Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) åpnet i dag Jazzfestivalen i Molde. Foto: Arild J. Waagbø

– Det har gått over all forventning

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier at strukturreformen i UH-sektoren har gått langt bedre enn han forventet.

Kunnskapsministeren får en kopp kaffe i lobbyen på Hotel Alexandra etter å ha åpnet den 55. Jazzfestivalen i rekken foran folkehavet i Alexandraparken.

– Hvordan er det å være i Molde?

– Det er ekstra gøy å være her i forbindelse med Jazzfestivalen, men det er alltid hyggelig å komme til Molde. Jeg har vært her en rekke ganger de ti siste årene.

– Er du fornøyd med fusjonsprosessene i UH-sektoren så langt?

– Det arbeidet går veldig bra og det er flere institusjoner som har slått seg sammen. Dessuten har stortingsmeldingen om kvalitet i høyere utdanning gått igjennom med stor støtte i Stortinget. Det har gått over all forventning.

– Ordren om strukturreform kom fra deg, men det er institusjonene selv som har måttet finne hverandre. Er det en god politisk styring av en strukturreform?

– Ja, det er bra styring. Om institusjonene bare hadde tenkt regionalt, så ville vi ikke fått en fusjon som f.eks. NTNU, Ålesund, Gjøvik og HiST. Stortingsflertallet har et klart ønske om at vi skal ha færre og større institusjoner for høyere utdanning. Vi må ta en runde til i strukturreformen, men første etappe er ferdig.

– Hva syns du om Høgskolen i Moldes håndtering av reformen?

– Den har ikke kastet seg inn i prosessen og har heller ikke vært i forkant. Det syns jeg er litt merkelig, for fylkestinget hadde jo ønsket seg en fylkeshøgskole. Mange har nok latt seg friste til å tenke at nå-situasjonen kan holdes i 20 år til. Men på Stortinget er det minskende støtte til det.

– Hva tenker du om allianseplanene til høgskolene i Molde, Volda og Lillehammer?

– Jeg har så vidt hørt om det, så vi må vurdere det etter hvert. Men alle konstellasjoner som ikke fører til at institusjonene blir spissere og større er ikke aktuelle. Jeg kan ikke si noe mer enn det.

– Mener du fortsatt at internasjonale studenter som kommer fra land utenfor EU skal betale skolepenger?

– Det er fornuftig at tredjelandsstudenter skal betale skolepenger. Hvorfor skal vi bruke våre skattepenger til å finansiere studiene til studenter som kommer fra land der norske studenter må betale skolepenger? Om institusjonene ville la studentene dette gjelder studere gratis, så ville de stått frie til å gjøre det innenfor de økonomiske rammene de har. Men det er ikke noe flertall på Stortinget for å innføre skolepenger for disse studentene.

– Du skriver fortsatt i Morgenbladet. Har du tid til det?

– Jeg har gjort det i rundt sju år nå. Det er veldig gøy og jeg har tid til det. Jeg pleier å skrive på kveldstid eller veldig tidlig på morgenen.

– Gudmund Hernes, som du deles spalteplass med i Morgenbladet, ga deg forleden skikkelig skryt for at du har tatt tak i lærlingesaken i offentlig sektor?

– Ja, jeg fikk med meg det. Jeg møtte ham på en fest etter at det sto på trykk og sa til ham at den sistesiden til Morgenbladet har blitt mye bedre enn den var.

Torbjørn Røe Isaksen rakk også å møte høgskoledirektør Gerd Marit Langøy (t.v.) og rektor Hallgeir Gammelsæter under moldebesøket  i dag. Foto: Krystof Diatka
Torbjørn Røe Isaksen rakk også å møte høgskoledirektør Gerd Marit Langøy (t.v.) og rektor Hallgeir Gammelsæter under moldebesøket i dag. Foto: Krystof Diatka