Professor Arild Hervik (t.v.) presenterte hjelpemiddelutvalgets rapport over Skype i dag, med bistand av helsefagarbeider Wenche Hol. Foto: Arild J. Waagbø

Professor Hervik leverte sin 18. ekspertrapport

I dag la professor Arild Hervik, som onsdag i forrige uke ble pensjonist, fram forslag til forbedringer i hjelpemiddelpolitikken.

Hovedpersonen var i godt humør på møterom B-301 rett før han skulle snakke på pressekonferansen i Oslo via Skype.

– Det er en flue her som vi ikke har kontroll på, meldte Hervik til en av organisatorene i Arbeids- og sosialdepartementet.

Det var statsråd Anniken Hauglie (H) som ga Hervik ordet, og hun understreket at den erfarne utvalgslederen har gjort et viktig arbeid, der målet er at brukerne skal få et bedre tilbud.

– Økt deltagelse og mestring, det har vært hovedmålet med arbeidet, sa Hervik.

Med webkamera og storskjerm kunne professor Arild Hervik sitte på Molde campus og besvare spørsmål på pressekonferansen i Oslo. Foto: Arild J. Waagbø
Med webkamera og storskjerm kunne professor Arild Hervik sitte på Molde campus og besvare spørsmål på pressekonferansen i Oslo. Foto: Arild J. Waagbø

Les hele rapporten på regjeringens hjemmeside.

Her er noen av utvalgets forslag:

  • Utvalgets flertall vil overføre ansvaret for tilskudd som sikrer tilgang til bolig bør overføres fra folketrygden til Husbanken.
  • Utvikle bedre IKT-løsninger for å effektivisere informasjon, bestilling og levering av hjelpemidler, samt etablere desentraliserte lagre for hjelpemidler.
  • Økt bruk av midlertidige lønnstilskudd for å øke arbeidsdeltagelsen blant personer med nedsatt funksjonsevne.
  • Forske mer på hjelpemiddelområdet.

Etter at Hervik hadde presentert rapporten i en halvtimes tid, var det utvalgsmedlem Lene Conradi – ordfører for Høyre i Asker kommune – som fysisk overrakte rapporten til statsråden i Oslo. Hervik kunne fortelle at Conradi var klar til å overta presentasjonen i Oslo dersom han sjøl skulle få problemer med å snakke.

– Jeg har ikke vært i toppform de siste tre-fire ukene, sa Hervik, og kunne avsløre at han i kveld vil unne seg et glass hvitvin til middagen for å feire sin 18. ekspertrapport i karrieren.

Og om noen la merke til Herviks røde Fagforbundet-bandana, så kunne han forsikre at bruken av plagget ikke var politisk motivert.

– Jeg har et sår i pannen som jeg måtte dekke til, og da oppdaget jeg at jeg kledde rødt pannebånd. Men jeg hadde på meg blå genser for å veie det opp, smilte Hervik.

Hervik har fortsatt veilederoppgaver for to mastergradsstudenter og en doktorgradsstudent.

– Jeg har fortsatt sånn passe med oppgaver. Men selv uten jobb skal jeg nok klare å fylle dagene mine, sier Hervik.

Statsråd Anniken Hauglie (foran i bildet) på dagens pressekonferanse i Oslo om hjelpemiddelpolitikken. Foto. Arild J. Waagbø
Statsråd Anniken Hauglie (foran i bildet) på dagens pressekonferanse i Oslo om hjelpemiddelpolitikken. Foto. Arild J. Waagbø