Professor Kai A. Olsen foreleser i informasjonsteknologi på Molde campus fredag 4. november i år. Skjermdump: HiMoldeX

Debattmøte om videoundervisning

Video-opptaket avslører at HiMoldes profilerte IT-professor Kai A. Olsen foreleser med beina på bordet. I dag deltar han på det direktesendte debattmøtet om bruk av videoundervisning.

Olsen ler godt når han blir konfrontert med sitt rimelig avslappede kroppsspråk under sist fredags forelesning i informasjonsteknologi. Videoen fra forelesningen ligger åpent for alle på kursplattformen HiMoldeX.

– Ja, jeg var litt tilbakelent mot slutten av forelesningen. Det var bare tre eller fire studenter der, så da blir det litt uformelt. Jeg hadde antagelig stått oppreist om det var 50 studenter i salen, sier Olsen.

– Hvor mange studenter tar dette kurset?

– Jeg får se hvor mange som har levert øvingsoppgaver. [Han teller høyt.] Det er 25 aktive studenter på kurset, svarer Olsen.

– Forsvinner studentene fra salen når de kan se forelesningene dine på video?

– Min erfaring er at videotilbudet gjør at frafallet fra forelesningene, noe som allerede er et problem, blir større. Jeg tror det er nødvendig å innføre en form for obligatorisk oppmøte, sier Olsen.

LES MER: Studenter krever mer undervisning på video

Onsdag fra klokka 12. 15 til 14.00 – i Haavelmo auditorium på Molde campus – er det debatt i folkemøtestil om forventninger og utfordringer knyttet til videoundervisning.

Innledere er førsteamanuensis Per Kristian Rekdal (HiMoldeX-gründer), førsteamanuensis Solveig Straume (viserektor for undervisning), høgskolelektor Anne Gutteberg, student Eivind Tronsli og Elisabeth Nerli, høgskolelektor Helene Hoemsnes og professor Kai A. Olsen – alle tilknyttet Høgskolen i Molde.

Rekdal, Straume, Tronsli og Olsen, samt Høgskolen i Moldes rektor, professor Hallgeir Gammelsæter, deltar i panelet som skal debattere bruken av video i høgskolens undervisning. Publikum i salen vi bli invitert til å bidra med sine meninger.

Debatten ledes av Panorama-redaktør Arild J. Waagbø.

Én kommentar til “Debattmøte om videoundervisning”

  1. Hovedpoenget her må være om og på hvilken måte videosnutter støtter oppunder økt læring for studentene. Video blir da et virkemiddel sammen med andre pedagogiske tiltak. Noe av essensen er at video er effektivt i noen sammenhenger, og av marginal betydning eller ineffektivt for læring i andre sammenhenger. Tar man dette som utgangspunkt og ikke at studenter foretrekker flere videoforelesninger ender man opp med andre svar. Hvilke studentgrupper som profiterer eller ikke, på dagens digitaliserte video undervisning er også greit å ha med seg. Forskning på hva som gjør de forskjellige formatene av videoforelesninger effektive, hadde vært fint å ha som beslutningsunderlag før vi nå går videre.

    Høgskolen i Molde sies å være; «Annerledes og bedre», nettopp fordi man som liten høgskole har en mulighet til å komme tettere på studentene. Vil da et medium som gjør at studentene ikke må være fysisk tilstede kunne ha den utilsiktede konsekvens at man ikke møtes ofte nok. Styrer man da etter visjonen?

    Hva gir best læring? Begynner man med det som utgangspunkt og styrker det som gir læring, og tar bort det som ikke virker. Først da blir man effektive der det virkelig teller.

Det er stengt for kommentarer.