Nattklubben Kompagniet i Molde. Foto: Arild J. Waagbø

Ville ha gratis politidrosje – fikk 9500 kroner i bot

Hjemturen fra studentquizen på nattklubben Kompagniet ble en kostbar affære for en 22-årig student ved HiMolde.

Det går fram av en dom fra Romsdal tingrett. Onsdag 27. august i fjor ble høstens første studentquiz på Kompagniet holdt under Åpningsuka 2014. Ved 01.15-tida torsdag 28. august – utenfor nattklubben – tok studenten tak i en politibetjents jakke og forsøkte å dytte politibetjenten bort. For dette forholdet ble han ilagt et forelegg på 8000 kroner. Studententen vedtok ikke forelegget og erkjente ikke straffeskyld da han møtte i Romsdal tingrett 9. desember i fjor.

Ifølge dommen ga studenten i retten uttrykk for at han var svært beruset etter quizkvelden og at han ikke husker hendelsen før han ble kjørte hjem av politiet, men at handlingene som er beskrevet i forelegget er handlinger han ikke kunne kjenne seg igjen i.

To politibetjenter fra Nordmøre og Romsdal politidistrikt – som sto utenfor Kompagniet den aktuelle natten – ble ført som vitner i retten. Ifølge den ene betjenten var studenten synlig aggressiv da han kom ut av Kompagniet. Han diskuterte med dørvakten, slo hendene i været og bannet. Deretter gikk studenten til politibilen og tok til å røske i bildøren på passasjersiden der politibetjenten satt.

LES OGSÅ: Studentliv og straff

Politibetjentene gikk ut av bilen. Da tok studenten – ifølge den ene politibetjentens forklaring – et godt tak i jakken hennes og forsøkte å dytte henne unna, men klarte ikke å få henne ut av balanse. Forklaringen ble i retten støttet av hennes kollega og retten fant det bevist at studenten tok tak i politibetjentens jakke og dyttet henne.

Studenten forklarte at han kunne se for seg at politibetjenten kom for nær ham og inn i hans intimsone, og at det var derfor han hadde forsøkt å dytte henne vekk. Grunnen til at han oppsøkte politibilen var at han ville ha gratis skyss hjem.

Retten skriver i sin vurdering at studenten hadde all mulighet til å trekke seg bakover i flere retninger og finner det bevist at studenten med forsett hindret politibetjenten i å snakke med og kontrollere studenten og hans situasjon. Retten mener at dette blant annet støttes av at studenten i etterkant av hendelsen motsatte seg å bli påsatt håndjern, slik de to politibetjentene forklarte.

LES OGSÅ: 500 nye studenter slippes løs på Molde

Retten dømte derfor studenten for brudd på straffelovens § 326 første ledd (og første straffealternativ) til en bot på 9500 kroner – subsidiært 18 dagers fengsel – for å ha hindret eller forsøkt å hindre en offentlig tjenestemann i lovlig tjenesteutførelse. Om studenten hadde vedtatt det opprinnelige forelegget på 8000 kroner, hadde han altså spart 1500 kroner. I tillegg ble studenten dømt til å betale ytterligere 1500 kroner i saksomkostninger til det offentlige.

Studenten har ikke anket dommen.

– Jeg legger meg flat og beklager det som skjedde, sier han til Panorama.