HiMolde har over 300 studenter som følger studier ved Høgskolesenteret i Kristiansund. Foto: Arild J. Waagbø

Hundrevis signerte opprop etter rykter

Hundrevis av mennesker har signert et opprop mot nedtrapping av sykepleiestudiet i Kristiansund. – Helt sprøtt! Ryktene har ingen rot i virkeligheten, sier studieleder Elin Mordal ved HiMolde.

Oppropet som lå ute på Opprop.net fra torsdag til mandag formiddag hadde overskriften «Oppfordring om å revurdere nedtrapping av Høgskolen i Molde avd. Kristiansund» og var signert tre tillitsvalgte sykepleiestudenter i Kristiansund.

Oppropet åpnet slik:

«På bakgrunn av rykter om nedtrapping av undervisning for sykepleiestudenter ved høgskolen i Molde avd. Kristiansund, tok undertegnede kontakt med ledelsen på HIKSU hvor vi fikk dette bekreftet. Det er flere ting med dette som bekymrer oss studenter, både vi som allerede har takket ja til dette studiestedet, og hvordan dette vil påvirke miljøet og muligheten for læring for fremtidige studenter.»

Dementerer ryktet

Studieleder Elin Mordal (t.h.) – her fotografert sammen Sp-politiker Gerda Talaas (f.v.), høgskoledirektør Gerd Marit Langøy, rektor Hallgeir Gammelsæter og stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp) ved en tidligere anledning – avviser ryktene om at sykepleiestudiet i Kristiansund skal trappes ned. Arkivfoto: Arild J. Waagbø

Elin Mordal, studieleder for sykepleiestudentene i Molde og Kristiansund, avviser at det fins planer om å trappe ned på studietilbudet i sykepleie i Kristiansund.

– Vi har ingen planer om slike endringer. Det eneste som er nytt av i år at sykepleiestudiene har fått en felles kode i Samordna opptak i stedet for to. Det har vi  gjort fordi vi vil ha de beste studentene. Med et felles opptak vil vi unngå at søkere med bedre karakterer skal bli avvist på det ene studiestedet mens svakere søkere kommer inn på det andre, sier Mordal.

LES MER: Får penger direkte – starter stategiprosess

Fristen for å søke sykepleiestudiet er 15. april og studentrekrutteringen har for tiden høy prioritet ved landets universiteter og høgskoler.

– For en timing det er på dette oppropet. Det kunne ikke ha kommet på et verre tidspunkt, sier Mordal.

Student beklager

Andreas Sandor Bøhm (21) er en av de tre tillitsvalgte sykepleiestudentene i Kristiansund som sto bak oppropet.

– Det gikk rykter om at sykepleieutdanningen skulle trappes ned her, så vi spurte lærerne her om det stemte og fikk det bekreftet av flere at det var slik det var, sier Bøhm.

LES MER: Skaper tillit og samtale med fotografi

Han ønsker ikke å opplyse om hvem det var som sa ga disse opplysningene til studentene. Bøhm vil heller ikke opplyse hvem i ledelsen ved Høgskolesenteret i Kristiansund (HiKsu) det er som har sagt at studietilbudet skal trappes ned.

– Jeg har ikke veldig lyst til å kommentere det og gjøre vondt verre. Når lærere og andre sa at ryktene vi hadde hørt var riktige, så trodde vi på det. Vi mente ikke noe vondt med dette og jeg vil beklage at det ble styr. Oppropet var bare ment for studentene, men dagen etter at jeg hadde lagt det ut så hadde over 300 signert oppropet, sier Bøhm, som opplyser at de fjernet oppropet mandag formiddag på oppfordring fra daglig leder Jøran Gården ved HiKsu.

– Ble veldig overrasket

Elfrid Måløy – høgskolelektor og koordinator for sykepleiestudentene i Kristiansund – opplyser at at hun ble kjent med nedtrappingsryktene fredag.

– Da kom studenter brasende inn på kontoret mitt og spurte om dette. Jeg ble veldig overrasket, sier Måløy.

LES MER: Tror på suksess i Kristiansund

Hun sier hun tror at det hele baserer seg på misforståelser.

– Dette må vi bare få roet ned. Vi må løse problemet og lære av det, sier Måløy.

Daglig leder Jøran Gården ved HiKsu sier at han foreløpig ikke ønsker å kommentere saken.