Dommeren er fra Sveits. (Massimo Busacca, dommersjef i FIFA.) Foto: Steindy (CC BY-SA 3.0)

Dommern he-ete Øyen

Utsikten fra toppen av Haugen er aldeles strålende denne mandagen og med god utsikt forbedres også innsikten.

Professor Kjetil Kåre Haugen er prorektor ved HiMolde.
Professor Kjetil Kåre Haugen er prorektor ved HiMolde.

Undertegnede har vært på reise til nabobyen i nord i helga og grunnet diverse selskapelighet fikk jeg aldri studert helgas oppgjør mot Haugesund i «real-time-detalj». Imidlertid ga helgas selskapeligheter adskillig innsikt i både historiske prestasjoner mot laget fra sildebyen og ikke minst regional supporterkultur.

Figuren ovenfor oppsummerer samlede resultater mellom Haugesund og hjemmelaget de fir siste sesongene. Tatt i betraktning at disse fire sesongene samlet sett antagelig er MFKs beste, antyder tabellen serøse prestasjonsproblemer for hjemmelaget mot akkurat denne motstanderen. Sånn sett er selvsagt helgas resultat strålende sette fra hjemmelagets side. Et ’borteuavgjort’ mot Haugesund er strengt tatt langt over hva en kunne forvente.

Jeg ser også i pressen av Drillo og Tor Ole har sett forskjellige kamper. På toppen av Haugen er vi selvsagt alltid enige med Tor Ole, selv om selveste guden i norsk fotball – Egil Olsen – skulle ha avvikende oppfatninger. Kort sagt, uavgjort borte mot Haugesund er absolutt til å leve med. I tillegg gir selvsagt dette resultatet sammenholdt med øvrige resultater, en ekstra spenningstouch fram mot onsdagens hjemmekamp mot Strømsgodset. Taper MFK denne kampen, vil muligens avstanden til toppen kunne oppfattes som vel lang. Men, la meg ikke bruke tid på urealististe antagelser; Molde taper selvsagt ikke mot Strømsgodset.

Som antydet ovenfor ga helgas selskapeligheter i nordmørsbyen mer relevant informasjon å tygge på. Enkelte i Molde kan muligens forledes til å tro at naboene i nord har mindre fotballfaglig kunne enn vi her lengre syd. Dette er selvsagt ikke tilfelle. To aktører som definitivt har både kunnskap og hjerte for fotballen – nevø Helge og svoger Margido – gir alltid muligheter for interessante fotballfaglige diskusjoner. Svoger Margido hadde allerede informert meg om saken, og nevø Helge bekreftet ryktet.

«Vet du hva KBK-supporterne har begynt å kalle dommeren,» begynte nevø Helge.

«Nei», svarte jeg.

«Jo, de har byttet ut det klassiske Kjøpt og betalt! med Dommarn e fra Molde! Denne uttalelsen signaliserer en dommeravgjørelse som KBK-supporterne er uenige i og gjentas et passende antall ganger ledsaget av taktfast klapping,» utdyper Helge.

Margido nikker og legger til: «Der ser en hva manglende politisk styring med sykehus kan føre til – selv fotballen forblir ikke uberørt.»

Jaha, tenker jeg, er det slik det skal være nå og komponerer umiddelbart en svarsang for Tornekrattet (Mel. For he’s a jolly good fellow):

Dommern he-ete Øyen

Dommern he-ete Øyen

Dommern he-ete Øy-ien

og e fra Kristiansund

Men noe har man da tross alt fortsatt med seg fra religionstimene på Allanengen skole; vend det andre kinn til. Jeg begraver sporenstreks nidvisa dypt i de innerste gjemmer på toppen av Haugen og konkluderer med at dette er en situasjon som krever raushet og absolutt ingen hevn. Forholdet mellom nabobyene er mer enn betent nok allerede. La oss heller være rause i syd og glede oss over at KBK tok skalpen på Strømmen til slutt. Med tid og stunder kan vi kanskje til og med få et virkelig artig lokaloppgjør i Tippeligaen; KBK mot MFK. En Champions League-finale for hjemmelaget kan knapt nok måle seg med et slikt utfall. Skal regionen kunne oppnå dette kan vi ikke fortsette å krangle. Her må det samarbeid og raushet til.

Heia Molde og KBK!

–> Hallgeir Gammelsæter, Kjetil Kåre Haugen og Jenny Klinge er faste spaltister i Panorama.