Gruppebilde i Augsburg. Foto: Martin Johansen

Reisebrev fra logsitikkstudentenes tysklandstur

Av MARTIN NERGIDO JOHANSEN, HiMolde-student

Onsdag 19. oktober satte spente logistikkstudenter kursen for Tyskland, nærmere bestemt Augsburg. Noen reiste fra Molde, mens andre reiste videre fra logistikkkonferansen på Gardemoen. Etter å ha reist sammen med den norske langrennseliten til München, gikk turen videre til Augsburg. Der ble vi møtt av hyggelige og veldig imøtekommende studenter fra Augsburg University of Applied Sciences som skulle guide og være sammen med oss gjennom vårt opphold i Augsburg.

Første stopp på turen var SWA (Stadtwerke Augsburg) som er hovedsentralen for all kollektivtransport i byen. Her fikk vi en liten presentasjon av kollektivtilbudet i byen samt en omvisning i deres lokaler. Hovedkvarteret reparerer busser og trikker, og overvåker hele byens trafikkflyt. Kontrollrommet ved sentralen er bemannet 24 timer i døgnet, hver dag hele året.

Typisk tysk mat. Foto: Martin Johansen
Typisk tysk mat. Foto: Martin Johansen

Etter bedriftsbesøket hos SWA ble det tid til litt hvile før en felles middag på en tradisjonell tysk restaurant sto for tur. Her ble det servert tradisjonell bayersk retter, og det var selvfølgelig mulig å smake tysk øl.

På torsdag satte vi kursen mot industrikonsernet MAN (Maschinenfabrik Augsburg – Nürnberg). Her fikk vi en guidet tur gjennom MANs museum hvor vi fikk et innblikk i konsernets historie fra starten i 1908 og helt frem til i dag.

Dieselmotor. Foto: Martin Johansen
Dieselmotor. Foto: Martin Johansen

Her ser vi (bildet) den første dieselmotoren bygget av Rudolf Diesel, som sto klar 17. februar 1894.

Etter besøket på MAN gikk turen til Augsburg University of Applied Sciences hvor vi traff professor Wolfram Schönfelder som hadde organisert oppholdet vårt i Augsburg. Vi spiste lunsj og fikk omvisning på skolens robotlab. Her fikk vi en demonstrasjon av universitetets roboter, samt en videopresentasjon av eksisterende løsninger og mulighetene robotteknologien kan gi oss.

Robot. Foto: Martin Johansen
Robot. Foto: Martin Johansen

På kvelden dro alle sammen til Brauhaus Riegele, et ølbryggeri i byen med muligheter til å nyte tysk ølkultur og bayerske spesialiteter. Her spiste vi en felles middag sammen med våre studentguider og professor Schönfelder, før noen av oss sjekket ut utelivet i byen.

Logistikkøving. Foto: Martin Johansen
Logistikkøving. Foto: Martin Johansen

Fredags formiddag dro vi tilbake til universitetet hvor Schönfelder holdt et foredrag om Augsburg by, området, kulturen og ikke minst mulighetene vi har for utveksling dit. De hadde også organisert en liten logistikkøvelse for oss, hvor vi skulle simulere verdikjeden i en bilproduksjon.

Etter besøket vårt på universitetet satte vi kursen for München hvor fredags ettermiddag og lørdag i all hovedsak gikk med til by sightseeing og handling. En liten gruppe dro til Ingolstadt for å se hjemmelaget med tidligere moldekeeper Ørjan Nyland ta imot Borussia Dortmund, mens andre benyttet muligheten til å oppleve tysk ølkultur ved et besøk på Hofbraeuhaus.

BW Welt. Foto: Martin Johansen
BW Welt. Foto: Martin Johansen

På søndag dro vi til BMW Welt, som er BMWs museum i München. Bygget er 73 000 kvadratmeter stort, åpnet i 2007 og er et opplevelsessenter og utstillingssted for biler. Anlegget kostet 100 millioner euro, og i 2012 passerte det 10 millioner besøkende. Bygningen har vunnet flere arkitekturpriser. Her benyttet vi muligheten til å prøvesitte drømmebilen og lære om BMW´s historie fra begynnelsen i 1916 og fram til i dag.

Inne i BMW Welt. Foto: Martin Johansen
Inne i BMW Welt. Foto: Martin Johansen

Avslutningsvis ønsker jeg på vegne av reisefølget å rette en stor takk til professor Wolfram Schönfelder for et kjempeflott og innholdsrikt opplegg, til studentene som var sammen med oss og viste oss rundt i Augsburg, og ikke minst til reiselederne våre Mads Bratland Claussen og Øyvind Magnussen.

Auf Wiedersehen!

Fra BMW Welt. Foto: Martin Johansen
Fra BMW Welt. Foto: Martin Johansen