MFKs Mushaga Bakenga er - i likhet med sin søster Neema - klar for studiestart ved HiMolde. Foto: Arild J. Waagbø

Bakenga blir student:
– Bare fotball er ikke sunt

MFK-spiller Mushaga Bakenga (22)  mener høyere utdanning vil styrke ham mentalt. I høst begynner han på bachelorstudiet i Sport Management i Molde.

AKER STADION (Panorama): Tirsdagskveldens forsmedelige uavgjortresultat i returoppgjøret mot Dinamo Zagreb i mesterligakvalifiseringen ligger som en mørk sky over molderegionen torsdag klokka 13, men likevel skinner sola for én gangs skyld denne sommeren. På fjordsida av byens største ballbinge spiser MFKs  elitespillere grillmat i det fri.

MFKs Mushaga Bakenga er - i likhet med sin søster Neema - klar for studiestart ved HiMolde.  Foto: Arild J. Waagbø
MFKs Mushaga Bakenga er – i likhet med sin søster Neema – klar for studiestart ved HiMolde. Foto: Arild J. Waagbø

MFK-spiss Mushaga «Mush» Bakenga – lørdag fyller han 23 år – vet ennå ikke at trener Tor Ole Skullerud får sparken denne dagen, at Erling Moe  vil overta trenerjobben inntil videre og at Molde 20. august skal møte belgiske Standard Liège i Europaliga-playoff. Han vet heller ikke om han har noen fremtid i MFK – selv om det er det han håper på, men han vet at han denne høsten vil studere ved siden av fotballjobben, noe han fortalte til Nettavisen i juli.

– Har du takket ja til studieplassen du ble tilbudt i Molde?

– Det var kort frist, men jeg rakk det. Jeg takket ja den dagen fristen gikk ut, svarer den unge trønderen.

– I dag gikk kontrakten din med MFK ut. Blir den fornyet?

– Jeg vet ikke ennå. Jeg venter på en telefon. Men jeg har aller mest lyst til å fortsette å spille for MFK.

– Hvorfor vil du studere?

– Jeg har alltid vært skoleflink og lå litt foran medelevene mine. Etter sjuende klasse ble jeg f.eks. løftet rett opp i niende klasse. Jeg føler at jeg kaster bort talentet mitt om jeg ikke utdanner meg videre. Karrieren som fotballspiller er kort og jeg vil ha noe å falle tilbake på når den er over. Det er lurt å ta utdanning og vi som er fotballspillere har god tid til å sette oss ned og studere fag. Det er sunt for både kroppen og hodet å ha noe annet enn bare fotballen.

– En MFK-spiller jeg intervjuet for noen år siden fortalte at livet utenfor banen dreide seg om Playstation, shopping og å høre på musikk.

– Det er fristende å slappe av med Playstation. Men jeg tenker ofte: Hva har jeg gjort utenom fotball i dag? Før jul studerte jeg sosiale medier ved BI. Det er veldig greit å ha noe gjøre ved siden av trening og kamper. Du har cirka 15 år på å ta en utdanning ved siden av fotballjobben, så det skal jo så absolutt la seg gjøre.

– Tror du høyere utdanning kan bidra til å styrke fotballspillere mentalt?

– Jeg tror det er riktig. Bare fotball er ikke sunt. Bare én ting hele tida er ikke sunt, uansett hva det er. Man blir også smartere av utdanne seg, så det er klart det styrker hjernen. Idrettsutøvernes fagforbund NISO oppfordrer medlemmene til å utdanne seg. Fotballkarrieren kan være over på 10 sekunder og det er ikke plass til alle i TV2-studioet. Jeg vil ha en bra jobb etter at jeg er ferdig som spiller. Jeg kunne f.eks. tenkt meg å ha jobbet som sportsdirektør eller markedsleder – noe som er kreativt.

– Ikke trener?

– Jeg tror jeg er ferdig med garderoben den dagen jeg er ferdig som spiller. Jeg er ikke av dem som puster fotball. Det er annet i livet også.

– Apropos annet: du er pinsevenn. Har du vært aktiv på den fronten etter at du i mars kom til Molde på utlån fra belgiske Club Brugge?

– Nei, jeg har vært lat. Søndager er det dessuten alltid trening. Men i Betel i Trondheim har jeg alltid engasjert meg, blant annet i ungdomsarbeidet der. Er det en pinsemenighet i Molde?

