Eivind Tronsli er student ved Høgskolen i Molde. Foto: Arild J. Waagbø

En liten oppfordring til nye studenter …

… i en tid med mange kommende nye opplevelser!

Av EIVIND TRONSLI, student og styreleder for SiMolde

Jeg benytter meg av anledningen til å ønske deg velkommen til Høgskolen i Molde, og gratulerer med å kanskje ha tatt ditt viktigste valg hittil!

Om du så bor i området eller må flytte, så kjenner jeg godt til spenningen det er knyttet til dette med å begynne på høyere utdannelse. Jeg ønsker med dette å hjelpe deg litt i gang, fra en student til en annen student.

I en periode som dere nye studenter kommer til å oppfatte som både spennende, interessant, litt skummel og som til syvende og sist kommer til å bli givende på en eller annen måte – er det også en tid å tenke framover på og på framtidige muligheter. Studentene på høgskolen er en veldig sammensatt gruppe studenter. Noen liker å være alene, mens noen er nødt til å være i selskap med andre til enhver tid. Om vi liker å være alene eller i selskap er vi alle opptatte av en felles ting her på høgskolen, og det er å få en utdannelse og en jobb når en er ferdig.

La meg så få gi nettopp deg et tips til hvordan du kan få din første jobb: Engasjer deg i studentmiljøet!

Mange av dere er sikkert nettopp ferdig med videregående, og for mange er dette første gang dere tar høyere utdanning, uavhengig av alder. Du vil møte flere studenter ved høgskolen som på en eller annen måte er engasjert i en eller annen studentorganisasjon eller innehar verv, enten det er i Studenttinget, Studentersamfunnet, Studentsamskipnaden, høgskolestyret eller kanskje innenfor musikk og som har laget et eget utvalg. Molde fikk også takket være en gjeng studenter etablert musikkfenomenet «Sofar» til byen, noe som har blitt svært populært – alt takket være studenter. Det finnes også et vidt spekter av andre verv og studentorganisasjoner. Kanskje du også blir spurt om være med i et av dem? Om så, ikke nøl – du har ingenting å tape. Du har faktisk alt å vinne!

Dere har sikkert venner eller bekjente som kanskje er ferdige med sin utdannelse og som har vanskeligheter med å få seg jobb, noe som i dag er vanlig i etterdønningene av oljeprisens fall. Kravet til erfaring og kunnskap blir stadig mer krevende, og arbeidsgiver ser hele tiden etter den beste kandidaten. Tanken er skremmende, men hva om Høgskolen i Molde kan gi deg et lite forsprang mot din drømmejobb? Jeg snakker ikke kun om karakterer, men jeg snakker også om erfaring.

Du har sikkert hørt dette før, at en ikke kan få jobb om en ikke har erfaring? Så hvordan skal en nyutdannet student skaffe seg erfaring for å få sin første jobb? Dette er hverdagen for dagens studenter, og et faktum en hele tiden må jobbe mot. Slik arbeidsmarkedet er i dag, så er det nærmest mer til hinder enn til fordel å ta lang utdannelse. Ikke nok med et krevende studieløp der det tidligere var nok med et bra vitnemål – men det er også nå viktig og for veldig mange avgjørende med erfaring når du er ferdig.

Så la meg gå tilbake til spørsmålet mitt: Dersom høgskolen og studentmiljøet kan gi deg et forsprang ved å gi deg erfaring så vel som kompetanse – høres det da like skremmende ut? Å ha sittet i et verv viser blant annet arbeidsgiver at du er villig til å ta ansvar og at du er allsidig. En del av de som er ferdige får jobb kun basert på sitt engasjement i studentorganisasjoner. Ikke misforstå meg, for å i det hele tatt bli vurdert kreves det en formell utdannelse, så utdannelse og karakterer er samtidig svært viktig og må ikke glemmes. Å være engasjert gir deg samtidig mye glede – mer enn hva jeg kan rekke å skrive i dette innlegget. Det absolutt beste er å finne framtidige venner som du kanskje ellers ikke ville finne, der alle drives framover av en felles tanke av å kunne utrette noe, gjøre en forskjell og noe alle brenner for. Det er nettopp dette som gjør at det å engasjere seg er så givende! Å finne likesinnede hvor alle presser hverandre til å skape det beste resultatet hvor ingen til slutt skal sitte å dømme om dette er godt nok eller ikke. Å kunne få en mestringsfølelse av å være med å kunne gjøre en forskjell er en ganske så spesiell følelse.

Gjennom mitt engasjement har jeg fått oppleve å være studentleder for Høgskolen i Molde sine studenter. Jeg har også fått arrangert Åpningsuka – som er et fantastisk arrangement. Jeg er nå styreleder for Studentsamskipnaden i Molde. Stemmer det! Øverste leder for rundt 30 ansatte og det beste av alt – jeg er student, akkurat som deg!

Jeg har fått mye kunnskap jeg ikke ville fått ellers. Pensumbøkene kan kun gi deg så mye kunnskap, og når du ser sammenhenger mellom det du lærer med det du jobber med i et verv eller studentorgan – det er da du ser sammenhenger og hvordan alt henger sammen! Og det fine med dette er at du får den erfaringen allerede før du er ferdig med din utdanning – en erfaring veldig mange andre som ikke engasjerer seg må etterstrebe når en er ferdig, noe som igjen bringer meg tilbake til viktigheten av å ha erfaring.

Når du nå begynner hos Høgskolen i Molde, tenk på det som en ny start. Hvem du vil være er nå helt opp til deg selv! Under Åpningsuka vil mange ulike studentorganisasjoner presentere seg og være åpne for spørsmål og samtale. Ikke nøl med å spørre, for disse personene brenner for at du skal få et så spennende opphold på høgskolen som mulig, og hjelper deg mer enn gjerne. Spør faddere, de er der nettopp for deg.

Med et ønske om at du får en fortreffelig studietid her i Rosenes by Molde, som du mest sannsynlig kommer til å huske i lang tid framover, masse lykke til!

Én kommentar til “En liten oppfordring til nye studenter …”

  1. Det er et ganske godt poeng. Jeg drøya i et halvår før jeg begynte å snuse på utvalgene. Når jeg først hadde begynt med det kom jeg meg aldri ut igjen. Jeg trivdes så godt med oppgavene og folkene jeg jobbet med, på tvers av studieretningene. Jeg gjorde det bare fordi jeg hadde lyst, uten andre tanker rundt det, men det var utrolig nyttig når jeg fikk meg jobb. Jeg vet ikke hvor bra det hadde gått uten den erfaringen, men definitivt ikke like bra. Så sjekk ut utvalgene. Ser du noen som kunne være interessante å delta i, så gjør det. Er ikke det du ser etter der så kan man starte et nytt Vil du ikke være med i utvalgene selv, så benytt deg ihvertfall av tilbudene de har. Utvalgene gjør studentmiljøet veldig mye rikere og de blir glade når de kommer til nytte. (Med utvalgene mener jeg også Studenttinget, Panorama og alle andre verv)

Det er stengt for kommentarer.