Aker stadion i Molde. Fotomontasje: Kjetil Kåre Haugen/Wiggo Hovde (foto) (CC BY-SA 3.0)

Davidsstjerna og hakekorset

På tross av sommer og agurktid er teamet på toppen av Haugen som alltid engasjerte og orienterte. De triste hjemmetapene mot Haugesund og (ikke minst) Bodø/Glimt er for lengst begravet i glemselens slør, og nyvunnet optimisme etter siste ukes taktiske genistrek i Zagreb lokker frem smil og latter.

Professor Kjetil Kåre Haugen er prorektor ved HiMolde.
Professor Kjetil Kåre Haugen er prorektor ved HiMolde.

De fleste jeg snakker med antar (uten videre) at «du som er lærer har vel ferie hele sommeren». Jeg forsøker alltid (korrekt og kunnskapsformidlende) å si at: «Nei, tvert i mot, som professor ved en høyere utdanningsinstitusjon jobber vi hardest om sommeren. Da må krav om publisering, vitenskap og poeng møtes, og både ørk og helg må tas i bruk for at jobben skal bli gjort.» De fleste ser litt tvilende på meg etter denne uttalelsen og jeg får et klart inntrykk av at dette oppfattes som en løgn – til og med en dårlig sådan. Hvorom allting er, slik er faktisk virkeligheten. Vi har bare «vanlig ferie», og for å være helt ærlig, og knapt nok det om vi faktisk mener alvor med å være vitenskapsmenn og/eller –kvinner.

Derfor er det svært så kjedelig at årets viktigste kamper – kvalifisering til europeiske gruppespill – kommer på denne tida av året. På tross av det uhyrlige faglige presset har imidlertid teamet her oppe i de høyere luftlag valgt å legge forskningen på hylla i de to ukene vi er inne i nå. Vi har isteden rettet fullt fokus mot kampene i 3. kvalifiseringsrunde til Champions League – denne edleste av alle fotballturneringer; toppen av kransekaka eller rosinen i pølsa, for å anvende de vanligste klisjeene. Årets klart viktigste kamper må en bare ta seg tid til å følge, analysere og spekulere om. I så måte var tirsdagens kamp mot Dinamo Zagreb en sjelden positiv overraskelse. Enkelte av Fra toppen av Haugens medlemmer har vært både pessimistiske og tvilende: «RBK kjøper og kjøper, vi selger og selger. Hva skjer med det stolte hjemmelaget? Får ikke MFK tak i spillere når trenerspørsmålet er uavklart? Har kritikken fra Fagermo og RBKs suverene tabellposisjon lammet de blå-hvite fullstendig?»

Spørsmålene har vært mange og svarene få. Derfor var selvsagt tirsdagskveldens svar så uimotståelig tilfredsstillende; en perfekt bortekamp i Europa. Aner vi et lys i enden av tunnelen?

Dessverre er det som alltid enkelte som evner å bringe malurten ned i begeret: «Hva med i fjor, da hadde vi nøyaktig tilsvarende utgangspunkt mot et dårligere ukrainsk lag og tapte 2-1 hjemme etter både sjølmål og brent straffespark. For ikke å snakke om Dinamo Zagrebs meritter i forrige runde. 1-1 hjemme i Zagreb og enkel 3-0 seier borte. Riktignok mot et lag fra Luxemburg, men likevel.”

Joda, selv om utsikten denne dagen faktisk var usedvanlig slående; undertegnede så disse argumentene, og den forsiktige optimismen i går kveld ble raskt erstattet av depressiv pessimisme. Dette kan da aldri gå bra.

Men, som alltid: vi forsøker å være løsningsorienterte, kreative og kanskje til og med robuste. Så teamet la hodene i bløt. Kan vi bidra, på en eller annen måte, for å øke sannsynligheten for det så forjettede avansementet til Champions League playoffen? Det endelig nåløyet på veien mot å ta imot Barcelona, Real Madrid eller Manchester United i vår fagre hjemby.

Joda, ideene kom raskt. Den storslagne utsikten på toppen av Haugen har gjerne den effekten. Vi godter oss i vår egen fortreffelighet i dag. Vår plan er nærmest et Columbi egg i sin kreative enkelhet. Nøkkelen ble symboler. Som de fleste vel er kjent med, er enkelte av Dinamo Zagrebs tilhengere kjent for politiske standpunkter langt til høyre for hva vi liker i Norge. Nylig fikk vi se at noen hadde «tatovert» et hakekors inn i gressmatta på banen i Split der Italia spilte kvalikkamp mot Kroatia forleden.  (Se ekstern kilde: Kroatika beklager hakekors-skandalen)

Med dette utgangspunktet ble løsningen nærmest åpenbar: La oss behandle kroatene med egen medisin. La oss dekorere kunstgresset på Aker stadion med et anti-nazistisk symbol. Dette vil skremme spillere – og ikke minst tilhengere – slik at returoppgjøret tirsdag i Molde innebærer sikker MFK-seier. Som illustrasjonen ovenfor viser; jobben er allerede gjort. La dem bare komme, vi er klare til kamp!

Heia Molde!!!

(En spesiell takk til Oskar Solenes og Kjell Marius Herskedal for sjeldent verdifulle innspill i skriveprosessen denne gangen.)

–> Hallgeir Gammelsæter, Kjetil Kåre Haugen og Jenny Klinge er faste spaltister i Panorama.

Én kommentar til “Davidsstjerna og hakekorset”

  1. Nei, det ville jo vært synd å synke ned på samme nivå som de med hakekorset, ved å demonstrere med enda et symbol som i betydelig og økende grad identifiserer forrakt for menneskeverdet…

Det er stengt for kommentarer.