F.v.: Lars Svingen (17), Magnus Nekstad (26) og Bjørnar Horn Flaathe (18) løser ansatte og studenters IT-problemer på HiMolde. Foto: Arild J. Waagbø

– Noen på 60 pluss kan alt

Det er store forskjeller på datakyndigheten blant HiMolde-ansatte, men alder er ikke alltid en hindring.

Det forteller tre årganger med IKT-lærlinger ved HiMolde. Det er de som til daglig tar seg av ansatte og studenters dataproblemer.

– Vi får oftest henvendelser om telefonproblemer, at lyden på pc-en ikke virker og andre programvareproblemer. Folk hører f.eks. ikke om noen ringer dem. Det meste handler om software, ikke hardware. Men den siste tiden har vi også skiftet ut et 50-talls gamle pc-er, sier Bjørnar Horn Flaathe (18), som har vært IKT-lærling ved HiMolde i et år og skal være det i et år til før han er ferdig.

Magnus Nekstad (26) ble nylig oppgradert med fagbrev i IKT Servicefag etter to år som lærling ved HiMolde. Nå søker han etter fast jobb. Han har erfart at selv om dataferdighetene stort sett er bedre blant de yngre ansatte enn de eldre, så er det ikke alltid slik.

– På Avdeling for helse- og sosialfag har vi noen gode på 60 pluss som kan alt. Men det er mange som bare vil at ting skal fungere, som ikke er så opptatt av å lære noe av oss. Ferdighetsnivået varierer også litt mellom avdelingene. De som jobber med logistikk og økonomi er ofte teknisk flinke, så når de først kommer til oss så er problemene vanskelige å løse. Men stort sett handler det om grunnleggende datafag og problemer vi løser på to minutter, sier Nekstad.

Mange vil ha egne løsninger, forteller Nekstad. Lærlingene må forholde seg til at ansatte bruker flere generasjoner Windows-operativsystemer, to-tre personer bruker Linux og noen kjører Windows på Mac,

– Men det er ikke mange av de ansatte som bruker Mac, sier Nekstad.

– Er du fornøyd med læretiden du har hatt?

– Ja, det har vært stor variasjon i oppgaver og utfordringer. Det er en veldig selvstendig jobb, sier Nekstad.

Lars Svingen (17) har – i likhet med Flaathe og Nekstad – gått på Romsdal videregående skole. Han begynte som IKT-lærling på mandag.

– Jeg ble interessert i å jobbe ved HiMolde etter at vi ble invitert hit og presentert for bedriften. Senere har jeg vært utplassert her en uke, sier Svingen.

Det er bare i IKT-fag at HiMolde har lærlinger.