Alle som vil kan bli venn med konjugatsetningen med HiMoldes populære Per Kristian Rekdal som matematikkfaglig reiseleder. Foto: Arild J. Waagbø

Er DU matte-klar for skolestart?

Mandag begynner rundt 100 nye HiMolde-studenter på en ukes forkurs i matematikk, men absolutt alle som trenger å friske opp regneferdighetene sine er velkommen til å følge kurset.

Det sier førsteamanuensis Per Kristian Rekdal, som i år holder forkurset MAT001 for sjette gang. Kurset passer nemlig godt til foreldre som skal hjelpe sine tenåringsbarn med mattelekser, eller hvem som helst som har jobb, verv eller oppgaver der grunnleggende matematikkforståelse er nyttig.

– Dette er et lavterskelkurs, så kom som du er er. Alt er gratis, og du trenger ikke å melde deg på, sier Per Kristian Rekdal.

MAT001s side på høgskolens åpne kursplattform, HiMoldeX, finner du oversikt over timeplanen for forkurset.  Her blir også videoer av forelesningene publisert forløpende, slik at du kan se samtlige forelesninger på nettet fra f.eks. Hjelset eller Tokyo.

– Om teknikken står oss bi, så blir to forelesninger fra morgenen publisert rett etter lunsj, mens to forelesninger etter lunsj blir publisert etter middagstid. Men alle er selvsagt velkommen til å følge undervisningen i Haavelmo auditorium på campus, sier Rekdal.

Etter to timer med forelesningen, er det en time med øvelse med Per Kristian Rekdal som veileder i auditoriet. Med kurset følger også et kompenidum (kan lastes ned gratis eller kjøpes på campus), samt en dedikert Facebook-gruppe for Rekdal og kursdeltagerne.

Dette lærer du om på forkurset:

  • Algebra
  • Elementære (lovlige) operasjoner
  • Brøkregning
  • Prosentregning
  • Lineære funksjoner (ligninger)

– Er dette et kurs som passer også for de som sliter med matteskrekk?

– Ja. Jeg gjør undervisningen så elementær at folk med matteskrekk får det med seg. I tillegg tar jeg meg god tid, slik at alle har gode muligheter til å henge med. En rekke av studentene mine har fortalt at de ikke håndterte matematikk på videregående skole, men at de får det til etter å ha fulgt min undervisning, sier Rekdal.

– Må man være spesielt smart for å bli flink i matte?

– Nei, det vil jeg ikke si. Etter min mening handler det mest om innsats. Jobber du godt med faget, så kan du komme langt. Jeg fikk G i matte da jeg gikk på ungdomsskolen, og fikk ekstra hjelp av læreren fordi jeg syns det var vanskelig.

Per Kristian Rekdal ble kvantefysiker, så han er et godt eksempel på at det aldri er for sent å bli god i matematikk. På Molde campus er han en av de mest populære foreleserne, og blant studentene sies det at man ikke trenger å bekymre seg for verken matte eller statistikk, for man har jo tross alt PK Rekdal som faglærer. Jeg fulgte selv Rekdals forkurs i matematikk høsten 2013, og kan underskrive på at det ga denne 68-modellen et sårt tiltrengt løft i elementær matematikk.

Rekdal trekker fram to ting han gjør for at matteundervisningen skal treffe studentene. Det ene er at oppgavene er satt i kontekst, de handler gjerne om lokale bedrifter og produkter, samt at de er relevante for studentenes studieretninger innen f.eks. logistikk eller bedriftsøkonomi. Det andre er at han har produsert en lang rekke kortvideoer som demonstrerer hvordan forskjellige typer matematiske problemer skal løses.

I algebra er det viktig – iallfall ganske tidsbedsparende – å kjenne igjen i kvadratsetningene og konjugatsetningen. Sistnevnte er den Rekdal viser fram på fotografiet som illustrerer artikkelen. I kortvideoen under viser han deg det du trenger å vite om kvadratsetningene på under fem minutter.

Anbefaling: Gi Rekdal din oppmerksomhet i 20 x 45 minutter i neste uke!