Svein Ludvik Holme - her fotografert på «forelesningssalen» hjemme hos seg selv - er en av mange HiMolde-studenter som vil ha mer av undervisningen tilgjengelig som video. Foto: Arild J. Waagbø

Studenter krever mer undervisning på video

HiMolde studenter vil ha mer av undervisningen på video. Onsdag tar studenter og fagansatte debatten om HiMoldeX-tilbudet i folkemøtestil.

Med videotilbud i hvert tredje emnekurs, er HiMolde i front i Norge på bruk av video i undervisningen. I dag er 78 emner tilgjengelig på den OpenCourseWare-inspirerte plattformen HiMoldeX, som så dagens lys i januar 2013.

Tall fra Google Analytics viser at HiMoldeX-nettsida den siste måneden daglig har hatt mellom 70 og 250 brukere.

Svein Ludvik Holme (35), som er seksjonsleder i byggherreseksjonen i Statens vegvesen Region midt, tar en mastergrad i samfunnsendring, organisasjon og ledelse (SOL) på deltid. Han har opprettet Facebook-gruppen Vi som ønsker flere kurs på video og HiMoldeX.no, en gruppe som har fått over 100 medlemmer.

– Videoopptak av undervisning er et supplement til forelesningene. For min egen del møter jeg på forelesning når jeg kan, men tar noe via video – om det fins – hvis jeg ikke kan følge forelesningen på grunn av f.eks. møter eller reiser. Jeg syns også forelesninger på video er veldig bra til repetisjon av stoff, særlig i utfordrende fag. Det er rett og slett nyttig, sier Holme.

LES MER: Petlog-student etterlyser videoforelesninger

I dag tar han 15 studiepoeng i semesteret, men mener at han kunne økt studiemengden om forelesningene i alle fagene hans hadde vært tilgjengelige som video.

– Folk har ulike behov, og for mange studenter – særlig de som er i arbeid – gir et godt videotilbud en verdifull fleksibilitet, sier Holme.

I mai i fjor presenterte student Mikkel Eine Furuset, som også er studentepresentant i høgskolestyret, en undersøkelse som blant annet viste at 84 prosent av de spurte studentene sier at læringsutbyttet deres øker i stor til meget stor grad av at foreslesninger, kortvideoer og løsningsvideoer publiseres på HiMoldeX, og i november i fjor vedtok høgskolestyret økt bruk av video og øvingstimer.

Førsteamanuensis Per Kristian Rekdal ved HiMolde. Foto: Arild J. Waagbø
Førsteamanuensis Per Kristian Rekdal ved HiMolde. Foto: Arild J. Waagbø

Førsteamanuensis Per Kristian Rekdal, som er HiMoldeX-gründer, mener at mange fagansatte i dag ikke vet hvilke muligheter de har til å bruke video, og at det er en medvirkende årsak til at ikke flere emner har et videotilbud.

– Noen typer forelesninger egner seg ikke som video, men man kan i stedet lage kortvideoer på kontoret sitt og i Studio B, sier Rekdal.

Han tror ikke at forelesninger på video bidrar til forringelse av studiemiljøet.

– Det er en feilvurdering å tro at studenter velger å sove i stedet for å gå på forelesninger fordi de kan se dem på video. Om det skulle være en student eller to mindre tilstede på de store bachelorkursene på grunn av videotilbudet, så er ikke det noe problem, sier Rekdal.

LES MER: Etterlyser lokal eksamen for fjernstudenter

Han syns fag innen økonomi, logistikk, informatikk og sport management er godt representerte på HiMoldeX, men karakteriserer det som «for ille» at helse-, sosial-, samfunns- og juridiske fag i liten grad tilbyr videoundervisning.

– På debattmøtet på onsdag vil jeg utfordre ledelsen på hva som er veien videre for HiMoldeX. Nå før jul – 19. desember – vil HiMolde-studenter i matematikk møte til eksamen i Bergen, Trondheim, Stavanger, Kragerø og Vefsn. Det er et eksempel på at vi må snakke om «on-campus»- og «off-campus»-studenter. Jeg syns vi bør satse på å ta større andeler av markedet i begge disse studentgruppene. Det handler rett og slett om studentrekruttering. Jeg syns vi bør tilby hele studier, som f.eks. årsstudium i IT eller bachelor i økonomi og administrasjon, via HiMoldeX, sier Rekdal.

Debattmøte

På onsdagens debattmøte fra kl. 12.15 til 14.00 på Haavelmo auditorium, vil det bli fram til klokken 13 holdes innledninger av Per Kristian Rekdal, førsteamanuensis Solveig Straume (viserektor for undervisning), høgskolelektor Anne Gutteberg, studentene Eivind Tronsli og Elisabeth Nerli,  høgskolelektor Helene Hoemsnes og professor Kai A. Olsen

Fire av dem, Rekdal, Straume, Tronsli og Olsen, får følge av rektor Hallgeir Gammelsæter i panelet som skal debattere veien videre for HiMoldeX. Også publikum i salen vi bli invitert til å bidra med sine synspunkter.

Video fra arrangementet vil bli strømmet direkte via Panorama og Khrono.

Én kommentar til “Studenter krever mer undervisning på video”

 1. Jag skulle vilja dela upp den här diskussionen i tre delar:

  1) Borde vi ge fler deltids- och/eller
  heltidskurser på distans?

  2) Borde vi ha mer videoupptag av campuskurser?

  3) Vilken kravnivå skall vi ha på kurser?

  När det gäller (1) är jag försiktigt positiv. Jag tror att det finns studentgrupper vi kan attrahera på det viset.

  I relation till (2) är jag osäker. Videoupptag som ett komplement till andra aktiviteter kan vara bra om kursen är välplanerad i övrigt men det måste vara upp till ansvarig lärare. För en del kurser kan det
  passa, för andra inte.

  När vi sedan kommer till punkten (3) är det viktigt att slå fast att det aldrig är ett gott argument för videoupptag att någon inte har tid att delta i undervisningen på grund av jobb. Kravnivån bör
  vara sådan att det inte är möjligt att ta en heltidskurs om man samtidigt arbeta i större omfattning. Det är i så fall bättre att ordna med deltidskurser på distans för den gruppen studenter.

Det er stengt for kommentarer.