Odd Tore Finnøy er administrerende direktør i moldebedriften Brunvoll AS. Foto: Arild J. Waagbø

– Har sittet litt på vår høye hest

Odd Tore Finnøy mener at Høgskolen i Molde har noe å lære av sin kollega i Ålesund. – Det er ikke offensivt å ville stå alene, sier Finnøy.

Odd Tore Finnøy er administrerende direktør i moldebedriften Brunvoll AS. Foto: Arild J. Waagbø
Odd Tore Finnøy er administrerende direktør i moldebedriften Brunvoll AS. Foto: Arild J. Waagbø

Brunvoll-sjefen, som tidligere satt i høgskolestyret i Molde, mener HiMolde hadde vært bedre tjent med å se nye muligheter i forbindelse med strukturprosessen i UH-sektoren. Han mener HiMolde er i ferd med å komme for langt ned på lista over landets små høgskoler.

– Høgskolene i Molde og Ålesund burde ha sett på hva de kunne skape sammen, men Molde har hatt hælene i bakken hele tiden. Vi har sittet litt på vår høye hest, i stedet for å tenke nytt om f.eks. økonomi-, logistikk- og ingeniørfag, sier Finnøy.

Bransjetilhørighet

Finnøy sier at det sterkeste kortet til HiÅlesund er at den har den maritime bransjen rundt seg. Denne næringsklyngen fikk nylig status som Global Center of Expertise (GCE). Og ikke minst fikk HiÅlesund før jul status som senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI) innen maritime operasjoner.

– Ålesund får masse fokus på grunn av det de har greid å skape. I Molde har den akademiske kvaliteten og forskningspublisering vært viktig, og man er stolt av doktorgradsutdanningene sine. Men i Ålesund har de klart å få til noe annet. Det handler altså ikke bare om akademisk kvalitet, men om hva slags betydning høgskolene har i regionen. Moldeprofessorene har etter mitt skjønn ikke vært opptatte nok av den regionale tilknyttingen. De har vært mer internasjonalt orientert, sier Finnøy.

Søker NCE-status

Finnøy er styreleder for to viktige institusjoner på Molde Campus, nemlig Molde Kunnskapspark og næringsklyngen iKuben.

– Næringsklyngen iKuben må jo være som manna fra himmelen for en høgskole. Det var helt bevisst at iKuben ble plasert på Molde Campus. Nå er vi tungt i gang med å søke om status som Norwegian Centre of Expertise, sier Finnøy.

LES MER: Får ny bestilling fra departementet

Finnøy vil ikke uttale seg om hvorvidt det er HiÅlesund, NTNU eller andre institusjoner HiMolde bør slå seg sammen med, men han mener at høgskolestyret – som skal behandle struktursaken på et ekstraordinært møte førstkommende onsdag – må komme opp med noe annet enn å insistere på fortsatt alenegang.

– HiMolde må ut av startblokka og synliggjøre skolens framtidige potensiale. Vi er mange som er glad i høgskolen og som vil at den skal komme seg opp og fram. Nå risikerer høgskolen å bli tvunget inn i noe den ikke vil være en del av. Det er ikke offensivt, sier Finnøy.