Ada Hegerberg. Foto: CC

Dommerne har skylda

RBKs nylige avskjed fra Europaligaens gruppespill manifesterer norsk fotballs hovedproblem – vi presterer slett ikke internasjonalt.

Av HAUGEN, BJØRN GUVÅG og OLAV HAUGE

Kjetil Kåre Haugen er professor ved HiMolde.
Kjetil Kåre Haugen er professor ved HiMolde.

Jo da, det finnes svært hederlige unntak. Den blide jenta på bildet ovenfor, for eksempel. Ada Hegerberg, nordmøringen fra Sunndalsøra som mottok UEFAs høyeste utmerkelse (helt uten bruk av astmamedisin) i Lausanne forleden – ivrig poserende sammen med den akk så usympatiske, men åpenbart dyktige portugiser; Cristiano Ronaldo. Vi har selvsagt heller ikke glemt hjemmelagets vanvittige fjorårsprestasjoner, men samlet sett synes allikevel bildet mørkere enn på lenge.

Rosenborgs pinlige hjemmetap mot Austria Wien, en klubb norske journalister på 90-tallet definerte i kategorien bakgårdsklubber, medfører nok en sesong uten norsk deltagelse verken i Mester- eller Europaligaen.

Dette er ikke noe nytt tema for de eldre herrer på toppen av Haugen. Vi har skrevet om dette akk så ubehagelige fenomen gjentatt ganger. Selvsagt har vi enkelte ganger vært kritiske, men tross alt mener vi oppriktig at vi har vært konstruktive.  Vårt forslag om fri arbeidsinnvandring for brasilianere (se Langrennsdød eller Brasil) mener vi fortsatt er en utmerket løsning. Men, med unge Listhaug i regjeringskontorene innser vi vel at dette er å kaste perler for svin.

Vi gir allikevel ikke opp. Kanskje løsningen er nærmere enn vi tror? Kanskje det dreier seg om noe så enkelt som dommerkvaliteten? Kan det tenkes at den uforutsigbare regelfortolkingen som norske klubbspillere daglig utsettes for innebærer en konkurransevridning i forhold til utlendingene som er totalt ødeleggende?

Hva er poenget med å trene dag ut og dag inn i regn og blæst når de finurlige strategiene en har øvd på blir blokkert av dommere som notorisk dømmer straffespark når de ikke skal, og lar være å dømme når de åpenbart burde? Hva er hensikten med å gjennomføre nitid utstuderte angrepsstrategier, med heftig trekantspill, fikse bakspark og kontante headinger i mål når målet blir feilaktig annullert for offside?

Mang av oss fikk en slags dommer-åpenbaring under fjorårets heidundrende Europaligasesong. MFK fikk faktisk straffespark når de burde få det, til og med flere enn ett i en og samme kamp! Utrolig! Slikt har ikke skjedd i Tippeligaen så lenge vi kan huske. Vi innrømmer gjerne at vår hukommelse ikke er på toppnivå, men vi føler oss tross alt ganske sikre på denne empirien. I denne faktisk opplevede sammenlikningen mellom norske og europeiske fotballdommere kan vi ikke konkludere annerledes enn at norske dommere rett og slett er for dårlige. Den beste av alle – Svein Oddvar Moen (se bildet nedenfor) – kom riktignok til EM, men ble slått rett ut tidlig i gruppespillet (se Det norske dommerteamet sendes hjem fra fotball-EM på TV2). En enkelt observasjon (riktignok), men den styrker vår påstand.

Svein Oddvar Moen. Foto: Kjetil Ree (CC BY-SA 3.0)
Svein Oddvar Moen. Foto: Kjetil Ree (CC BY-SA 3.0)

Dette er jo både enkelt og billig. Sørg for å heve kvaliteten på en 10-15 norske dommere gjennom kursing, prøving etc. Det må da NFF greie. Vi vil allikevel foreslå å importere en passende (liten) mengde utenlandske dommere. Enkelte av oss begynner å trekke på åra, og vi har rett og slett ikke tid til å vente på fruktene av NFFs nye dommerutviklingsprogram. Så i en overgangsperiode må Sylvi trå til og innvilge de nødvendige arbeidstillatelsene – såpass tiltro har vi vel tross alt til dama fra Sjøholt?

Heia Molde!

PS: Vi kunne ikke unngå å legge merke til at RBK ikke bare tapte mot Austria Wien. Pål André Helland måtte forlate banen relativt tidlig med en skade som kunne minne om lyskestrekk. Slikt tar gjerne 6-8 uker og med den andre fortrukne kantspilleren, Jan Erik DeLanlay ute med langtidsskade, kan det jo tenkes at RBK blir noe svekket utover høsten. Skuffelsen etter tapet mot Austria Wien, og ikke minst tap av 50-80 millioner kroner, gjør vel heller ikke saken bedre. For alt vi vet kan det til og med tenkes at RBK hadde budsjettert med signifikante europeiske inntekter denne sesongen (les gruppespill). Kanskje kan avslutningen bli mer spennende utover høsten enn de fleste eksperter har ment siden mai? Hva vet vi, vi følger situasjonen nøye med vår sedvanlige utmerkede ut- og innsikt.

–> Hallgeir Gammelsæter, Kjetil Kåre Haugen, Arve Hjelseth og Jenny Klinge er faste spaltister i Panorama.