iKuben-delegasjonen på innovasjonsseminar i San Francisco, her fotografert på Union Square sammen med bl.a. David Teece, Peder Inge Furseth og Stephen Ezell. Foto: Arild J. Waagbø

Født global

SAN FRANCISCO (Panorama): – Global er lik stor inntekt. De fleste risikokapital-finansierte nystartede bedrifter er født globale, sa Berkeley-professor David Teece til næringslivsledere fra Nordmøre og Romsdal.

På bestilling fra næringsklyngen  iKuben, i regi av Høgskolen i Molde og med førsteamanuensis Peder Inge Furseth (BI og HiM) som reiseleder, var nær 30 næringslivsledere, forskere og akademikere fra Nordmøre og Romsdal på innovasjonsseminar i San Francisco og Silicon Valley, et område som er kjent for høy grad av innovasjon. Området er også verdensledende på å investere risikokapital (venture capital) i nystartede bedrifter.

Professor David Teece - kjent for sin forskning på dynamisk innovasjonsevne. Foto: Arild J. Waagbø
Professor David Teece – kjent for sin forskning på dynamisk innovasjonsevne. Foto: Arild J. Waagbø

David Teece, professor ved UC Berkeley og kjent for sin forskning på dynamisk innovasjonsevne (hans artikkel «Dynamisk innovasjonsevne og strategisk ledelse» fra 1997 er per i dag sitert i nær 20 000 forskningsartikler), forklarte iKuben-delegasjonen forskjellen på ordinære evner og dynamiske innovasjonsevner.

– Beste praksis er ordinært, men å ta steget forbi beste praksis er dynamisk innovasjonsevne, sa Teece.

Forskere fremst

I foredraget sitt sa Teece at Silicon Valley satte forskerne i førersetet, mens finansfolkene styrte på østkysten.

– Næringslivsledere driver ikke med strategi. Strategi forsvant ut døra for 30-40 år siden. Finansfolkene tok over, særlig i børsnoterte selskaper, sa Teece.

Se flere bilder fra seminaret på Panoramas Facebook-side.

Han fremholdt verdien av regionale næringsklynger.

– Det er skrevet mye om regionale næringsklynger, men det er ikke så mye som er forstått om dem. Kunnskapsoverskudd er en av de store fordelene med regionale klynger. Dette overskuddet er gratis for de som er inne i klyngen, sa Teece.

Universiteter er pillarer

Teece sa at man trenger universiteter for å utvikle vitenskapsbaserte ferdigheter . I San Francisco Bay Area fins flere av verdens ledende universiteter.

– Universitetene er pillarene i det dynamiske økosystemet, erklærte Teece.

Ifølge Teece er gründeren den viktigste drivkraften i Silicon Valley-økosystemet. Denne drar veksler på en mentalitet som er unik for området.

– Feilsatsinger blir feiret her. Risiko er akseptert. Det gjelder å feile fort, tilpasse seg og lære, sa Teece.

Autonome ansatte

Teece hevdet at innovasjonsbedifter kjennetegnes av at ansatte har høy grad av autonomi i sitt daglige virke. Han oppsummerte den dynamiske innovasjonsevnen slik:

At det handler om å oppfatte, gripe, forme og endre.

Han nevnte flere eksempler på miljøer som har ikke har klart å dra nytte av egne innovasjoner, som f.eks. Bell Labs i New Jersey (fant opp transistoren som Silicon Valley slo seg opp på) og Xerox Parc (som utviklet det grafiske brukergrensesnittet for datamaskiner).

På spørsmål fra iKuben-delegasjonen om hvor Kina og Japan som nasjoner ligger i forhold til dynamisk innovasjonsevne, så sa Teece at Kina imiterer og at Japan holder seg innenfor det ordinære (beste praksis).

Massiv innvandring

Stephen Ezell, senioranalytiker i ITIF, Washington DC. Foto: Arild J. Waagbø
Stephen Ezell, senioranalytiker i ITIF, Washington DC. Foto: Arild J. Waagbø

Senioranalytiker Stephen Ezell fra Information Technology and Innovation Foundation, Washington DC, hadde tidligere introdusert iKuben-delegasjonen for innovasjonskulturen i San Francisco Bay Area spesielt og USA generelt.

– Over 50 prosent av nystartede selskaper i Silicon Valley er en innvandrer med på å starte opp. 36 prosent av alle som bor i Silicon Valley er ikke født i USA, fortalte Ezell.

Han sa at et forretningsproblem i USA for øyeblikket er NSAs (National Security Agency) overvåkningspraksis, som varsleren Edward Snowden gjorde verden oppmerksom på. Inntektstapet i USA på grunn av NSAs overvåkning er estimert til 150 milliarder dollar over det neste tiåret.

Førsteamanuensis Peder Inge Furseth (BI og HiM) var fagansvarlig og reiseleder for iKuben-delegasjonen. Foto: Arild J. Waagbø
Førsteamanuensis Peder Inge Furseth (BI og HiM) var fagansvarlig og reiseleder for iKuben-delegasjonen. Foto: Arild J. Waagbø

-> Følg med i Panorama for flere reportasjer fra innovasjonsseminaret i California.