakseflue.

Stemningen er god rundt bordet på Bydelskafe Vest på Glomstua i Molde denne tirsdagen. Kjell og kona Jorunn Gravdehaug som bor i nabolaget på Bjørset er blant de faste gjestene.

– Det er veldig koselig å få seg en kaffe og prate med folk. Forleden hadde vi foredrag om E39 her som var veldig spennende. Det kommer litt færre folk når det ikke er tema, sier Gravdehaug, som kan opplyse at han også drikker kaffe med MFK-veteraner på Aker Stadion hver fredag.

Rundt bordet sitter også Liv Pedersen, Guri «Tull» Høgseth, Torbjørn Kosberg og Bjørg Stokke. Litt over 20 eldre er samlet i kafeen i underetasjen på Glomstua omsorgssenter for å høre noen ord om laksefiskets gleder fra Randulf Tverrfjell fra fiskeutvalget i Molde Jeger og Fiskeforening (MJFF). Han skal også binde ei lakseflue.

Helseforebyggende

Også Tull Høgseth syns bydelskafeen – et helseforebyggende tiltak som ble startet opp for tre år siden på initativ fra Christa Oskarsson – er et gode i hverdagen.

– Mange hadde ikke lyst til å gå innom her før. Her kan du møte naboer og gå på kafé i nærmiljøet, sier hun.

– Kunne dere ikke like gjerne gått på Kneippen for å drikke kaffe?

– Her er det billigere enn på Kneippen. Det kan være viktig for mange pensjonister, svarer Liv Pedersen.

Tre forskere

Egenandelen for kaffe og noe å bite i på Bydelskafe Vest er beskjedne ti kroner, og gjestene her får også foredrag eller quiz her annenhver tirsdag. Kafeen er åpen hver tirsdag. Men det som virkelig skiller den fra Kneippen – eller andre av Moldes kafeer – er at tre moldeforskere undersøker hva det er som skjer på og rundt denne kafeen.

– Helseforebyggende arbeid er en del av sykepleierutdanningen. Studentene skal kjenne til frivillig arbeid, prosjekt- og utviklingsarbeid. Vi har hatt med studenter hit som har skrevet logg fra det som skjer, og det skal jeg etterhvert knytte teori til, sier høgskolelektor Ragnhild Sættem ved HiMolde.

Også hennes kolleger – høgskolelektor Tone Hegdal og førstelektor Else Jørgensen – forsker på kafeen. Hegdal ser på brukererfaringene, mens Jørgensens vinkel er innovasjon i samarbeid mellom frivillig og offentlig sektor.

Frivillig Eli Britt Asprem (f.v.), frivillig Sol Eidem fra Sanitetsforeninga og høgskolektor Ragnhild Sættem er dagens kafévertskap.
Frivillig Eli Britt Asprem (f.v.), frivillig Sol Eidem fra Sanitetsforeninga og høgskolektor Ragnhild Sættem er dagens kafévertskap.

Mange frivillige

Nasjonalforeningen for folkehelsen, Norske Kvinners Sanitetsforening og Molde Frivilligsentral bidrar i arbeidet med kafeen, mens HiMolde-ansatte og studenter er involvert i planlegging av temaer og i å sette opp vaktlister for de mange frivillige som er involvert.

– Tilbudet er rettet mot de fra 60 år og oppover. Her får de en mulighet til å bygge nettverk og være sosiale. Om noen f.eks. har en ektemann eller kone som er litt redusert, så har de mulighet til å oppleve noe sammen her, opplyser Ragnhild Sættem.

Hun forteller at en rekke lokale kjendiser som har stilt opp på kafeens temadager, som f.eks.  Jarle Sanden, Bjørn Austigard, Bitten Linge og Ingeborg Nordtømme.

– Folk er alltid positive til å stille opp, sier Sættem.

Randulf Tverrfjell, leder for fiskeutvalget i MJFF, var dagens foredragsholder på Bydelskafe Vest. Han sier at foreningen vurderer å avvikle rene kvinnekurs i fluekasting og -binding før jul i år. Foto: Arild J. Waagbø
Randulf Tverrfjell, leder for fiskeutvalget i MJFF, var dagens foredragsholder på Bydelskafe Vest. Han sier at foreningen vurderer å avvikle rene kvinnekurs i fluekasting og -binding før jul i år. Foto: Arild J. Waagbø

Attraktorfiske

Dagens foredragsholder, Randulf Tverrfjell, som har tatt med seg et lite berg av fluebindersaker, var heller ikke vanskelig å be.

– Det koster meg lite å stille opp. Jeg jobber over plena her, på Veksthuset, sier han.

Han forteller kafégjestene at det er laksens kamp som gjør det mulig å dra den i land med lett utstyr. Og at laksefluene ikke laget for å ligne på faktiske fluer, men for å fremprovosere en reaksjon hos laksen som gjør at den biter på. Dette kalles attraktorfiske.

Tverrfjells flue havner til slutt his Kjell Gravdehaug, for Gravdehaug er vokst opp ved elva Rauma på Verma i Romsdalen og har erklært at rekordlaksen hans er på 19,5 kilo.  Så der slår han Tverrfjell med cirka to kilo.

Gravdehaug kommer imidlertid ikke til å lese om dette i Panorama, for han har ikke internett. Og ingen rundt bordet hans leser nettaviser eller bruker Facebook.

– Men vi leser Romsdals Budstikke fra perm til perm, opplyser Jorunn Gravdehaug.