Førsteamanuensis Heidi Hogset (t.v.) presenterte seg som «litt mer endringsvillig» enn sittende rektor Hallgeir Gammelsæter (t.h.) i forhold til strukturprosessen i UH-sektoren da hun stilte som motkandidat i årets rektorvalg. Foto: Arild J. Waagbø

Heidi Hogset mest fusjonsvennlig av rektorkandidatene

Mens sittende rektor Hallgeir Gammelsæter vil beholde HiMoldes selvstendighet, sa utfordrer Heidi Hogset at hun er «litt mer endringsvillig» enn Gammelsæter i strukturprosessen.

I dag ble rektor- og prorektorkandidatene som stiller til valget ved HiMolde 16. april presentert på campus.

Først ute var sittende rektor, professor Hallgeir Gammelsæter, som har hatt rektorvervet og ledet høgskolestyret i to år.

– Jeg vil kjempe mot at vi skal bli en filial og kjempe for at vi i Molde skal ha hånden på rattet, sa Gammelsæter, med henvisning til den pågående strukturprosessen og fusjoner i UH-sektoren.

Her er en PowerPoint-presentasjon av de fire kandidatene til rektor- og prorektorvervene.

Gammelsæter sa at han vil jobbe for at HiMolde skal fortsette å eksperimentere og gi studentene Norges beste læringsmiljø, i tråd med høgskolens motto om å være annerledes og bedre.

– Slipper ikke unna

Førsteamanuensis Heidi Hogset, som også er rektorkandidat, sa at HiMolde har fått et pusterom i strukturprosessen, men at høgskolen ikke slipper unna.

– Vi må vurdere fusjonsalternativer, sa Hogset.

Hogset sa at hun er enig med kunnskapsminsiter Torbjørn Røe Isaksen i at større og mer samlede fagmiljøer kan gi mer banebrytende forskning, men at hun ikke er sikker på at undervisningskvaliteten blir bedre av fusjoner.

– Logistikkmiljøet vårt er kanskje stort nok, men det er også kanskje sårbart? Om HiMolde skal stå alene må vi ha nye og ambisiøse mål for logistikkmiljøet, sa Hogset.

Hogset sa at når det gjelder logistikk så er fusjon med NTNU det mest aktuelle, men at også hun deler Gammelsæters bekymring for at HiMolde skal bli en filial. Hun understreket likevel at hun er «litt mer endringsvillig» i strukturprosessen enn det Gammelsæter er.

– Satt under press

Førsteamanuensis Steinar Kristoffersen, som stiller som kandidat til prorektorvervet, sa at strukturprosessen har satt studiemiljøet og høgskolearbeidsplassene i Molde under press. Han uttrykte bekymring for at en nabo (HiÅlesund) skal få utstede NTNU-vitnemål.

– Drømmen om å stå alene betyr ikke at alt blir som før, advarte Kristoffersen.

LES MER: Rett på rektorvalg

Kristoffersen mener at høgskolestyret burde vært et fyrverkeri av konflikter og ideer i forbindelse med strukturprosessen. Han tok til orde for at Møreforsking Molde skal integreres inn i HiMolde, for at høgskolen skal dra nytte av forskningsinstituttets produktivitet.

– Vi skulle ha vært navet i Universitetet i Møre og Romsdal, sa Kristoffersen under spørsmålsrunden, og avslørte derved hva slags fusjonsdrømmer han selv har båret på.

– Uavklart situasjon

Professor Solfrid Vatne, som er den andre prorektorkandidaten, har tidligere vært HiMolde-prorektor fra 1995-99 og rektor fra 2007-2013.  Hun fortalte at det var ansatte ved Avdeling for helse og sosialfag som hadde bedt henne å stille til valg i denne runden, men lovet at hun fortsatt er engasjert i HiMolde fremtid.

– Strukturprosessen er en uavklart situasjon for oss.  Å beholde selvstendigheten kan bli utfordrende, sa Vatne.

Hun sa at hun vil jobbe for at HiMolde skal være et godt studiested, slik at ryktet om dette sprer seg.

Én kommentar til “Heidi Hogset mest fusjonsvennlig av rektorkandidatene”

  1. Av og til kan fyrverkeriet lede til konsensus snarere enn avstemning. Oftest har det kanskje snarere vært for mye fyrverkeri, og man kan kanskje gjette hvem som har kjøpt raketter og fyrt opp…..

Det er stengt for kommentarer.