Molde-spillere Mattias Mostrøm (f.v.), Daniel Berg Hestad og Eidur Gudjohnsen under trening på Aker stadion tirsdag formiddag. Foto: Per Tormod Nilsen

Ta ett år til Daniel!

Bortekampen mot Sevilla er historie. Den endte med 3-0-tap. Teamet på toppen av Haugen har selvsagt gjort sine betraktninger om prestasjonen, og som vanlig er konklusjoner og anbefalinger klare og utvetydige.

Kjetil Kåre Haugen er professor ved HiMolde.
Kjetil Kåre Haugen er professor ved HiMolde.

Det første som slår en etter denne kampen er hvorfor Daniel Berg Hestad skal slutte å spille fotball? Med innsatsen i Spania framstår han som mer vital og kapabel enn noensinne. De fleste teammedlemmer holdt han faktisk som MFKs beste i Sevilla. Også i intervjuene med DBH i for- og (ikke minst i) etterkant av kampen framstår ikke den spenstige veteranen som veldig sikker i sin beslutning. Vi har vel en følelse av at Daniel kan tenke seg noen flere kamper enn den definerte avslutningskampen på Aker stadion den 25. februar.

Dessuten er jo Daniels abdikasjon betinget av at MFK forlater Europaliagen nå. Solskjær framstår kanskje ikke veldig optimistisk på Rbnett mht. avansementsmulighetene etter borteoppgjøret i Sevilla, men det er som kjent ikke alltid at sannheten er den ultimate taktiske genistrek. Det Ole Gunnar i alle fall kan håpe på med en slik uttalelse er å skape litt sårt tiltrengt trygghet i Sevilla-garderoben. Sevilla er nemlig et svært godt hjemmelag, men kanskje ikke et like godt bortelag. (Den observante TV-seer la kanskje merke til at Sevilla på ingen måte roet ned på 3-0. Tvert i mot, man gikk for fullt for et mål nummer fire.) Kan det tenkes at Sevilla slett ikke føler seg sikre på avansement, og at OGS faktisk har et reelt håp om avansement allikevel?

Vi her øverst i landskapet er i alle fall ikke i tvil. Det tok ikke særlig lang tid før vi kom opp med de strategiske valgene som i alle fall muliggjør en smule optimisme både mht. avansement for hjemmelaget og dermed forlenget spilletid i klubben for Berg Hestad.

Betrakt følgende scenario: La oss anta at MFK tar en tidlig 1-0 ledelse. Men, og dette er helt avgjørende; i stedet for å jage flere mål umiddelbart etter denne ledelsen, skal hjemmelaget (over alle hjemmelag) roe ned og la kampen komme inn i et spor som forsterker Sevillas tro på avansement; de leder jo tross alt fortsatt 3-1 sammenlagt. Så kommer hovedpoenget. Mot slutten av 2. omgang skal MFK gå opp i 2-0 (rundt omkring det 80. minutt). Så må MFK skaffe ett mål til; gjerne så nært opptil det 90. minutt som mulig. Dette burde sikre ekstraomganger – som selvsagt må avgjøres før straffesparkkonkurransen.

Enkelte vil kanskje lure litt på hvorfor MFK etter en tidlig 1-0 ledelse skal la være å utnytte et slikt moment og ikke gå for flere mål umiddelbart? Svaret er enkelt. Sevilla er tross alt et godt lag, og dersom de kommer under 2-0 relativt tidlig vil de nok angripe med adskillig større kraft og dermed økt risiko for baklengsmål for MFK; og baklengsmål er som kjent ubehagelig i slike kamper. Når MFK går opp i 2-0 kort tid før slutt får vi håpe at Sevilla velger forsvar framfor angrep som muliggjør den avgjørende tredjescoringen som sikrer ekstraomganger.

Vi kan kanskje allikevel ha et visst håp om 8-delsfinale i Europaligaen og forlenget karriere for den største av alle lokale fotballhelter? Hva som enn måtte skje, så står følgende fast: Det skrives historie på Aker stadion torsdag den 25. februar 2016. For første gang i fotballhistorien spilles det nemlig 16-delsfinale i Europaliagen i Norge. Møte opp og se selv.

Heia Molde!

–> Hallgeir Gammelsæter, Kjetil Kåre Haugen, Arve Hjelseth og Jenny Klinge er faste spaltister i Panorama.