Gabriele Hofinger Jünge leder lagistikkgruppa ved Møreforsking Molde. Foto: Arild J. Waagbø

Tar over logistikkgruppa ved Møreforsking

Gabriele Hofinger Jünge (35) tar over stafettpinnen etter Oddmund Oterhals.

– Det er ofte seniorer med lang erfaring som får slike jobber, så jeg våger å si at Gabriele sånn sett kanskje ikke var et opplagt førstevalg til jobben. Hun har vært her i to år og har ikke en lang akademisk karriere bak seg, men hun har i løpet av de to årene hun har vært her vist at hun er flink til å jobbe med industri- og forskningspartnere, hun har verdifull næringslivserfaring og skal nå erverve seg førstekompetanse, sier daglig leder Oddmund Oterhals i Møreforsking Molde.

Han har selv ledet gruppa – som har seks medarbeidere og tre-fire HiMolde-forskere i bistillinger – de siste tolv årene. Og han skal fortsatt delta i den.

– Jeg skal gjøre alt jeg kan for å fungere som en lydig disippel i Gabriele si faggruppe framover! skrev Oterhals i eposten som varslet Møreforsking-kollegene om at Jünge ble ny gruppeleder fra 1. januar i år.

Gabriele Hofinger Jünge og Oddmund Oterhals i Møreforsking Molde. - Gabriele tar over ledelsen i en ung og fremadstormende gruppe, sier Oterhals. Foto: Arild J. Waagbø
Gabriele Hofinger Jünge og Oddmund Oterhals i Møreforsking Molde. – Gabriele tar over ledelsen i en ung og fremadstormende gruppe, sier Oterhals. Foto: Arild J. Waagbø

Skal ta doktorgrad

Gabriele Hofinger Jünge – hun har en mastergrad i logistikk (Supply Chain Management) fra HiMolde – har i de to årene i Møreforsking blant annet jobbet med iKuben-prosjektene Effekt og Lift. Som leder for logistikkguppa må hun finne forskningsprosjekter og lede den faglige utviklingen i gruppa.

– Vi har de siste årene jobbet godt sammen med eksterne partnere som Sintef og NTNU gjennom iKuben-prosjekter. Slik var det ikke før. iKuben er veldig viktig for oss, sier hun.

Etter planen skal Jünge komme raskt i gang med en doktorgradsutdanning i logistikk, som hun skal ta mens hun står i gruppelederjobben.

Sandvolleyball

Jünge er oppvokst i landsbyen Oberwang ved Salzburg i Østerrike og traff sin trønderske ektemann da hun studerte til en bachelorgrad i bedriftsøkonomi ved Griffith University i Australia. Begge spilte sandvolleyball, noe Jünge fortsatt gjør med gode resultater i lokale turneringer. I fjor ble hun beste kvinnelige spiller i Møre Tour.

Da Jünge fikk jobben i Møreforsking for cirka to år siden, flyttet familien fra Trondheim til Molde med sine tre barn. Hun hadde da jobbet i nær fem år med inngående logistikk hos fiskefôrprodusenten BioMar

– Vi trives veldig godt i Molde. Jeg pendlet fra Trondheim til Molde da jeg tok mastergraden min, og vil gjerne skryte av at høgskolen var veldig flink til å legge ting til rette for meg. De tar godt vare på studentene sine. Mannen min har også studert i Molde og da fikk han et godt innrykk av byen, sier Jünge.

Liker likestillingen

Jünge sier at det er store kulturforskjeller mellom Østerrike og Norge. På fritiden er østerrikere mer sosiale enn nordmenn, sier hun. De går mer på cafeer og puber, samt at de i større grad enn nordmenn er orientert mot storfamilien.

– I arbeidslivet er forskjellen veldig stor. Her går kvinner på jobb selv om de har barn. Likestillingsarbeidet som er gjort i Norge kan de bare drømme om i Østerrike. Familien min kunne ikke forstå at jeg ville la barna våre gå i barnehage. Og bedriftene i Norge er mindre hierarkiske enn i Østerrike. Her hører lederne også på de unge medarbeiderne, sier Jünge.

– Er det RBK eller MFK dere holder med hjemme hos dere?

– Vi holder med MFK bortsett fra den ene kampen når de møter RBK. Nei, ungene våre har MFK-trøyer. Mannen min er heldigvis ikke så interessert i fotball.