Tyske Thomas Rekus skal jobbe for European Club Association i Sveits. Foto: Arild J. Waagbø

Får betalt praksis for europeiske topplag

HiMolde-student Thoms Rekus (26) begynner i mai i et fem måneders betalt internship i European Club Association (ECA) i Nyon i Sveits.

Rekus forteller at han drømte om å bli profesjonell fotballspiller da han vokste opp i Kaiserslautern i Tyskland. Som 16-åring spilte han f.eks. sammen med Kevin Trapp som i dag er målvakt for Paris Saint-Germain. Han ble ikke fotballproff, men begynte å studere sportsvitenskap på Universitetet i Mainz. Der underviser professor Holger Preuss, som også er professor II ved HiMolde. Via Preuss fikk Rekus kjennskap til masterprogrammet i Sport Management i Molde.

– Jeg fant fort ut at den akademiske kvaliteten på utdanningen var bra, at høgskolen hadde aktive og publiserte forskere på Sport Management-feltet. Dessuten var jeg interessert i å oppleve en annen kultur. Alle vil jo ha en ferie i Norge i løpet av livet, så jeg tok like godt to år med utdanning her, sier Rekus.

I Molde hadde han i fjor høst tre måneders praksis i Molde FK, blant annet som assistent for klubbens økonomisjef Ole Jakob Strandhagen.

– Jeg hadde også som oppgave å bistå UEFA-delegatene som kom til Molde i forbindelse med Europaliga-kampene, sier Rekus.

Han syns studentmiljøet har vært godt, og syns det er positivt at masterstudentene i Sport Management og Event Management kommer fra hele verden – at miljøet er internasjonalt.

– Faren min sa til meg for lenge siden at sport – og særlig fotball – fører folk sammen, og det har jeg opplevd i Molde. Jeg spilte et år på A-laget til Træff og fikk gode venner der. Ellers så har jeg brukt naturen til å gå mye på tur, og har reist en hel del rundt i Norge. Jeg visste at Molde var en liten by, så det var ikke for å feste at jeg kom hit, sier Rekus.

Før Rekus setter kursen mot nye oppgaver i ECA i Sveits, skal han lever masteroppgaven sin. Den handler om hvordan bedrifter nyttegjør at de er sponsorer, særlig på sosiale medier. Veilederen hans i arbeider er førsteamanuensis Christos Anagnostopoulos.

– Jeg har samlet inn 7000 tweets fra sponsorer knyttet til Super Bowl 50, fra en uke før og en uke etter kampen, forteller Rekus.

ECA er en interesseorganisasjon for toppklubber i europeisk fotball, og har i følge Rekus cirka 12 ansatte. I tiden der skal han blant annet jobbe med organisasjonens Club Management Program.

– Jeg ble kjempeglad da jeg ble tilbudt internshipet. Nå er jeg litt bekymret, for jeg må skaffe meg et sted å bo, sier Rekus.