Invgvild Aarland (f.v.), Martin Nome, Ørjan Dimmestøl, førsteamanuensis Kjell Marius Herskedal og MFKs Ole Jakob Strandhagen etter prisutdelingen på Aker stadion. Foto: Roar Vestad

Fikk MFK-prisen, som hun trodde hun aldri ville få

Søndag ble de tidligere HiMolde-studentene Ingvild Aarland, Martin Nome og Ørjan Dimmestøl hedret med MFK-prisen for beste bacheloroppgaver i Sports Management.

– Jeg satt på tribunen da prisen ble utdelt i fjor, og da sa jeg at: «Den prisen vil jeg aldri få!» Så det er morsomt at jeg fikk den, sa Ingvild Aarland da årets prisvinnere, samt en knippe fagansatte fra HiMolde og MFKs Ole Jakob Strandhagen, var samlet på MFKs styrerom før middagsservering og oppgjøret mellom Molde og Brann.

Strandhagen, som i år satt i juryen sammen med HiMoldes Oskar Solenes og Odd Anders Bøyum-Folkeseth, sa det var fem bacheloroppgaver i finaleheatet, og at det også i år var to bacheloroppgaver som ble hedret med prisen.

– Begge oppgavene tar for seg veldig aktuelle problemstillinger, sa Strandhagen.

Middag i MFK-restauranten før kampstart er en del av hederen for vinnerne av MFK-prisen. Her er f.v. Ole Jakob Strandhagen, Hallgeir Gammelsæter, Ørjan Dimmestøl, Solveig Straume, Martin Nome, Ingvild Aarland og Kjell Marius Herskedal. Foto: Roar Vestad

Aarlands oppgave, med tittelen «Hvorfor er jenter med minoritetsbakgrunn underrepresentert i norsk organisert idrett?», er en gjennomgang av forskningslitteratur på området.

Slik oppsummerte hun svaret på den spørrende oppgavetittelen:

– Svaret er komplekst, og det er ikke lett å finne bare én årsak. Økonomi spiller en rolle, og det gjør også kultur, samt manglende kjennskap til og kunnskap om norsk idrett. I idretten er selvrekruttering – at man kjenner noen som driver med idrett og blir med – viktig, og da kan mangelfullt nettverk ha betydning. Men om jeg skal oppsummere, er kanskje økonomi den viktigste årsaken, sa Aarland.

RELATERT: HiMolde-studenter hedret med MFK-prisen

Førsteamanuensis Solveig Straume var veileder for Aarland da oppgaven ble skrevet. Aarland studerer nå til en mastergrad i idrettsvitenskap, kultur og samfunn ved Idrettshøgskolen i Oslo.

Oppgaven Martin Nome og Ørjan Dimmestøl fikk MFK-prisen for, har tittelen «Hvordan formes fotball som produkt og idrett: en studie av medieavtalene», og den ble skrevet med veiledning fra professor Hallgeir Gammelsæter.

Nome og Dimmestøl sa at fotballen selv har tatt tilbake noe av maktene over fotball som produkt i forbindelse med den siste medieavtalen som ble inngått i vår, men at den er så ny at det er vanskelig å si hvordan den kommer til å slå ut for fotballens del.

Invild Aarland gratuleres med pris av Ole Jakob Strandhagen, med Nome, Dimmestøl og Herskedal som bivånere. Kjell Marius Herskedal leder bacheloroppgave-kurset for Sports Management-studentene ved HiMolde. Foto: Roar Vestad

Dimmestøl jobber i dag på HR-avdelingen i Fotballforbundet og tar utdanningen Yngre ledere i idretten på Idrettshøgskolen, mens Nome har gitt seg i kast med en ny bachelorutdanning ved Høgskolen i Oslo og Akershus, denne gangen i økonomi og administrasjon.

RELATERT: Skal gi MFK-prisen for beste bacheloroppgave

På Strandhagens spørsmål om de hadde blitt inspirert av muligheten til å få MFK-prisen, kunne iallfall Nome og Dimmestøl svare bekreftende.

– Vi spøkte om det, sa Nome.

– Karakterer er det viktigste, men jo, det var en inspirasjon. MFK-prisen er jo glasuren på kaka, sa Dimmestøl.

MFK-prisen gis i form av en diplom, middag og fotballkamp, og er en faglig heder som glitrer godt på en CV.

Hedersbeviset Martin Nome og Ørjan Dimmestøl kan pynte CV-ene sine med. Foto: Roar Vestad