– Ja, to. En på Kvam og en nær sentrum.

Nøyaktig der blir intervjuet avbrutt av MKFs mediasjef Per Lianes. Han sier at spillerne må komme til et informasjonsmøte. Ti minutter senere fortsetter Bakenga intervjuet som om ingenting har skjedd, men to timer senere holdes pressekonferansen der Norge får vite at Tor Ole Skullerud tid som Molde-trener er forbi med øyeblikkelig virkning.

– Hvordan er helsesituasjonen din nå?

– I forrige uke begynte jeg å trene med laget igjen og jeg kan være kampklar om en måned. Da jeg røk akillesen i treningskampen mot Aalesund  30. mars var  mange som sa at jeg ikke ville klare å komme tilbake denne sesongen, så det er utrolig deilig at jeg snart er klar. Jeg har trent godt og fått fantastisk hjelp fra det støtteapparatet i klubben.

– Du hadde en god sesong for RBK i 2011 med 12 scoringer. Når kommer din neste knallsesong?

– Det er på tide å sette foten ned og vise at dette kan jeg. Jeg har hentet mye erfaring fra tida i utlandet og har bygd opp spillet mitt. Nå vil jeg få det ut. På U-landslaget har jeg i snitt scoret 0,54 mål per kamp. Det er også ambisjonen min som klubbspiller, at jeg skal score i minimum annenhver kamp. Jeg trenger en skikkelig sesong nå og siden det ikke blir i år, så må det rett og slett bli neste år.

– Så du returoppgjøret mot Dinamo Zagreb?

– Jeg så den fra tribunen og var i garderoben etter kampen. Det var spesielt. Det var den villeste kampen. Og det var fryktelig tungt. Vi var så nære og så fikk jeg ikke en gang bidra. Champions League er jo alle gutters store drøm og Dinamo Zagreb var en overkommelig motstander.

– Hvordan reiser man seg etter slike nederlag?

– Det er tungt, men samtidig er det det vi fotballspillere gjør. Det gjelder å nullstille seg raskest mulig, Fotball handler ikke bare beina, men også om hodet. Det gjelder å bruke slike resultater til å motivere seg.

– Hvor mye tid regner du med å bruke på studiene utover høsten?

– Jeg må ta en prat med skolen om hvordan jeg kan kombinere studier og fotball, for jeg vil ikke bare stå. Jeg vil gjøre det bra. Søsteren min – Neema – skal også begynne å studere i Molde nå. Hun har har allerede skaffet seg hybel og flytter fra Trondheim for å ta en bachelor i juss og administrasjon.

– Trondheim er åpenbart en større by enn Molde. Trives du her?

– Ja, jeg liker meg veldig godt i Molde.

Klokka 14.31 torsdag meldte Club Brugge på sin hjemmeside at Bakenga skal lånes ut til MFK ut 2016, men fredag ettermiddag ville MFK-ledelsen fortsatt ikke kommentere Bakengas fremtid i MFK overfor Panorama.

Én kommentar til “Bakenga blir student:
– Bare fotball er ikke sunt”

  1. Hele fra toppen av Haugen-redaksjonen ønsker Bakenga hjertelig velkommen til Høgskolen i Molde. Vi ser virkelig fram til å utnytte den realkompetansen som Bakenga kan bringe inn i Sport Management miljøet i Molde. Dette skal bli ‘fett’, for å forsøke seg på et litt ungdommelig uttrykk. Spesielt vil professor Haugen ønske Bakenga velkommen til kurset IDR306: Sportsøkonomi og Spillteori. Her bedrives det blant annet intens læring i hvordan straffespark skal tas. Riktignok vil nok de fleste hevde at denne opplæringen er kun teori, men de siste dagers hendelser slår i alle fall, med all mulig tydelighet fast, at mer kunnskap om denne edle kunst kan hjemmelaget trenge. GOD HELG og VEL MØTT.

    Avslutningsvis vil vi bare minne om at HiMolde også tilbyr Master-utdanninger innenfor det sportsfaglige segmentet både i Event og Sport Management. Det er kanskje til og med mulig å strekke ting over i PhD-en om en er villig til å fokusere på Event- eller Spillerlogistikk

Det er stengt for kommentarer.