Prosjektleder Runar Stenerud (f.v.), daglig leder Lars Stenerud og utplasseringselev Sondre Nerhus (fra automasjonslinjen ved Romdal videregående skole) i Plastos lokaler på Åndalsnes. Foto: Arild J. Waagbø

– Vanskelig å forstå strategien

ÅNDALSNES (Panorama):  Plasto-sjef Lars Stenerud mener HiÅlesund har mer å stå alene med enn HiMolde.

Den engasjerte bedriftslederen nevner spesielt Norsk Maritimt Kompetansesenter og HiÅlesunds nyervervede status som Senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI). Han syns det er paradoksalt at Høgskolen i Ålesund vil fusjonere med NTNU, mens Høgskolen i Molde vil stå alene.

– Det er rart om Molde skal stå alene. Det er vanskelig å forstå den strategien, sier Stenerud, som tar forbehold om at han ikke har satt seg inn i behandlingen av strukturprosessen ved HiMolde.

Se video av Lars Stenerud i Plasto-fabrikken:

– Kort tidshorisont

Stenerud er eksternt styremedlem ved Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi ved NTNU, så han kjenner til strukturprosessen i UH-sektoren og mener den skjer litt for brått for noen.

– UH-sektoren er konservativ, så prosessen kan ha litt for kort tidshorisont til at det blir god involvering og gode resultater, sier Stenerud.

LES MER: – Har sittet litt på vår høye hest

– Multidisiplinære

Plastos oppskrift på suksess er i følge Stenerud «kompetanse og nådeløs effektivitet».  80 prosent av Plastos omsetting i 2014 – i overkant av 100 millioner kroner – kom fra produkter som har sprunget ut av et 30-talls FoU-prosjekter gjennomført de 15 siste årene. Stenerud sier det er behov for et utdanningssystem som er tett på industrien.

– Fra mitt ståsted er det viktig at strukturprosessen fører til at UH-sektoren gjør mer og bedre nytte både for industrien og samfunnet som helhet. Bedrifter er multidisiplinære. Jeg sier ikke at små høgskoler er monodisiplinære, men de kan kanskje beskrives som trange. Forskningsprosjekter er også ofte multidisiplinære. Vi trenger et relevant og godt kunnskapsmiljø rundt oss som vi kan samarbeide med, sier Stenerud.

Onsdag ettermiddag skal styret ved Høgskolen i Molde igjen behandle struktursaken.