HiMoldes Anne Reidun Rottem (f.v.), Ragnhild Sættem, Hege Hol, Palma Sigerseth, Hans Inderhaug, Else Jørgensen og Wenche Mongstad Heggdal stiller opp for å øke kompetansen til årets ferievikarer ved Glomstua og Kirkebakken omsorgssentre i Molde. Foto: Arild J. Waagbø

Vikarer får lynkurs i eldrepleie

Mandag arrangerer HiMolde-ansatte for første gang et innføringskurs for ferievikarer i eldreomsorgen i Molde kommune.

– Det var rett og slett en idé som dukket opp. Vi øker ferievikarenes kompetanse, viser oss i lokalsamfunnet og bidrar til et bedre tilbud i vertskommunen vår, sier initiativtager Else Jørgensen, som er førstelektor ved sykepleieutdanningen.

Mandag møter 24 ferievikarer som skal jobbe på Glomstua omsorgssenter og Kirkebakken omsorgssenter opp på Molde Campus for å delta på dagskurset. Jørgensen forteller at  kollegene på sykepleieutdanningen ikke var vanskelige å be i sakens anledning.

– Jeg nevnte det på et lærermøte og folk stilte opp, forteller hun.

Gruppen av fagansatte som skal holde kurset – sammmen en kontorsjef med fartstid som sykepleier – sier at de regner med at det er ufaglærte ferievikarer som blir prioritert til å delta på kurset. En typisk ferievikar kan f.eks. ha gått ut av videregående skole i vår.

– Vi tenker litt på at dette kurset også er en fin arena for å rekruttere til sykepleieutdanningen, sier høgskolelektor Hans Inderhaug.

LES MER: Bunadfarget bachelorfest

Jørgensen opplyser at ferievikarene vil få en helt grunnleggende innføring i ulike pleietiltak.

– Det handler om sånt som å vaske noen i sengen, gi dem mat, pusse tenner og å forflytte folk. Vi ønsker jo ikke at ferievikarene skal ødelegge ryggen sin allerede andre dag på jobb, sier Jørgensen.

Inderhaug tilføyer at vikarene også vil lære om sykdommer de møter på et omsorgssenter, slik som tungpustethet på grunn av kols og hjertesvikt, sukkersyke, slag og demens.

– Vikarene skal øve seg på hverandre her på øvingsavdelingen på campus. Dette vet de ennå  ikke, men de skal få prøve på hverandre hvordan det er å ligge til sengs mens noen gir deg mat eller pusser tennene dine, sier Jørgensen.

Oversykepleier Alise Trondsen ved Glomstua omsorgssenter skal åpne mandagens fagdag for ferievikarene med å fortelle om hvordan man møter den aktuelle pasientgruppen.