Førsteamanuensis Per Kristian Rekdal skåler for at HiMoldeX har fylt to år og har nådd studenter over hele landet. - HiMoldeX er en fantastisk løsning for meg, sier en student i Hammerfest. Foto: Arild J. Waagbø

Mr. X gleder seg over toåringen

16. januar var det to år siden den første HiMoldeX-videoen kom på nettet. – Satsingen har vært artig og nyttig, sier førsteamanuensis Per Kristian Rekdal.

Rekdal – som har vært drivkraften for HiMoldeX-satsingen – unner seg en ananasbrus i sakens anledning. HiMoldeX er såkalt OpenCourseWare (OPC) som gjør studenter i Molde, Kristiansund og over hele landet (hele verden, for den del) kan følge HiMolde-kurs og forelesninger via nettet.

Esben Blix Wiborg jobber til daglig i Statolil i Hammerfest, men tar en bachelorgrad i petroleumslogistikk ved HiMolde på deltid. Foto: Privat
Esben Blix Wiborg jobber til daglig i Statolil i Hammerfest, men tar en bachelorgrad i petroleumslogistikk ved HiMolde på deltid. Foto: Privat

Per i dag ligger ligger 36 kurs med videoforelesning på HiMoldeX. Det har ført til at HiMolde har fått begeistrede fjernstudenter over hele landet.

– HiMoldeX er godt mottatt av studentene, men jeg har ikke opplevd noe dårligere oppmøte på mine kurs. Mange bruker videoene til repetisjon. HiMoldeX har aldri hatt større publikum enn nå i 2015, sier Rekdal.

Minst stryk i Kristiansund

Det er de store førsteklassefagene MAT100 (matematikk), MAT110 (statistikk) og SCM200 (innføring i supply chain management) som har flest videvisninger – mellom 100 og 200 per forelesning.

LES MER: Fra ett til 20 på ett år

HiMolde-studentene som tar petroleumslogistikk i Kristiansund kunne f.eks. i høst følge Rekdals forelesninger på kinovisning ved HiKsu. Av de 49 Kristiansund-studentene var det bare tre som strøk (6 prosent), noe som var et bedre resultat enn i Molde der strykprosenten var på 13 prosent.

– Studentene i Kristiansund sier de er fornøyde med matematikkundervisningen og det er veldig gledelig at det ble så lite stryk i matematikk denne høsten, sier Rekdal.

– Den dårligste

Den aller første videoen på HiMoldeX er også den som er mest sett. Rekdals statistikkforelesning kan i dag skilte med med over 1700 visninger.

– Den første videforelesningen er også min dårligste. Jeg er blitt mye flinkere siden den gangen, kommer meg raskere til poenget og benytter mindre fyllord. Man blir bedre pedagog av å se seg selv forelese, så det er bare sunt. Vidoene er et godt verktøy for å utvikle seg som foreleser, sier Rekdal.

Se den første HiMoldeX-videoen her:

Studerer 115 mil unna

– Per Kristian Rekdal tar jo det med Facebook helt ut. Han svarer på spørsmål og lager løsningsvidoer, så det virker jo som om han er tilgjengelig på nettet døgnet rundt, sier student Esben Blix Wiborg (31).

Han følger forelesningene fra Hammerfest – som i luftlinje ligger cirka 115 mil nordøst for Molde – der han til daglig er i full jobb som logistikkleder ved Statoils Snøhvit-anlegg.

– HiMoldeX er en helt helt fantastisk løsning for meg. Det er mye bedre å se forelesningene enn å bare lese på egenhånd. Og Rekdal er en god foreleser. Han forklarer matematikk og statistikk på et veldig forståelig nivå, sier Wiborg.

Wiborg begynte å studere petroleumslogistikk på deltid i 2011 og regner med å være ferdig med en bachelorgrad våren 2017.

– Men jeg skulle gjerne ha avlagt eksamen på en lokal høgskole. Nå har jeg reist til Kristiansund og må bo på hotell der for å ta eksamen. Det er ganske kostbart, sier han.