Tidens Krav-redaktør Ole Knut Alnæs (t.v.) ledet en samtale med Helsepartiets Geir Nordli da Møre og Romsdal redaktørforening hadde fagdag og årsmøte i Molde. Foto: Arild J. Waagbø

– Vi i Kristiansund og på Nordmøre har protestert nok

Helsepartiets fylkesleder i Møre og Romsdal, Geir Nordli, erklærte i dag at det i første rekke er Høyre, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet som er det nystiftede partiets politiske motstandere.

(Saken er oppdatert per 4. april. Helsepartiet stiller ikke med stortingsliste i Møre og Romsdal i år. Se nederst i artikkelen.)

Det skjedde da Møre og Romsdal redaktørforening hadde fagdag på Fjordstuene i Molde om ytringsfrihetens kår i lokale mediehus.

Geir Nordli ble valgt inn i bystyret i Kristiansund på Frp-lista, men ble tidligere i år ekskludert fra partiet etter et leserinnlegg der han og en lokal partikollega blant annet skrev at «vi er ferdige med Møre og Romsdal».

– Sykehussaka var så sin sak, men da det ble snakk om at Nordmøre må gå til Trøndelag … Det er folket som må bestemme i den saken. Personlig tror jeg ikke vi får det noe bedre i Trøndelag, sa Nordli i dag.

I samtale med Tidens Krav-redaktør Ole Knut Alnæs fortalte Nordli at han etter eksklusjonen vurderte om han skulle fortsette som uavhengig representant i bystyret, eller melde seg inn i Ap eller et annet parti.  Han sa at han var Ap-medlem da han ble rekruttert på gata til Frp, og kunne avsløre at det var da han besøkte Badeland i Kristiansund at han fikk tips om det nystiftede Helsepartiet. Dette partiet har han altså allerede rukket å bli fylkesleder for i Møre og Romsdal, og han står på førsteplass på partiets liste i fylket til høstens stortingsvalg.

– Vi skal bygge partiet opp frem mot lokal- og fylkesvalgene i 2019, sa Nordli, som ikke har noen tro på at han havner på Stortinget i første runde.

Men han er sikker på, sa han,  at Helsepartiet vil få skylda for å ha stjålet stemmer fra Nordmørslista, om sistnevnte ikke får plass på Stortinget.

– Nordmørslista rakker ned på alle og fremhever seg selv. De vil på Stortinget for å protestere. Jeg tror vi i Kristiansund og på Nordmøre har protestert nok. At én mann skal gå rundt på Stortinget og være sint, det blir som å sparke i løse lufta, sa Nordli.

Slik oppsummerte han partiets helsepolitikk:

  • Fire sykehus i Møre og Romsdal.
  • Slutt på helsebyråkrater som tjener to millioner kroner i året på å flytte papirer og ta avgjørelser over hodene på folk.
  • Helseloven skal endres.
  • Sykehusene må få lokale direktører.
  • Bort med New Public Management i helsesektoren.

Utenfor helsesektoren er det nye partiets politikk, ifølge Nordli, verken ja eller nei til sånt som oljeboring eller israelere/palestinere. Slikt bør avgjøres ved folkeavstemning, mente han.

Han avsluttet med følgende kraftsalve mot sitt forrige parti:

– Frp har ikke fått til noe av det de gikk til valg på. Men det er ikke lett å være politiker, så det er ikke rart at det er politikerforakt i Norge.

Professor Frank Aarebrot (UiB) skulle egentlig ha vært Nordlis sidemann og debattant på Redaktørforeningens fagdag, men måtte tirsdag kveld melde sykdomsforfall.

Redaktørforeningen i fylket har for tiden 38 medlemmer, hvorav 30 menn og åtte kvinner, og den ledes etter dagens årsmøte fortsatt av Åndalsnes Avis-redaktør Per-Kristian Bratteng.

Red.anm.: 30. mars erklærte Geir Nordli at han Helsepartiet ikke stiller liste i Møre og Romsdal til stortingsvalget. Han begrunnet dette med at Tidens Krav – i likhet med Panorama over – hadde sitert ham på at han ikke tror at Nordmøre vil få det noe bedre i Trøndelag.